Tarımda büyük bir hareketlilik yaşanacak olan yaz mevsimi için yol haritası belirlenmeye başlandı. Mevsimlik tarım işçilerinin barınma sorununu ortadan kaldırmak için SGK kalıcı bir çözüm buldu. Bu yıl Manisa’ya 21 bini aşkın mevsimlik tarım işçisinin gelmesi beklenirken, bu işçiler için farklı noktalarda prefabrik binalar yapılacağı öğrenildi. Barınma sorununu tamamen ortadan kaldıracak bu eylem planının ardından gözler ulaşım ve sağlığa çevrildi. Bilindiği gibi Manisa’da tarım işçilerinin ulaşımı uygun olmayan koşullarda yapılıyor ve ölümlü trafik kazaları peş peşe yaşanarak, yüzlerce ocağa ateş düşmesine neden oluyor.



ÇOĞU zaman insanlık onuruna yakışmayacak şekilde çalıştırılan ve barınma ihtiyaçları bile karşılanmayan mevsimlik tarım işçileri için büyük bir çalışma gerçekleştirildi.
Yaklaşık 2 hafta önce yayınlanan Başbakanlık genelgesiyle mevsimlik tarım işçileri için tüm illeri kapsayan geniş bir konut projesine imza atıldı.
SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, 1 ay içerisinde kente mevsimlik tarım işçileri için prefabrik binalar inşa edileceğinin müjdesini verdi.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN İHTİYAÇLARINI VALİLİK KOORDİNE EDECEK
İl Müdürü Yavuz Kurt, “Ülkemizin ve özellikle Manisa gibi verimli tarım arazilerine sahip illerde yaşanan en büyük sorunlardan biri mevsimlik tarım işçieridir. Mevsimlik tarım işçiliğiyle ilgili olarak Başbakanlık bir genelge yayınlandı. Bu genelgeyle mevsimlik tarım işçilerinin ilimizde insan onuruna yaraşır bir biçimde barınabilmeleri, inançlarının gereklerini yerine getirebilmeleri, tuvalet banyo gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve mevsimsel iklim koşullarına uygun yaşayabilmeleri amacıyla bir takım tedbirlerin alınması öngörüldü. Bunlar tüm illerde Valiliklerin koordinasyonunda yapılacak şeyler. İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İş-Kur gibi bu konuyla ilgili olan kuruluşlar da bu işin koordinasyonunda görev alacaklar” dedi.
İŞÇİLERİN GÜVENLİĞİNİ EMNİYET VE JANDARMA SAĞLAYACAK
İşçilerin ve ailelerinin barınma konusunda sorununu tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen bu projenin ardından gözler ulaşıma çevrildi. 6 Temmuz 2015 tarihinde Gölmarmara’da yaşanan kazada 15 kişinin hayatını kaybetmesi, mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım güvenliğini gündeme getirmişti.
SGK İl Müdürü Kurt bu konuda da bir açıklama getirerek, tarım işçilerinin araziye gidiş geliş güvenliğini İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı’nın sağlayacağını açıkladı. Kurt, “İl Emniyet Müdürlüğümüz mevsimlik tarım işçilerinin barındığı yerlerle çalışacakları tarımsal arazilere güvenli bir şekilde gidip gelebilmeleri, herhangi bir kaza riskiyle karşı karşıya kalmamaları için tedbirleri mutlaka alacak” diye konuştu.
KAMPLAR 1 AY İÇERİSİNDE HİZMET VERMEYE BAŞLAYACAK
Prefabrik konutların bulunacağı kampların 1 ay içerisinde yapılmaya başlanıp tamamlanacağını duyuran Yavuz Kurt, “Mevsimlik tarım işçilerinin barınabileceği prefabrik konutlar inşa edilecek. Bu sene yapıma başlanacak ve çok kısa süre içerisinde sonuçlandırılacak. Bunlar bizzat devlet tarafından finanse edilecek ve Valilikler de koordinasyonu sağlayacak. Uygun bölgelerde kamp alanları oluşturulacak ve böylelikle mevsimlik tarım işçileri artık derme çatma yerlerde, insan onuruna yaraşmayacak bir şekilde yaşamak zorunda kalmayacaklar. Hükümet bu konuda takdire şayan bir tedbir aldı. Takriben 1 ay içerisinde bu kamplar hizmet vermeye başlayacak” dedi.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN EN YOĞUN ÇALIŞTIĞI İLÇELER GÖZ ÖNÜNE ALINACAK
Yavuz Kurt, “Manisa’da çalışmalar çok süratli bir şekilde başladı. Gerekli toplantılar yapılıyor. En kısa süre içerisinde bu yaşam alanları hayata geçecek. Prefabrik yapılar için hazine arazileri öncelikli olarak kullanılacak. Bu yapılar hazine arazileri üzerine inşa edilecek. Mevsimlik tarım işçiliğinde Manisa’da belirli bölgelerde yoğunluk var. Mevsimsel tarım işçiliği konusunda en yoğun ilçeler Saruhanlı, Şehzadeler, Turgutlu, Salihli ve Alaşehir olarak görülüyor. Kamplar oluşturulurken bu lokasyonlar göz önünde bulundurulacak” diye konuştu.
21 BİN GÖÇ BEKLENİYOR
SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt son olarak şöyle konuştu, “Bu sene Manisa’ya göç etmesi beklenen mevsimlik tarım işçilerinin sayısına göre kapasite belirlenecek. Bu sayı yaklaşık 21 bin civarlarına dayanıyor. 21 bin mevsimlik tarım işçisinin geçici olarak Manisa’ya gelmesi düşünülüyor. Bu işçilerin barınmasına yönelik tedbirler alınacak”
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim