Manisa aylardır depremlerle sarsılıyor. Gerek Ege Denizi merkezli, gerekse Manisa merkezli depremler nedeniyle vatandaşlarda büyük bir korku ve panik havası hakim. Depremlerin bu kadar sık yaşandığı bir dönemde Manisa Büyükşehir Belediyesi de vatandaşların bilgilenmesi amacıyla dün bir deprem konferansı düzenledi. Ancak konferans öncesi biri Ege Denizi merkezli 5.0 şiddetinde, diğeri de Manisa merkezli 4.1 şiddetinde iki deprem yine büyük korku yarattı. Konferansta konuşan konunun uzmanları ise yine bilinen gerçekleri tekrarladı: “Büyük depremlere hazırlıklı olun!”



Manisa’da Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı etkinlikleri kapsamında ‘Manisa Depremleri Riskler ve Önlemler’ konulu konferans düzenlendi. Jeoloji Mühendisleri Odası ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen konferansın konuşmacıları Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, emekli öğretim üyesi Turgut Öztaş, Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Özmen ve Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurul Üyesi Dr. Murat Nurlu oldu.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Lale Salonu’nda düzenlenen konferansa Vali Yardımcıları Mehmet Yüce ve Ünal Çakıcı, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bekir Şen ve vatandaşlar katıldı.
HALKIN AFET BİLİNCİNİ GELİŞTİRMELİYİZ
Programın açılış konuşmasını eoloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Alan yaptı. Türkiye’nin özellikle deprem anlamında afetlere müsait bir ülke olduğuna dikkat çeken Alan, “Ulusal bir afet politikamız yok. Afet, imar planı ve yapı denetim kanunlarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Halkın afet bilincini kazanması adına da ciddi adımlar atılmalı.” şeklinde konuştu.
MANİSA JEOLOJİK AÇIDAN LABORATUVAR GİBİ
Manisa’nın jeolojik açıdan zengin bir il olduğunu ifade eden Alan, “Manisa bu konuda adeta laboratuvar gibi. Kula jeoparkı, jeotermal kaynaklar, Soma kömür madenleri ve diğer madenler buna birer örnek. Ama jeolojik açıdan zenginlik aynı zamanda risk anlamına da geliyor. Bu nedenle riskler iyi yönetilmeli.” dedi.
Alan’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından sözü Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir aldı. ülkenin fay ve deprem durumlarıyla ilgili genel bilgiler veren Sözbilir hala aynı sorunların konuşulduğuna dikkat çekti.
Sözbilir şöyle devam etti: “1939 yılında medyana gelen Erzincan depreminin ardından yabancı uzmanlar ülkemizde incelemeler yapı ve şu sonuca vardı: ‘Dayanıksız yapı, gevşek zemin ve diri fay üzerine yapılanma.’ Biz de hala bugün aynı sorunları konuşuyoruz. Dayanıksız yapıyı çözdük, gevşek zemini çözdük ama diri fay üzerine yapılanma konusunda önemli sıkıntılar var.
MANİSA’DAKİ FAYLAR DİRİ FAY
Manisa özelinde konuyu ele alan Sözbilir, Manisa’daki fayların diri fay diye tanımlandığını söyledi. Kentte bir süredir depremlerin devam ettiğine işaret eden Sözbilir, bunun fayın orta segmentinin kırılmakta olduğu anlamına geldiğini belirtti.
BÜYÜK DEPREME HAZIR OLUN
Manisa’dan geçen fay hattının Spil dağının eteklerinden geçtiğini ifade eden Sözbilir, fayın yeni depremler üretmesini beklediklerini de dile getirdi. Sözbilir şöyle konuştu: “Manisa fayı geçmiş dönemlerde yıkıcı depremler üretmiş. Bu da önümüzdeki dönemlerde de üretebileceğinin bir işareti. Fayın batı segmenti, 250 ile 669 yıl arasında deprem üretiyor. En son Manisa fayından kaynaklı depremin 1845 yılında meydana geldiğini biliyoruz. 172 yıldır deprem üretmeyen bu fayın 78 yıl içerisinde yıkıcı bir deprem üretmesini bekliyoruz.”
ÜNİVERSİTE BİLE FAY ÜSTÜNE KURULU
Fay üstüne kurulu yapılar nedeniyle olası yıkıcı depremlerde can kaybının fazlalaşacağına dikkat çeken Sözbilir, “Ancak Manisa’ya baktığımız zaman üniversitenin bile fay hattı üzerinde kurulduğunu görüyoruz. Bilim yuvalarının böyle kurulmasının ardından vatandaşların da kendilerinde bu hakkı bulması gayet normal.” diye konuştu.
Sözbilir’in konuşmalarının ardından diğer konuşmacılar da vatandaşlara depremle ilgili bilgiler verdi.

Editör: TE Bilişim