Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil'in, dün düzenlenen ‘Endüstri 4.0' panelinde yaptığı açılış konuşmasında kurduğu cümleler bomba etkisi yarattı. 2010 yılında sancılı bir şekilde dönemin Manisa Sanayiciler Derneği'nin açtığı dava sonucu Manisa OSB yönetiminin Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan alınmasının ardından başlayan tartışmalar, Erbil'in sözleriyle yeni bir boyut kazanacağa benziyor. Erbil, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin, şu anda FETÖ/PDY operasyonları kapsamında görevden uzaklaştırılan veya tutuklanan, o zamanlar Yargıtay Genel Kurulu'nda bulunan hakimler tarafından TSO yönetiminden alındığını iddia etti.

Manisa'da Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) arasındaki tartışma konusu yeniden alevlendi. MTSO'da dün, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik'in de katıldığı ‘Endüstri 4.0' panelinde bir konuşma yapan MTSO Başkanı Adnan Erbil, çok konuşulacak ifadelere imza attı.

FETÖ İDDİASI GÜNDEME GELDİ

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluş ve gelişim aşamasıyla ilgili bilgi veren Başkan Erbil, verdiği bilgilerin sonunda ise önemli iddialarda bulundu. Zamanında MTSO tarafından personel maaşlarının bile oda yöneticileri tarafından verildiğini aktaran Başkan Erbil, yerel mahkemelerde odanın kazanmasına rağmen Yargıtay'ın aleyhte karar verildiğini savundu. Erbil, şu ifadeleri kullandı: "Her şeyi Manisalıların para ve emekleriyle yapılmış olan organize sanayi bölgemiz, yerel mahkemelerde odamızın kazanmasına rağmen, şuan birçoğu FETÖ/PDY kapsamında meslekten uzaklaştırılmış ya da tutuklanmış olan, o zamanın Yargıtay Hukuk Genel Kurulunda bulunan hakimler tarafından oy çokluğu ile verilen karar neticesinde sanayiciye devredildi."

"MAHKEMELER HAKİKATEN KADILARA MÜLK DEĞİLMİŞ"

Dönemin TSO yönetiminin imkansızlıklar içinde aldıkları odayı hiç borçsuz, hatta kasasında nakit para olduğu halde devretmek zorunda kaldıklarını öne süren Başkan Erbil, "3 milyon 800 bin metrekare alanın tüm kamulaştırmaları ödenmiş olarak, kasasında bu günkü rakamlarla yaklaşık 271 Milyon TL nakit parası ile OSB'yi sanayiciye devrettik. Bu devir sırasında bazı Manisalı siyasetçilerin bizlere ‘Mahkeme kadıya mülk değildir' demesini ve gülümsemesini hala unutamıyoruz. Ve mahkemeler hakikaten kadılara mülk değilmiş. Biz bunu onların siyasi hayatında da gördük. Bu devre vesile olanları biz Manisalılar olarak Allah' a havale ettik." ifadelerini kullandı.

"ŞAHSİ FİKRİM, DAVA AÇILMALI"

Bilindiği üzere, FETÖ/PDY'den atılan hakimlerin verdiği kararlara itiraz etme hakkı bulunuyor. Başkan Erbil'in salondaki sözlerinin ardından kendisine yönelttiğimiz, ‘Dava açacak mısınız?' sorusuna şöyle yanıt verdi: "Onu değerlendiriyoruz. İşin doğrusu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın Manisa OSB'de aşırı derecede emeği var. Türkiye'de baktığınızda organize sanayi bölgelerini ticaret ve sanayi odaları kurmuş ise, onların bünyesinde sağlıklı bir şekilde devam etmiş. Organize sanayi bölgelerinin içerisinde ticaret ve sanayi odaları yoksa yaşamamış bile. Burada ben Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın bir mağduriyet yaşadığına inanıyorum. Dolayısıyla dava konusunu kendi yönetim kurulumuz içerisinde değerlendirip, hukukçularla görüşüp ne yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Bana şahsi fikrimi sorarsanız dava açılması gerekiyor. Olması gereken de bu."

O DÖNEMDE NE OLMUŞTU

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminde olan Manisa Organize Sanayi Bölgesi, büyük tartışmalarla, açılan davalarla Manisa Sanayiciler Derneği yönetimine geçti. Manisa Sanayiciler Derneği, bağımsız olarak genel kurul yaparak şu an Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı olan Sait Türek'i başkan seçti. 11 Temmuz 2008'de yapılan bu kongrenin ardından Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Merhum Bülent Koşmaz'ın başkanlığındaki yönetim kurulunun görevi de sona erdi. Koşmaz ve arkadaşları, 11 Temmuz 2008'de yapılan genel kurul kararlarının iptali için Manisa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. 21 Mayıs 2009'da genel kurulun usulsüz olduğuna karar verildi. Temyiz hakkını kullanan MOSB Sanayiciler Derneği, Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, sanayicilerin lehine karar verdi. Böylelikle 2010 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde yönetim değişti.

HABER:BURHAN AKDEMİR
Editör: TE Bilişim