Kentin önemli bir kömür madeni sahası olduğunu kaydeden Aybal, izin verilen alanın Manisa'daki ormanların yüzde 2.5'ini oluşturduğunu belirterek, cevher alınmış 23 hektar sahanın ağaçlandırıldığını açıkladı.

İZMİR Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Manisa'da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kentte 2016 yılında 22 milyon liralık toplam yedi proje yürüttüklerini açıklayan Aybal, 2B arazileri çalışmalarında önemli mesafe aldıklarını duyurdu. Bugüne kadar 7 bin 900 hektar sahanın 2B kapsamında tespiti yapıldığını kaydeden Aybal, 2017'de bu alanda önemli bir sorunu çözeceklerini ve çalışmalarda mesafe alınacağını belirtti.
MADEN ARANAN ORMAN ALANLARI AĞAÇLANDIRILIYOR
Manisa'da maden aranması için ve cevher çıkarılması için yoğun bir talep olduğunu aktaran Aybal, "Manisa önemli bir kömür madeni sahası olduğundan dolayı ormanlık alanlarda ciddi manada izin söz konusu oldu. Şu ana kadar ormanda 1600 izin verdik. Bu Manisa'daki orman alanının yüzde 2.5'ine denk geliyor. Özellikle cevher alınmış sahaların yeniden orman alanı olarak kazandırılmasını sağlıyoruz. Bu sene cevher alınmış 23 hektar sahanın ağaçlandırılması gerçekleştirildi" dedi.
131 KÖYE ORMAN KAZANDIRILICAK
"5 Bin Köye 5 Bin Orman Projesi" kapsamındaki çalışmalara da değinen Aybal, Manisa'daki 131 köye orman kazandırılacağını açıkladı. 2016'da bu çalışmaların başladığını duyuran Aybal, "61 köye orman kazandırıldı. Hedefimiz orman alanlarını artırmak hem de o yörede yaşayan vatandaşlarımızın gelirini artırmaktır" diye konuştu.
TRÜF MANTARI İLE KÖYLÜ KAZANACAK
Siyah elmas olarak bilinen ve kilosu 1000 Euro'ya satılan trüf mantarının Demirci ve Soma ilçelerinde tespit edildiğini kaydeden Aybal, bu mantarın bölgede yaşayan insanlara ekonomik gelir kaynağı olabileceğini belirterek, "Trüf ormanı eylem planı doğrultusunda Demirci İşletme Müdürlüğü, Selendi İşletme Şefliği sınırlarından 1 hektar alanda doğal trüf alanı tespit edildi. Akhisar İşletme Müdürlüğü, Göktepe İşletme Şefliği sınırlarında 10 hektar alanda zengin doğal trüf alanı da bulundu. 2017 yılında Manisa'da uygun orman içi boşluklarda 2 hektar alanda trüf ormanı yapılacak" dedi.
2016'DA 233 YANGIN ÇIKTI
Manisa'da 2016 yılında 122 orman yangını ve 111 kırsal yangına müdahale ettiklerini açıklayan Aybal, yangınlarının yüzde 95'inin insan kaynaklı, yüzde 5'inin ise yıldırım ve benzeri nedenlerle çıktığını söyledi. Aybal, 1985 ile 2015 yılları arasında çıkan yangınlarda kentte 9 bin 650 hektar sahanın yandığını ancak yine aynı dönemde 98 bin 50 hektar alanın ağaçlandırıldığını kaydetti.
Editör: TE Bilişim