Manisa Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, Manolya Meydanı’nda düzenledikleri basın açıklamasında, “12 ölü olduğuna dair söylentiler var. Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek ‘Provakasyondan uzak durulması’ uyarısıyla ne demek istiyor? Konunun üstü yine 4. kez kapatılmaya mı çalışılıyor? Yaralılardan durumu ağır olanlar sabah 4’e kadar süren yoğun helikopter trafiğiyle İzmir’e sevk edilerek olay Manisa’dan uzaklaştırılmaya mı çalışılıyor.” ifadelerini kullandı.
Manisa Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, Manolya Meydanı’nda bir araya gelerek 1 ayda 4. defa yaşanan kışlalardaki asker zehirlenmelerine ilişkin basın açıklaması düzenledi.
Vatandaşların konu hakkında bilgi sahibi olması için yapılan basın açıklamasında, “12 ölü olduğuna dair söylentiler var” ifadeleri akılları karıştırdı.
Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Sema Özdiyar, “Bir değil, iki değil, tam dört kez, son 26 gün içinde Manisa’da dördüncü toplu asker zehirlenmesi vakası yaşanıyor. İlki 23 Mayıs, 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Seyhun kışlasında bin 046 askerin gıda zehirlenmesi yaşaması ve er Hüsnü Özel’in hayatını kaybetmesiyle sonuçlanmıştı. İkincisi 27 Mayıs Kırkağaç 6. Jandarma Komando er Hüsnü Özel Eğitim Alayı olarak ismi değiştirilen alayda 70 askerin zehirlenerek hastaneye kaldırılması, üçüncüsü 16 Haziran Manisa General Seyfettin Çalbatur Kışlası 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda 50 askerin gıda zehirlenmesi belirtisiyle hastaneye gitmesi. Dördüncüsü de 17 Haziran gecesi Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda yine aynı yemek şirketinin sorumsuzluğu yüzünden tekrar bir gıda zehirlenmesi olayı yaşanmıştır. Resmi kayıtlara göre 731 asker zehirlenmiştir. Olay günü yoğunluk nedeniyle yüzlerce askerin kayıt yapılmadan müdahale edildiğini bildiren Manisa CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer’in ifadesine göre de 3 bin asker olaydan etkilenmiştir” dedi.
Özdiyar, “Daha bir gün öncesi zehirlenme olayına sebebiyet veren şirketin yemek sözleşmesinin fesh edileceği söylenmiş olsa da, sözleşme devam ettirilmiş ve olayın 4. Kez yaşanmasına izin verilmiştir. Sözleşmenin feshedilmesinin neden bu kadar zor olduğu merak konusu olmuştur. Valilikten yapılan açıklamayla feshin yapıldığı söylense de, isim değiştirilerek yine aynı firmaya verileceği kaygısı mevcuttur. Rota Yemek şirketinin bundan dört yıl önce Diyarbakır’da Veysi Avşar tarafından 100 bin TL sermaye ile kurulduğu, Tatatl, Avşaroğulları, Çamlıca, Ova, Mendika isimli şirketlerin devamı olduğu bilinmektedir. Hatta iki yıl önce Milletvekili Levent Tüzel, Dicle Üniversitesi’nde bu şirketin faaliyetleriyle ilgili ciddi sorular içeren bir soru önergesi vermiş, fakat önerge cevaplanmadığı gibi, bu önergeyle ilgili haberlerde internet sitelerinden kaldırılmıştır. Bunca ana kuzusu askerin zehirlenmesine karşın neden korundukları cevabı ortaya çıkarsa pek çok şey aydınlanacaktır” diye konuştu.
“Konunun üzeri kapatılmak mı isteniyor?
Açıklamanın en çarpıcı kısmı ise askerlerin durumlarının konu edinildiği yer oldu. Açıklamanın sonunda platform adına açıklama yapan Sema Özdiyar, yetkililerin şehit haberlerinin doğru olmadığını söylemesine rağmen, “Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek ‘Provakasyondan uzak durulması’ uyarısıyla ne demek istiyor? Konunun üstü yine 4. kez kapatılmaya mı çalışılıyor? Yaralılardan durumu ağır olanlar sabah 4’e kadar süren yoğun helikopter trafiğiyle İzmir’e sevk edilerek olay Manisa’dan uzaklaştırılmaya mı çalışılıyor. 12 ölü olduğuna dair söylentiler var” ifadelerini kullandı.
BAŞSAVCI ‘İDDİALAR ASILSIZ, PROVAKASYONDAN UZAK DURUN’ DEMİŞTİ
Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, 2 gün önce yaptığı basın açıklamada sosyal medyada hızla yayılan şehit haberlerinin asılsız olduğunu, bu tür yalan bilgilerin bilerek servis edildiğini ifade etmiş ve ‘provakasyondan uzak durun’ çağrısı yapmıştı.
Başsavcı Şimşek’in bu söylemlerine rağmen basın açıklamasında ’12 ölü olduğu söylentileri var’ ifadesi kamuoyundan tepki topladı.
BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim