Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5 yaş altı ölüm hızı oranlarına ilişkin çalışmalarını yayınladı. Manisa, çocuk ölüm hızında 2016 yılında Ege bölgesinde ilk sırada kaldı. Manisa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Korkmaz, anne ve çocuk sağlığının korunmasına yönelik çok ciddi bir eylem planını hayata geçirdiklerini belirtti.
TUİK’in 5 yaş altı ölüm hızı oranlarının açıklanması ardından Manisa gündeme oturdu.
Verilere göre Manisa’nın 2016 yılında 5 yaş altı ölüm hızı binde 13,2 oldu. Oranlar İzmir’de binde 8,9, Aydın’da 9,8, Denizli’de 10,6, Muğla’da 10,6, Afyonkarahisar’da 10,8, Kütahya’da 12,6 ve Uşak’ta 9,3 olarak belirlendi.
ÇOCUK ÖLÜMLERİNDE EGE ORTALAMASININ ÜSTÜNDEYİZ
Ege bölgesinde 5 yaş altı ölüm oranı binde 10,3 olurken, Manisa 13,2 ile Ege bölgesi ortalamasının da üstünde kaldı.
KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA
Çocuk ölümleriyle ilgili tedavi ayağında çalışma yapan Manisa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Korkmaz, geçtiğimiz yıllarda rakamların Ege ortalamasının altında olduğunu belirtti.
5 yaş altı ölüm hızında 2016 yılında Ege ortalamasının üstünde bir tablo çizildiğini belirten Ayhan Korkmaz, “Bu konuyla ilgili 2017 yılında çok ciddi bir eylem planı ortaya koyduk. Bu planda yalnızca çocuk değil, anne ve çocuk sağlığını kapsayan çalışmalarımız var. Doğum sonrası anne ve çocuğun tahkiklerini kayıt altına alıyoruz. Bu zaten rutin olarak yaptığımız bir işlem ancak çalışmalarımızı daha da geliştirdik. Annelere ve anne adaylarına bilinçlendirme çalışmaları düzenliyoruz. Çocuk sağlığı konusunda birçok noktada brifing vermeye devam ediyoruz. Bu noktada bizlere İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüz de yardımcı oluyor. Eylem planını 3 kurum olarak birlikte yönetiyoruz. 2017 yılı verilerinde bunun etkili olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim