GÖKHAN AYTAÇ ÖZEL HABER

Türkiye Futbol Federasyonu'nun EURO 2024'e aday olması ülke genelinde heyecan yaratırken bu büyük organizasyona Türkiye ev sahipliği yapsa bile Manisa sadece izleyici konumda olacak.
Manisa'nın stadyum konusu her geçen gün başka bir boyut alıyor. Ülkemizin dört bir yanından her geçen gün modern stadyumlar yükselirken, Manisa bu duruma sadece seyirci kalıyor. Yıllardır stat bekleyen Manisa kenti eğer Türkiye'nin EURO 2024'e ev sahipliği yapması durumunda bir tek maça bile ev sahipliği yapamayacak durumda yer alıyor. Türkiye'nin dört bir yanında şenlik havasında Avrupa Şampiyonası maçları oynanırken Manisa şehri bu duruma seyirci olarak kalacak.
YAPIM AŞAMASINDA OLAN AKHİSAR VE TURGUTLU STADYUMLARININ KAPASİTESİ YETERSİZ
Hali hazırda Manisa 19 Mayıs Stadyumu ülkenin en eski stadyumlarından olması ve Akhisar (12 BİN) ve Turgutlu'ya (10 BİN) yapılacak olan stadyumların kapasitesinin Avrupa Şampiyonası maçları için yetersiz olması Manisa'yı yine üvey evlat statüsüne düşürdü. Öte yandan Manisa'nın dışında bir diğer Ege şehri İzmir'de bu şampiyonaya ev sahipliği yapan şehirlerarasında yer alamayacak. İzmir Atatürk Stadyumu'nun yıkılacak olması ve yeni yapılacak olan Karşıyaka ve Göztepe stadyumlarının 15 BİN kapasiteli olması nedeniyle İzmir'de şuan için izleyici konumunda öteye geçemiyor.
BAKAN KILIÇ KRİTERLERİ AÇIKLADI
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç Euro 2024'e adaylık tanıtım toplantısında UEFA'nın istediği kriterleri açıklamıştı. Bakan Kılıç; "EURO-2024 için UEFA 9 veya 10 stat talep ediyor. Bunlardan en az iki veya üçünün 50 bin (tercihen birinin en az 60 bin) kapasiteli olması, ayrıca üç tane en az 40 bin ve dört tane de en az 30 bin kişi kapasiteli stat gerekiyor. Ülke sayısı ikiyi geçmemek şartıyla ortak ev sahipliğine de izin veriliyor" ifadelerini kullanarak istenilen kriterleri açıklamıştı. Maalesef Manisa yeni yapılan stadyumları( Akhisar ve Turgutlu) ve mevcut Manisa 19 Mayıs Stadyumun ile bu kriterlerin yanından bile geçemiyor.
MANİSA'NIN MAKUS TALİHİ Mİ BU?
Şehzadeler şehri diye her platformda gerine gerine övündüğümüz Manisa'mız maalesef spor alanında adeta üvey evlat konumunda. Manisa Merkeze yeni bir stadyumunu bırakın mevcut stadyumun yenileme projesinin tamamlanması bile çok görülüyor. Sayısız bakanlar çıkaran Manisa bugüne kadar Futbolda Ege Kupası dışında hiçbir önemli organizasyona ev sahipliği yapmadı. EGE Kupası'nın da hazırlık turnuvası statüsünde olduğunu düşünürsek Manisa önemli organizasyonların dışında kalıyor. Öyle ki FIFA 2013 U-20 Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapan Türkiye'nin Manisa'da bir tek maç bile oynatmaması da bu durumun bir başka göstergesi.
EURO 2016'İN AYLIK GELİRİ 1 MİLYAR 266 MİLYON EURO
Geçen yaz Fransa'nın ev sahipliğinde yapılan EURO 2016 şampiyonasının Fransa ekonomisine geliri 1 Milyar 266 Milyon Euro (Yaklaşık 5 milyar TL) katkısı oldu. Eğer EURO 2024'e Türkiye ev sahipliği yaparsa Manisa bu ekonomik paydan da yararlanamayacak.
TURNUVAYA EV SAHİPLİĞİ YAPMASI BEKLENEN STADYUMLAR
EURO 2024'e Türkiye'nin ev sahipliği yapması durumunda turnuvaya ev sahipliği yapması beklenen Stadyumlar şu şekilde; 


Editör: TE Bilişim