Türkiye'deki milyonlarca küçük vatandaş, bir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na daha yoksulluk içinde girdi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) verilerine göre, Türkiye dünyada çocuklar için şartların en kötü olduğu ülkelerden biri durumunda.
OECD verileri, Türkiye'deki 0-18 yaş grubundaki yaklaşık 24 milyon kişinin 6 milyonunun yoksulluktan etkilendiğini işaret ediyor. Bu kesimdeki çocuklar, Türkiye'deki ortalama harcanabilir gelirin yarısından azıyla geçinen ailelerde büyüyor. 35 ülke içinde en yüksek yoksul çocuk oranı olan yüzde 25.3, aynı zamanda neredeyse OECD ortalamasının iki katına karşılık geliyor. Sadece 5 ülkede yoksul çocuk oranının yüzde 20'nin üzerinde olduğuna dikkat çeken OECD, 11 ülkede ise bu oranın yüzde 10'un altında olduğunu belirtiyor.

EN OLUMSUZ 5 ÜLKE

Sağlık, ebeveynlerle ilişki, okul ortamı, eğitim başarısı gibi 20 ölçüt üzerinden yapılan değerlendirmede, çocukların yetişme koşulları açısından en kötü 5 ülke olarak ABD, Polonya, Türkiye, Slovakya ve Yunanistan gösteriliyor. OECD'ye göre, Türkiye bu ölçütlerin 14'ünde en alttaki 3'te 1'lik grup içinde yer alırken, sadece 5 ölçütte en üstteki 3'te 1'lik grup içinde yer alıyor. Çocukların büyüme koşullarının en iyi olduğu ülkeler olarak ise Hollanda, Danimarka, Almanya, Avustralya ve İsviçre öne çıkıyor.
Editör: TE Bilişim