‘Matruşka Oyun İçinde Oyun’ isimli tiyatro oyunu, AK Parti Manisa İl Gençlik Kolları Başkanlığı’nın organizasyonuyla Bedesten’de sahne aldı. Tiyatroda 10. Yıl Marşı postmodern darbe müziği olarak gösterilirken, tek partili sistemden parlamenter sisteme geçiş dönemine geçişte eski Başbakan İsmet İnönü’ye yapılan eleştirilerin dozu tartışmaya neden oldu.
AK Parti Manisa İl Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından Şehzadeler Tarihi Bedesten Salonu’nda ‘Matruşka Oyun İçinde Oyun’ isimli tiyatro etkinliği düzenlendi.
Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği tiyatro oyununa AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Manisa İl Başkanı Berk Mersinli, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Ender Gök ve partinin önde gelen isimleri de destek verdi.
CUMHURİYETE ELEŞTİRİ Mİ?
Osmanlı İmparatorluğunu’nun son dönemleri ile başlayan oyunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk yıllarına zaman sıçraması yapılarak gelinen o ilk sahne kafa karıştıran yorumlara neden oldu.
Türkiye siyasetine yönelik tüm darbe ve ayaklanmaların konu alındığı tiyatro oyunu, 2. Abdulhamid’in Yahudilere yönelik yaptırımının ele alınması ile başladı. Oyuncu Çağrı Gökbak yaptığı sunumda, “Bir karış ecdad toprağını bile vermeyen padişah, 31 Mart darbesiyle indiriliyordu tahtından” ifadelerini kullandı.
Ardından bir diğer oyuncu İdil Aladağ ise Türkiye Cumhuriyeti tarihine geçişi simgeleyen bu sözleri sarf etti: “İşte başlıyordu bitmek bilmeyen bir oyun içerisinde oyun!”
Oyun, bu ilk sahnelerinden sonra Cumhuriyet tarihinin en önemli siyasi olaylarından biri olan çok partili hayata geçiş dönemini kara mizah kullanılarak anlatılmaya devam etti.
Oyuncu Çağrı Gökbak’ın, “Haydi size şimdi bir hikaye anlatalım. Memleketin birinde demokrasicilik oynamak istemiş birileri” sözleri üzerine sahnede Türkiye’nin ilk Başbakanı İsmet İnönü canlandırıldı.
10 YIL MARŞI DARBE ŞARKISI İLAN EDİLDİ!
Oyunda dikkat çeken bir diğer sahne ise 28 Şubat’ın canlandırılış şekli oldu. Sunumu gerçekleştirilen oyuncu Çağrı Gökbak, Hasan Mutlucan’ın darbe türküsünü okurken sözlerini yarıda keserek, “Şaşırdınız değil mi? Ama bu bildiğiniz darbelerden değil, postmodern darbe bu. Darbe postmodern olunca, marşı da…” ifadelerini kullandı. Oyuncunun bu sözleri üzerine 10. Yıl Marşı çalmaya başladı.
  1. yıl marşının çalmasıyla birlikte askeri geçit törenini canlandıran oyuncular, 28 Şubat süreci sonrası Türkiye’de yaşananlara değindi.

Oyunun son bulmasının ardından tiyatroculara çiçek takdim edildi.
Editör: TE Bilişim