Vali Güvençer'in Valilik önünde karşıladığı Büyükelçi Genti Gazheli'nin ziyaretinde Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi Başkan Yardımcısı Gültekin Aşçı da yer aldı. Büyükelçi Gazheli, ilk olarak Valilik Şeref defterini imzaladı.
Vali Güvençer'in kabulü nedeniyle teşekkür eden Büyükelçi Gazheli, öncelikle 15 Temmuz darbe kalkışması şehitleri için başsağlığı diledi. Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını belirterek darbe teşebbüsünü şiddetle kınadıklarını ifade eden Büyükelçi Gazheli Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve Türkiye hükümetini desteklediklerini kaydederek, "Türk halkı demokrasiyi ve bağımsızlığı ne kadar sevdiğini ve saygı gösterdiğini bir kez daha gösterdi ve bütün dünyaya örnek oldu. Ders almamız lazım" dedi.
Arnavutluk ve Türkiye arasında yüzyıllardır süren işbirliği ve gönül bağı olduğunu, çok güzel diplomatik ve politik ilişkiler bulunduğunu, ancak ekonomik ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi gerektiğini belirten Büyükelçi Gazheli, "Bütün bölgede Türkiye Arnavutluk simgesi bizim için çok büyük bir destek. NATO'da Arnavutluk'a verilen desteğe çok değer veriyoruz. Bizde terörizme karşı olan savaşta birlikteyiz. Beş aydır Türkiye'de bulunmaktayım. Farklı ziyaretlerde bulundum, farklı meslektaşlarınızla birlikteydim. Her zaman işbirliğini vurguladım, bunu pekiştirmek için sürekli dile getirdim, sadece politik alanda değil her zaman ekonomik işbirliğini vurguladım. Bu kardeş belediyelerden başlayabilir en mikro gelişmelerden. Valilikler arasında da çok güzel işbirlikleri, Tiran Valiliği ve İstanbul Valiliği arasında birçok işbirliği var, neden Manisa'yla olmasın. Manisa hakkında okurken çok şaşırdım. 2007-2008 yılları arasında Manisa ekonomik gelişim açısından dünyanın 80 şehri içerisinde yer alıyordu. Bu çok güzel bir ekonomik gelişim göstergesidir. Aynı zamanda bir tarım şehri Manisa. Açıkçası bu tarımı ileri götürmek istiyoruz Manisa olağanüstü bir şehir, denize yakın, çok temiz. Çok güzel duygularla ayrılacağım Manisa'dan" diye konuştu.
Ziyaretleri nedeniyle teşekkür ederek Büyükelçi Gazheli ile tanışmaktan ve kendilerini ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Vali Güvençer de, "Hem şahsınızın hem hükümetinizin ve saygıdeğer Cumhurbaşkanınızın 15 Temmuz'a ilişkin dileklerini ve temennilerini memnuniyetle, şükran duygusuyla karşılıyoruz. Aslında sizde çok iyi biliyorsunuz, 15 Temmuz'da hedeflenen demokrasiydi. Artık 2016 yılında demokrasi, neredeyse bütün dünyanın ve bütün dünya insanlığının, içinde ihtiva ettikleriyle beraber bir ortak değeri haline geldi. Dolayısıyla o gün hedeflenen, sadece Türk demokrasisi değil, dünya insanlığının ortak değeriydi ve bu ortak insanlık değeri, neredeyse dünyanın kalbi demek olan Türkiye'de hedef haline gelmiş ve yaralanacaktı, kolay başa çıktık. Bu bizim gücümüzün işaretiydi ve bu gücümüzün temel kaynağı da tüm insanlığın ortak hassasiyetiydi. Kendimizden yana bakarsak da Türk insanının sahip olduğu değerlere sadakati ve bu sadakat karşılığı gösterebileceği yüksek cesaret ve kahramanlık belki bize mal edilebilir" dedi.
Büyükelçi Gazheli'nin Manisa'yla ilgili gözlemlerinden duyduğu mutluluğu ifade eden Vali Güvençer, "Gözle görülür haliyle Manisa bu tespiti, bu iltifatı da hak ediyor. Bu güzelliğe bizim el birliğiyle yeni şeyler katmamız gerekiyor. Aynı 15 Temmuz'da demokrasiye yönelen saldırıda güç aldığımız gibi, Manisa'ya ilişkin üzerimize düşenleri yapmakta dostlarımızın desteğini, beraberliğini yanımızda görmek bizi hem mutlu edecek hem de güçlü kılacaktır. Dünyaya Manisa'nın örnek olabileceği hususlardan bir tanesi, bir taraftan çok güçlü bir tarım diğer taraftan da çok güçlü bir endüstri olmakla birlikte, bu iki sektör birbirlerinin aleyhine ve zararına alanlarına çok fazla müdahale etmemişler. İki sektörün dengeleri muhafaza edilerek götürülmüş. Bu, Avrupa için de dünya için de tek örnek değil belki, ama önemli bir örnek. Bu muhafaza edilerek Manisa gelişimini devam ettirecek. Ayrıca, kardeş belediyeler kardeş şehir önerinizi de mutlulukla karşıladığımı, önümüzdeki günlerde fırsat doğduğunda, bunun için Valilik olarak çaba sarfedeceğimizi ifade ederim. Ekonomik işbirliği konusunda da tarım, hayvancılık, su ürünleri konularında Türk yatırımcıların Arnavutluk'ta ciddiye alınması gereken yatırımları olduğunu, yatırım arayışları içerinde olduklarını, yavaş yavaş Türk sermayesinin Arnavutluk'ta yatırımlar yaptığını biliyorum. Bunlar çoğaltılmalı, karşılıklı olmalı, ziyaretler artmalı. Ziyaretlerle iki ülke halkları arasında bugünkünden çok daha fazla ilişki kurulduğunda, birbirimizi anlayabilmek için diğer uluslardan daha ayrıcalıklı farklarımızın, imtiyazlarımızın olduğunu biliyorum" şeklinde konuştu.
Vali Güvençer ziyaret anısına Büyükelçi Gazheli'ye çini plaket hediye etti.
Editör: TE Bilişim