Yurt dışında faaliyet gösteren ancak ülkemizde herhangi birresmifaaliyeti bulunmayane-ticaretsiteleri uzunca bir süredir devletin denetimindeydi. Bu noktada çeşitli uygulamalar yapacağı konuşulanMaliye Bakanlığı’nınçalışmalarını Bakan Naci Ağbal açık etti.

Türkiye’de herhangi bir mükellefi olmayan firmalara vergi getirileceğini belirten bakan eğer Türkiye’devergiödemiyorve bir mükellefi yoksa belirli bir orandastopajkesileceğini ifade ediyor. Bununla ilgiliBakanlarKurulukararınınhazırlıkaşamasında olduğu da belirtiliyor.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Elektronikoramdabankalar üzerinden yapılan para transferlerine göre kesinti uygulanacak. Türkiye’nın bankacılık sisteminde yıllardır gerçekleştirdiği sıkı denetimlerin bir geri dönüşü olarak ödemelerin denetiminde yeni bir kriter daha getirilecek. Türkiye’den bankaların belirlenen şirketlereyapacağıödemelerüzerinden doğrudan birstopajkesintisiyapması istenecek ve karşı tarafa ödemeeksikolarak geçecek. Böylelikle devergilemekısmen de olsasağlanmayaçalışılacak.

İlk etaptatüketiciyeyansıyan bir durum olmayacakmış gibi görünse de yurt dışı alışveriş şirketleri ödemelerini eksik almaya başlayınca doğal olarak ya Türkiye’yeürüngönderiminidurduracak ya da Türkiye’dekimüşterilerinebu kesintiyi de yansıtmaya başlayacak. Bu nedenle de kredi kartı, havale gibi durumlar farketmeksizin kesintiler yapılacak.

Bu proje yürürlüğe geçinceAmazongibi vergilemeden kaçmayan şirketlerde bir sorun yaşanmayacak ancak özellikleÇinli e-ticaret sitelerininfiyatlarında bir güncellemeye gitmesi muhtemel gibi görünüyor. Bu arada Maliye Bakanlığı e-ticaret alışverişlerinin denetimi için100-200 kişidenoluşan birekipde kuracakmış.
Editör: TE Bilişim