Manisa’nın Gördes İlçesinde kurulan nikel maden ocağına sülfürik asit taşıyan tankerlerin 2 hafta içerisinde iki kez devrilip, birinde de asidin dökülmesiyle ilgili olarak Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran’dan çarpıcı açıklamalar geldi. Başkan Demran, yaptığı açıklamada “Sülfürik asit sadece CHP’lileri veya muhalefet partilileri yakmayacak ki. Ya da AK Partililerin üzerine zemzem suyu olarak da yağmayacak. Herkes etkilenecek. Önlemler buna göre alınmalı.” dedi.
Nikel madeni kazanlarının Aliağa’dan Gördes’e gitmek için yola çıkarıldığında ‘Cehennem kazanları’ olarak nitelediklerini tekrarlayan Demran, gelinen noktada haklı çıktıklarını söyledi. Son iki haftada iki kez asit tankerinin kaza yaptığını, sonuncusunda da asidin yere döküldüğünü dile getiren Demran, “Asitler bulundukları yer başta olmak üzere 20 kilometrelik alana asit yağmurları olarak tarım alanlarının ve insanların üzerlerine yağdı. Sülfürik asitler özellik canlılarda 50’nin üzerinde hastalığa yol açmakta. Tarıma ve bitkilere ise direkt olarak etkilemekte ve bunun yaralarını ise 50 yıl 100 yıl saramayız.” ifadelerini kullandı.
Sülfürik asit kazanlarının bomba niteliğinde olduğunu savunan Demran, son olarak şunları söyledi: “Ya bu devrilen tankerler gece yarısı devrilmiş olsaydı zaman tablo görünmediği için vahim olacaktı. Allahtan gündüz devrildi ki saklayacak süreç bulunmadı. Ülkemizdeki nikel madeni ve benzeri madenlerin uluslararası destekçileri bulunuyor. Ülkemizdeki önemli ve toplumda kabul görmüş şirketleri kullanarak tarımımız ve insanlarımızın yok ediliyor olması affedilir bir durum değildir. Yeşil doların gücü Türkiye’nin tüm yeşilliklerini zehirliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bundan sonraki maden ruhsatlarında ÇED raporları verilirken iyiden iyiye düşünülmeli. Bu olumsuz olay İyi bir ders olmalı. Partiler üstü hareket noktası oluşturulması gerekir.”
Editör: TE Bilişim