Tarihler 24 Mayıs gününü gösterirken Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı’na bağlı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda (Batı Kışla) yedikleri akşam yemeğinden etkilenerek, hastaneye kaldırılan bin 70 asker mide bulantısı ve bağırsak enfeksiyonu şikâyeti ile tedavi altına alındı. Ertesi gün Er Hüsnü Özer’in hayatını kaybettiği haberi Manisa’da büyük üzüntü yarattı.
İLK VAKADA KESİN BİR AĞIZLA ZEHİRLENME YOK DEDİ
Askerlerin akşam yedikleri hindi etinden dolayı gıda zehirlenmesi geçirdikleri şüphesi üzerinde durulan olay hakkında kamuoyuna bilgi veren Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, zehirlenme olayını reddederek, tedavi gören askerlerin durumunun iyiye gittiğini duyurdu.
3 GÜN SONRA KIRKAĞAÇ’TAKİ ASKERLER ZEHİRLENDİ
Aradan geçen üç günden sonra 27 Mayıs’ta bu kez de Kırkağaç 6. Jandarma Komando Eğitim Alayı’nda 64 asker mide bulantısı ve bağırsak enfeksiyonu sebebiyle hastaneye kaldırıldı.
Askeri birliklerde 3 gün arayla ikinci kez yaşanan vahim olaylar sonrası Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Uzmanlar kışlalardaki yemeklerden numune alıp incelemeye alırken, gıda zehirlenmesi şüphesi ilk kez yetkili ağızlarca söylenmeye başlandı ve olayın sorumlusunun hindi etinden bulaşabilecek salmonella bakterisi olabileceği değerlendirildi.
Manisa’nın CHP’li doktor Milletvekili Tur Yıldız Biçer, bu iddiaları yüksek sesle söyleyen isim olurken, Manisa’daki Askeri birliklere yemek veren Rota isimli şirketi hedefine aldı.
MANİSA VALİSİ ASKERLERİN ÜŞÜTTÜĞÜNÜ SÖYLEDİ
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer şehrin mülki amiri olarak kameraların karşısına geçti ve gıda zehirlenmesi şüphesini bir kez daha kabul etmedi.
Vali Güvençer burada ilginç açıklamalar yaptı. Askerlerin toplu olarak midesini üşüttüğünü söyleyerek tepki çekti.
Güvençer, o açıklamasında şunları söyledi:
"Kırkağaç Jandarma Komando Alay Komutanlığı’ndaki rahatsızlık herhangi bir enfeksiyon veya gıda zehirlenmesiyle ilgili olarak ilişkilendirilmedi. Mevsimsel bir mide üşütmesi ve çocuklarımızın birbirinden psikolojik olarak etkilenerek sağlık kuruluşlarına müracaat etmesi vardır. Kırkağaç'ta vakanın önü tamamen alınmışdurumda. Bir sorun kalmadı."
Olayı gıda zehirlenmesi olarak yorumlamaktan kaçınan Güvençer, askerlerin toplu olarak üşüttüğünü söyledi ve olayı psikolojik olarak değerlendirmekle yetindi.

  1. KEZ YİNE AYNI ŞEY… BU KEZ DOĞU KIŞLA REVİRE DÖNDÜ


Ancak geçtiğimiz Cuma günü 16 Haziran’da Manisa, üçüncü kez aynı haberle sarsıldı.
Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı’na bağlı General Seyfettin Çalbatur (Doğu Kışla) 69 asker hastaneye kaldırıldı.
Manisa’da Cuma günü akşam saatlerinde askerler zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Akşam yemeğinde et yiyen askerlerden 85’i mide bulantısı ve kusma şikayetleriyle revire giderken şikayetlerin boyutunun artması üzerine 69 asker Manisa Devlet ve Manisa Merkez Efendi Devlet hastanelerinde tedavi altına alındı. Gece boyunca müşahede altında tutulan askerler ertesi gün sabah peyderpey taburcu edilse de zehirlenme vakalarının üst üste yaşanması kafaları karıştırdı.
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer yaptığı açıklamada, "Mevcudu 6 bin olan Tugay Komutanlığımızın bir bölümünde 85 erimiz 21.30-22.00 sıralarında mide bulantısı ve kusma şikayeti ile Tugay revirine başvurmuş. Geçtiğimiz ay yaşanan kötü tecrübe nedeniyle çocuklarımızdan 69'u devlet hastanelerine sevk edildi. 69 Mehmetçiğimiz Manisa Devlet ve Merkez Efendi Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Askerlerimiz 24 saat müşahede altında tutulacaklar. Ancak çocuklardan alınan numunelerde herhangi bir toksit bulguya rastlanmadı ama izlemeye devam edilecekler. Vakalarda ateş ve yaygın ishal yok. Bu iyiye işaret artı saat 22.30 itibariyle Tugay Komutanlığı revirine müracaat eden yeni vaka yok. Dolayısıyla geçen seferki gibi endişe edilecek korkulacak bir durumla karşı karşıya değiliz."


VALİ GÜVENÇER ZEHİRLENME OLAYINI 3. OLAYDAN SONRA AÇIKLADI
Aynı gün Manisa Valisi alınan numuneler sonucu başlatılan incelemenin sonuçlarını kamuoyu paylaştı ve askerlerin gıda zehirlenmesi sebebiyle hastalandığını bu sözlerle duyurdu: “Batı Kışla’da yaşanan gıda zehirlenmesi olayı ilişkin rapor çıktı. O gün tüketilen menüde olan hindi eti ve spagetti makarnada salmonella bakterisine rastlandı. Artık bu raporların idari manada yetkili makamlarca ve adli anlamda Cumhuriyet Savcılığımızca değerlendirilmesi gerekir” dedi.
VAKA YİNE BATI KIŞLADA: 590 ASKER HASTANEDE… MANİSALILAR İSYAN ETTİ

1 gün sonra tarihler 17 Haziran’ı gösterdiğinde 4. Kez, 1 askerin hayatını kaybettiği bağlı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda (Batı Kışla) resmi kayıtlara göre 590 asker gıda zehirlenmesi şüphesiyle yeniden hastanedeydi. Bu kez büyük bir infial yaratan olay üzerine Manisa halkı olayın sorumlularını sosyal medyada eleştiri bombardımanına tuttu.
HASTANELER SİVİL HASTA KABUL ETMEDİ… ASKERLER HASTANELERİ DOLDURDU
Manisa Devlet Hastanesi, Merkez Efendi Devlet Hastanesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’ne sivil hasta girişleri durdurularak, 3 hastane askerlere sağlık hizmeti sundu. Sivil hastalar özel hastanelere yönlendirildi ve devlet hastanelerindeki durumu ağır olmayan hastalar taburcu edilerek evlerine gönderildi.
KRİZE MİLLİ SAVUNMA BAKANI EL KOYDU… YEMEK ŞİRKETİYLE SÖZLEŞME FESHEDİLDİ
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak 4. kez yaşanan olaydan sonra duruma el koymak için cumartesi gecesi saat 01.30’da Manisa’ya geldi.
4 kez yaşanan aynı gıda zehirlenmesi vakası krizine Manisa’da el koyan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, önce hastanede yatan askerleri ziyaret etti ve sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Bakan Işık daha sonra basın açıklaması yaparak, askeri birliklere yemek veren Rota şirketi ile sözleşmenin feshedildiğini açıkladı.
23 Mayıs'ta Batı Kışla'da 1 askerin ölümü ile sonuçlanan zehirlenmeyle ilgili de açıklama da yapan Bakan Işık, "Sağlık Bakanlığımızın ve askeri birimlerimizin yaptığı analiz sonuçlarında salmonelle bakterisini çıktığı tespit edildi. Cumhuriyet Başsavcılığımız adli incelemeyi başlattı. Milli Savunma Bakanlığı olarak biz de bu ihalenin feshedilmesi kararını aldık. Şimdi resmi işlemleri yürütüyoruz. İlgili firmanın gelen raporlar doğrultusunda, sözleşmesinin feshi talimatı tarafımdan verilmiştir. Bu vesileyle de kışlada yemek pişirme faaliyeti geçici olarak sona ermiştir. Bugün itibariyle hazır yemek uygulamasına geçilmiştir.Hayatını kaybeden Hüsnü Özel kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şuanda yoğun bakımda olan bir askerimiz var, ona da acil şifalar diliyorum" diye konuştu.
BAKAN IŞIK: “DIŞ ETKENLER OLABİLİR!”
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Aynı bölükten olma durumu vakanın sadece yemekten dolayı zehirlenme olamayabileceğini, başka dış etkenlerin olabileceği ihtimalinin ortaya çıkardı" dedi ve şöyle devam etti:
“16 Haziran'da aynı kışlada 69 askerin şikayeti olduğunu belirten Bakan Işık, “69 askerimizden 62 tanesinin aynı bölükten olması. Aynı bölükten olma durumu vakanın sadece yemekten dolayı zehirlenme olamayabileceğini, başka dış etkenlerin olabileceği ihtimalinin ortaya çıkardı. 17 Haziran 2017 saat 19.00 civarında Batı Kışlasında benzer olayla karşılaştık. Bu olayda yemek yiyen 5 bin 470 askerimizden 617 tanesinin etkilendiği ve 372 askerimizin hastane veya revire sevk edildiğini biliyoruz. Hayati tehlikesi olan askerimiz yok. Sadece tedbir amaçlı müşahede altında tutulan 24 askerimiz var. Bu askerlerimizin gün içinde hastaneden taburcu edilmelerini bekliyoruz''
5 HAFTA ASKER ALINMAYACAK
23 Mayıs'tan itibaren yaşanan zehirlenme vakalarıyla bazı tedbirleri aldıklarını belirten Işık,” Mevcut erlerimizin yemin töreni var. Yemin töreninden sonra bayramdan önce askerlerimiz kışladan ayrılacak. Bu askerlerimizin kışlayı ayrılmasını müteakip bu kışlamıza Birinci Eğitim Tugayı'na en az 5 hafta asker alınmayacaktır. Bu tugayımızın bütün alt yapısı gözden geçirilecek. Bütün tesislerimizi başta hijyen şartları olmak üzere gözden geçireceğiz'' şeklinde konuştu.




SAVCILIK İKİNCİ KEZ SORUŞTURMA BAŞLATTI… YEMEK ŞİRKETİ YÖNETİCİLERİ GÖZALTINA ALINDI

Savcılık, askeri birliklerde yaşanan olaylar üzerine ikinci kez soruşturma başlattı. Hedefteki isim olan yemek şirketi Rota’nın yöneticisi ve çalışanları olan 21 kişiyi gözaltına aldı.
Manisa Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan 21 kişi arasında, firma temsilcisi V. A.G. ile 3 gıda mühendisi, aşçı, aşçı yardımcıları ve diğer çalışanların bulunduğu belirtildi. Şüphelilerin emniyetteki ifade alma işlemlerinin devam ettiği belirtildi.
BAŞSAVCI: PROVAKASYONA MEYDAN VERMEYİN
Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, "Manisa ilimizde bulunan Albay Arif Seyhun Kışlası'nda akşam yemeğini müteakip bir grup askerin baş dönmesi ve mide bulantısı şikayeti ile müracaatı üzerine gıda zehirlenmesi tanısı konulmuş ve ilimiz merkezinde bulunan çeşitli hastanelere ilk belirlemelere göre 731 askerimizin sevki sağlanarak tıbbi müdahale gerçekleştirilmiştir. Tedavi sonucu şuan itibariyle hayati tehlike riski olan askerimiz yoktur. Cumhuriyet Başsavcılığımızca meydana gelen mükerrer vaka üzerine ikinci bir soruşturma başlatılmış, mağduriyete uğrayan askerlerimizden kan ve idrar örnekleri, akşam yemeğinde servis edilen tavuk ve gıdalardan, kullanılan su ve diğer bütün kullanım malzemelerinden numune alınmış, gerekli uzman bilirkişi incelemesine gönderilmiştir. Yürütülen soruşturma kapsamında Manisa Emniyet Müdürlüğümüz de özel bir büro oluşturarak gerekli çalışmalar en titiz bir şekilde devam etmektedir. İlk etapta kışlaya yemek veren yüklenici firmanın denetim, gözetim ve kontrol sorumlusu olarak tespit edilen 19 kişi şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmış, bu sayı an itibariyle 21'e ulaşmıştır. Konu ile ilgili en ufak bir husus atlanmaksızın her türlü emare araştırılmaktadır. Halkımızın ve kamuoyunun provokasyona meydan verecek yaklaşımlardan uzak durması ve gelişmelerin kendileri ile paylaşılacağının bilinmesi gerektiğini belirtir, saygılar sunarım" dedi.
CUMHURİYET SAVCILIĞI 731 ASKER DEDİ… MANİSA VALİSİ 590… KAFALAR KARIŞTI
Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek tarafından 731 askerin olaydan etkilendiği açıklanırken, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer bu rakamı 590 olarak resmi kayıt altına aldı ve iki rakam arasındaki fark kafa karışıklığı yarattı.

SAĞLIK BAKANLIĞI MANİSA’YA 12 KİŞİLİK UZMAN EKİP GÖNDERDİ
Sağlık Bakanlığı, Manisa Batı Kışla'da askerlerin bulantı ve kusma ile seyreden bir durumlarına Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği tarafından müdahale edildiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, olayın her türlü yönünün incelenmesi için 12 kişilik bir uzman ekibin özel uçakla Manisa’ya gönderildiği ifade edildi.
YEMEKHANE KAMERA GÖRÜNTÜLERİ İNCELENİYOR
Bu arada kışla içindeki özellikle yemek üretiminin yapıldığı mutfak kısmındaki güvenlik kamerası görüntülerinin incelemeye alındığı öğrenildi.



CHP’Lİ NURLU’NUN KOMİSİYON TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ
CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu'nun 5 gün önce 'Askerlerin zehirlenmesine ilişkin meclise araştırma önergesi verdiğini ancak AK Parti grubunun oylarıyla komisyon kurulmasının reddedildiğini söylemişti.


CHP’Lİ BİÇER VALİ GÜVENÇER’İ SUÇLADI
CHP’nin doktor Milletvekili Tur Yıldız Biçer, geçtiğimiz Cuma akşamı Batı Kışla’da 69 askerin mide bulantısı ve bağırsak enfeksiyonu şikayetleri ile hastaneye kaldırılmasının ardından basın toplantısı gerçekleştirdi ve hedefinde Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ile
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık vardı. Bakan Işık’ın istifasını isteyen Biçer, Vali Güvençer’i ise bilimsellikten ve sorumluluktan uzak olmakla suçladı.
“BİLİMSELLİKTEN VE SORUMLULUKTAN UZAK”
Biçer açıklamasında şunları söyledi: "Askerler şunu net olarak ifade ediyorlar; 'Biz bu eti yerken çok zorlandık. Et kokuyordu. Kokudan dolayı yiyemedik. Et çiğ ve kokuyordu. Birkaç lokma dahi yiyebilenler zehirlendi. Kokudan dolayı yiyemeyenler zehirlenmedi.' Vali bey daha numunelerden alınan ve et parçalarından alınan hiçbir kültür sonucu çıkmadan, askerlerin gaita ve alınan kan kültürlerinin sonucu çıkmadan; çünkü bu kültürlerin üremesi için en az 24 saat, ideal olarak da 72 saate ihtiyacımız var. Dünyanın hiçbir yerinde olaydan birkaç saat sonra hiçbir yetkili ağız ve sorumluluk sahibi çıkıp, 'Efendim hiçbir toksine rastlanmamıştır' diyemez. Bilimsellikten ve sorumluluktan uzak bir açıklamadır. Olayın başlangıcı, Batı Kışla'daki yemekten kaynaklanan zehirlenmeye kadar dayanıyor. Orada ilk gün 'Hindi eti çiğdi. Hindi etinin özellikle kemikle etinin birleştiği yerlerde kırmızı bölümler vardı' dediler. Biz de bir açıklama yaparak muhtemelen 'salmonella' üreyecek dedik ve salmonella üredi. 72 saat sonra etin hijyenik olmayan, gıda kodeksine uygun olmayan şartlarda transferi, dondurulması, pişirilmesi ve sunumu sonucunda ette bulunan salmonella bakterisi eğer etin bütün kesimleri 70 derece sıcaklığa ulaşmadan insana yedirilirse, etteki bu bakteri insan vücuduna geçiyor. Bağırsağında bağırsak enfeksiyonu şeklinde bir gıda zehirlenmesine yol açıyor. Olay bu kadar netken, resmi bir açıklama halen daha yok. Manisa'da açıklamayı yapan yalnızca Manisa Valisi. Geçen sefer 'Psikolojik' dedi. Bu sefer 'Efendim hiçbir toksine rastlamadık' dedi. Dünkü olay, 23 Mayıs'ta alınmamış tedbirlerin sonucunda gelişmiştir. Dünkü olay, bile bile ladestir. Bugün ne olacağı, bu akşam yemeğinde ne olacağı, yarın ne olacağı hiç belli değil."
ASKERLERİN YEMEK İHTİYACINI TUGAY KOMUTANLIĞI VE BELEDİYELER KARŞILAMAYA BAŞLADI
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda yaşanan gıda zehirlenmesi sonrası, askerlerin yemek ihtiyacının Valilik koordinasyonunda Tugay Komutanlığı ve belediyelerle birlikte karşılandığını söyledi. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Şehzadeler ve Yunusemre Belediyeleri, yeni ihale yapılıncaya kadar 6 bin askerin 3 öğün yemek ihtiyacını karşılamaya başladı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından bugün ilk olarak askerlere sabah kahvaltısı ve öğle yemeği verildi. Askerlere kahvaltıda zeytin, peynir, bal, reçel, tereyağı ve meyve suyu verildi. Öğle yemeğinde ise mönü taze fasulye, makarna, ayrandan oluştu. Askerlere, akşam karavana olarak nohut, pilav, yoğurt verilmesi kararlaştırıldı.


AK PARTİLİ ÖZDAĞ SABOTAJ İHTİMALİNİ DEĞERLENDİRDİ
AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, askerleri Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde ziyaret etti. Özdağ ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada sabotaj ihtimalinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
MANİSA’DAKİ VİRÜS KKTC’Yİ VURDU!
Manisa'da haftalardır yaşanan asker zehirlenmeleri, Manisa'daki birliklerden usta birliği için KKTC'ye giden piyadeler ile KKTC'ye taşındı. 28. Mekanize Piyade Tümeni'nde 35 asker benzer şikayetler ile tedavi altına alındı. KKTC'deki askerlerin rahatsızlanması, acemi birliği görevini Manisa'da tamamlayan 97/2 tertip askerlerin, usta birliği için adaya gelmesiyle başladı.35 asker, "gribal enfeksiyon, halsizlik, baş ağrısı, kusma ve yüksek ateş" şikâyetiyle Lefkoşa'daki hastanelere kaldırıldı. Tedavisi süren askerlerden O.E.'nin durumu ağır.
ESKİ AMİRALLERDEN ÇARPICI DEĞERLENDİRMELER!

Kamuoyunun yakından takip ettiği asker zehirlenmelerine ilişkin Balyoz kumpası mağdurları emekli amiraller Can Erenoğlu ve Semih Çetin’den çarpıcı değerlendirmeler geldi.


“BİN YILLIK GELENEĞİMİZCE YEMEK KIŞLADA PİŞİRİLİR…”
Eski Güney Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Can Erenoğlu, Twitter’da “Bin yıllık geleneğimizce yemek kışlada pişirilip Komutana tattırıldıktan sonra askere yedirilmeli. Yemeği savaşta da mı şirket getirecek?” diye sordu.
Can Erenoğlu’nun dikkat çeken açıklamasının ardından emekli Tümamiral Semih Çetin de Twitter’da “Ben yazacaktım Amiral Erenoğlu yazmış. Yemek numuneleri komutan tarafından tadıldıktan sonra en az 24 saat muhafaza edilir. Eğer değişmediyse?” mesajını paylaştı.
ASKERLERDEN ZEHİR ZEMBEREK İDDİALAR!
Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda Albay Arif Seyhun Kışlası'nda yedikleri yemeklerden zehirlenen ve hastaneye kaldırılan askerler duruma tepki gösterirken, can alıcı iddialar ortaya attı.
"ORAYA GİTTİĞİMİZDE DAYAK YİYECEĞİZ"
Hastane önünde çekilen bir videoda zehirlenen askerlerden biri "Zehirli yemeği önümüze koyuyorlar. Memleketimizi bırakıp geliyoruz biz. Analarımız ağlıyor orada. Şimdi oraya gideceğiz biz orada dayak yiyeceğiz" ifadelerini kullanıyor. Bir diğer asker ise tepkisini "O büyüklerimiz bizi görecek. Can çekiştiğimizi görüyor musunuz" sözleriyle gösteriyor.
"KAN KUSUYORLAR"
Hastaneye tedavi için gelen bir diğer asker ise, "Tavuk yedik de tavuk işi değil. Biri bunun içine bir şey katıyor. İnsanlar kan kusuyor. Kışlada 5 bin asker var hepsi yerde yatıyor. Zor bir durum ama yapacak bir şey yok.” Sözleriyle durumun vahametini anlattı.



Editör: TE Bilişim