MANİSA Devlet Hastanesi'nde diyaliz hastalarını bilgilendirmek için verilen eğitimde, televizyona çıkarak böbrek yetmezliğini tedavi ettiğini ileri sürüp alternatif yöntemler öneren kişilere inanılmaması gerektiğine dikkat çekildi.

Manisa Devlet Hastanesi'nde diyaliz hastalarına moral vermek ve tedavinin doğru yöntemlerini anlatmak için etkinlik düzenlendi. Eğitim Salonu'nda yapılan etkinliğe hastane yönetimi, doktorlar ve böbrek yetmezliği hastaları katıldı. Akordiyon ile çeşitli şarkılar çalan Plastik Cerrahi Uzmanı Doktor Semih Ayhan'a hastalar da eşlik etti. Manisa Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Zafer Ulusan,organ bekleyenlerin birinci derece yakınlarından organ beklemesinin daha doğru olacağını belirterek, "Ailesinden böbrek alabilmek çok daha uygundur. Böbreğin bir tanesini verdikten sonra diğer böbreğiyle hayatını sonuna kadar devam ettirebilir. Hem bunun özendirilmesini istiyoruz, hem de kadavradan yani ölen kişinin organını almak gerekir. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz" dedi.

DOKTORLARDAN ÖNEMLİ UYARI

Nefroloji Uzm. Dr. Servet Serbest, kronik böbrek yetmezliğinin Türkiye'de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu ifade ederek, her geçen gün kronik böbrek yetmezliği hastasının arttığına dikkat çekti. Hastaların zaman zaman normal tedavi yöntemleri yerine başka yollar aradığını belirten Serbest, "Bazı reklamlar yanıltıcı olabiliyor. Revaçta olan neyse ona takılıp gidiyorlar. Onu kullanacağız derken esas tedavilerini terk ediyorlar. Ondan sonra vücut zarar görüyor. Hastalar genelde bizden habersiz onları kullanıyor. Bazen geri dönüşümü olmayan bir yola giriyorlar. Biz hastalarımıza eğitim veriyoruz ama bir ümit diye böyle şeyleri kullanıyorlar" diye konuştu.

ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Salihli'den gelen diyaliz hastası Lütfi Vatansever (39) televizyonda çıkan reklamlardan etkilenerek, bu yollara başvurduğunu ve ölümden döndüğünü anlattı. Vatansever, "Doktorlarımızın dediklerine harfiyen uyun. Televizyonlara çıkan ve böbrek hastalarını tedavi ettiğini iddia eden bir kişiye inandım. Ama neredeyse beni öldürüyordu. Sonunda o doktor da böbrek yetmezliğinden öldü" dedi. Organ nakli olduğunu anlatan Vatansever, bu tarz kişilere inanılmaması gerektiğini söyledi. Organ nakli bekleyen Ayşe Aydın ise,8 senedir diyalize girdiğini belirterek, "Günde 4 sefer evde periton diyalizine giriyorum. Haftada 1 defa da hemodiyalize giriyorum. İnsanların organ bağışı konusunda yardımcı olmalarını istiyorum" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim