Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, Şehzadeler, Yunusemre, Akhisar ve Soma ilçelerinde kurulu maden ve inşaat işyerlerinde incelemelerde bulundu. Müdür Kurt, gördüğü manzaralar karşısında çok da memnun olmadığını vurguladı. Manisa’da iş güvenliğinde istenilen seviyeye gelinmediğinin altını çizen Kurt, denetimlerin ve tedbirlerin arttırılacağını vurguladı.
SOSYAL Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürlüğü kent genelinde yaşanan iş kazalarının önüne geçebilmek için çalışmalarına hız verdi. İl Müdürü Yavuz Kurt, Şehzadeler, Yunusemre, Akhisar ve Soma ilçelerinde kurulu maden ve inşaat işyerlerinde incelemelerde bulundu.
Manisa’da meydana gelen iş kazaları ile ilgili istatistiki bilgiler paylaşan Kurt, “2017 yılının ilk altı ayında ilimizde 8 ölümlü iş kazası gerçekleşti. Bunlardan 2’si kalp krizi, biri ise trafik kazası şeklinde. Diğer 5 kazanın ise bir dizi ihmal sonucu meydana geldiğini görüyoruz. İş kazaları, işçilerimizin uzuv kayıplarına, ağır yaralanmalarına sebep olduğu gibi hayatlarına da mal olabiliyor. SGK olarak hayatlarını kaybeden işçilerimizin hak sahiplerine ölüm geliri bağlıyoruz. Yahut kaza sonucu çalışamaz durumda olan işçilere sürekli iş göremezlik geliri ödeniyor. Ancak, iş kazaları can ve uzuv kayıpları ile insanımıza hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek zararlar veriyor.” dedi.
EN YÜKSEK RİSK GRUBU
İş kazalarını önlemenin yolunu bulmak için çaba sarf ettiklerinin altını çizen Kurt, yapılan analizlerde madencilik, inşaat, metal sanayi ve karayolları taşımacılığı yapan işyerlerinde kaza oranlarının yüksek olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
MANİSA’DA İŞ GÜVENLİĞİ İSTENEN SEVİYEDE DEĞİL
Bunun yan sıra vasıfsız işçilerin daha fazla kazaya maruz kaldıklarını aktaran Kurt, “Ülkemizde iş kazaları sonucu yüz bin kişide ölüm hızı yüzde 10’lar seviyesinde. Bu oran Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yüzde 2 seviyesinin de altında kalıyor. Amacımız bu oranları yakalayabilmek. Bunun için işverenlerimizin duyarlılığına, etkili bir devlet denetimine ve tedbirlere riayet eden işçilere ihtiyacımız var. Nitelikli iş gücü, doğru ekipman kullanımı, küçük yaşta okul çağlarında edinilen iş güvenliği bilinci ile bu mücadelede başarılı olacağımıza inanıyorum. Bu tür konuların yalnızca polisiye tedbirlerle, cezalandırmayla çözülemeyeceğini düşünüyoruz. İşvereninden, işçisine, denetim elemanından, iş güvenliği uzmanına kadar hepimizin dikkatli ve sorumlu hareket etmesi gerekiyor. Akhisar’da ve merkez ilçelerimizde yaptığım inşaat denetimlerinde çok da iç açıcı bir tablo göremedim.” şeklinde konuştu.
DENETİMLER ARTACAK
Kurum olarak denetim ve tedbirlerini arttıracaklarını dile getiren Kurt, son olarak şunları söyledi: “İlgili tüm aktörlerle de temas halinde çalışıyoruz. Yapı denetim firmaları, ortak sağlık güvenlik birimleri, sendikalar, müteahhitler, iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri ile görüşüyoruz. Bu amaçla Manisa’da ulusal düzeyde bir çalıştay düzenleme çalışmalarımızı da başlattık. Diğer yandan, Soma’da kurulu İmbat Madencilik A.Ş.’ne ait ocakta da bizzat ocağa inmek suretiyle denetimlerde bulundum. 700 metre derinlikte madencilerimizle konuştuk. Beklentilerini dinledik. Burada alınan tedbirleri ve işçi sağlığına verilen önemi memnuniyetle gözlemledim. Ümit ederim ki, bundan böyle işçilerimiz kazalara maruz kalmasın ve burunları dahi kanamadan helal lokmalarını temin edebilsinler.”
Editör: TE Bilişim