İşverenlerin derneği arayarak herhangi bir engellinin raporu istediklerini ifade eden Yıldız, "Engellilerin raporlarını alarak çalıştırmadan SGK ödeyen işyerleri de var. İşveren herhangi bir engellinin raporunu alarak sigortasını ödüyor. Raporunu kullanıyor ama çalıştırmıyor" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, engellilerin sosyal güvenlikle ilgili hakları konusunda bilgilendirmek için Manisa Bedensel Engelliler Derneği'ni ziyaret etti. İl Müdürü Kurt, zihinsel engellilerin yaşama tutunmak için çalıştıklarını söyledi. Bununla ilgili yasal düzenlemeler olduğunu ifade eden Kurt, engelli çocuğu olan annelerin erken emeklilik imkanı sağlandığını belirtti. Özel sektörde de 50 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinin yüzde 3 engelli istihdamı sağlaması gerektiğini belirten Kurt, bu şekilde istihdam edilen engellilerin işveren hissesinin tamamının devlet tarafından karşılandığını dile getirdi. Kurt, "İşverene büyük bir kolaylık sağlıyoruz. Yasa 50 veya üzerindeki işyerleri için yükümlülük getiriyor ama daha az işçi çalıştıran işyerleri de engelli çalıştırırsa onlara da bütün kolaylıklar sağlanıyor" diye konuştu.

Kayıtdışı istihdamın ülkenin kanayan bir yarası olduğunu kaydeden Kurt, şuanda Türkiye'de kayıtdışı oranın yüzde 33 olduğunu dile getirdi. İşverenin sigortasız işçi çalıştırdığının tespiti ve engelli istihdamı sağlamadığı taktirde teşviklerden yararlanamayacağını açıklayan Kurt, "Eğer şartları yerine getirmezlerse teşvikleri kesiyoruz ve 1 yıl süre ile teşviklerden yararlanamıyorlar. Ayrıca çalışmadığı halde sigortalı gösterme ve SGK yardımlarından yararlanmak için sahte sigortalı olarak bildirilmesi suçtur. Sadece engelli istihdam etmek, para cezası almamak için engelliyi fiilen çalıştırmadığı halde sigortalı gösterilmesi sahtedir ve iptali gerekir. Engellilerin toplum içinde özgüvenli halde yaşama katılmasını istiyoruz. Çalışmadığı halde sırf kotayı doldurmak için sigorta yapılamaz. Engellinin orada çalışması gerekir" diye konuştu.

ENGELLİ RAPORLARINI KULLANIYORLAR

Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız ise işverenlerin engelli çalıştırmamak için fabrikalarda yıldırıcı işler verildiğini söyledi. Yıldız, "Engellilerin raporlarını alarak çalıştırmadan SGK ödeyen işyerleri de var. İşveren herhangi bir engellinin raporunu alarak, SGK'sını ödüyor. Raporunu kullanıyor ama çalıştırmıyor. Bunların örneği de var. Bizim beden engelimiz var, ama zihinsel engellimiz yok. Bizim derneği arıyorlar, 'size yardımcı olmak istiyoruz, engelli raporu varsa sigortasını ödeyeyim ama işyerimde çalışmayacak' diyorlar. Yüzde 98 engelli kadın emekli olmuş. Hiç çalışmadı. Bir işveren raporunu kullanmış. Ama bu kişi çalışmıyor. Bunu yapmasınlar, engelli topluma katılsın. Çalışan bir birey olsun" dedi.

Editör: TE Bilişim