Engelli askerleri bağırlarına basan Mehmetçikler ‘En büyük asker bizim asker’, ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ şeklindeki tezahüratlarıyla tören alanını adeta inletti.
Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığında Temsili Askerlik Töreni büyük bir coşku içinde gerçekleştirildi. 54 engellinin bir günlük temsili askerliğinin sonunda düzenlenen yemin törenine engelli aileleri büyük ilgi gösterdi. Aileler evlatlarının hayallerini gerçekleştirdikleri o anları cep telefonlarıyla görüntüledi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende 54 engelli yemin ederek bir günlük de olsa askerlik vazifelerini tamamlamış oldu. Temsili askerlik yapan engelliler adına yaş kütüğüne plaketi bedensel engelli Muammer Keser çaktı.
Engelli askerler adına bir konuşma yapan İlker Yurga ise şunları söyledi:
“Biz bugün burada büyük bir sevgi duyduğumuz asker ocağına gelmenin ve şerefli Türk askerinin üniformasını gitmenin ve Mehmetçik olmanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Bu onur bizler için her zaman gururla hatırlayacağımız, unutamayacağımız bir anı olacaktır. Bugün bu kutsal çatı altında bir araya gelerek Türk askerinin yaşantısını, yetişmesini, düşmana korku, dosta güven veren azim ve kararlı tavrını, sarsılmaz disiplinini, birlik ve beraberliğe olan bağımlılığını görme ve hissetme fırsatını bulduk. Diğer Mehmetçik arkadaşlarımızla aynı havayı teneffüs etmekten silah arkadaşı olmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.”
Yurga’nın konuşmasının ardından protokol üyeleri tarafından engelli askerlere tezkereleri ve hediyeleri takdim edildi. Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı Albay Şefik Güvenç ise konuşmasında, “Atalarına ve şehitlerine yakışır bir şekilde kutsal askerlik borcunu, vatan borcunu bir gün bile olsa gönüllü olarak silah altına alınan Mehmetçiklerimizin rengi mübarek ecdat kanından, kumaşını şehit teninden, hürriyet ve istiklal timsali sancağımızın önünde ve şanlı bayrağımızın gölgesinde içtikleri anda tanıklık ettiniz. En değerli varlıklarınız olan evlatlarınız, içtikleri bu ant ve temsili askerlik uygulamasıyla hepimizin gurur kaynağı olmuştur” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından 54 engelli asker komutanlarıyla birlikte tezahüratlar eşliğinde tören geçişinde bulundu. Tören geçişinin ardından aileler evlatlarıyla buluşurken mutlulukları gözlerinden okunuyordu.
Zihinsel engelli Mehmet Alican Demirtaş’ın annesi Yeter Serter, oğlunun askere gitmeyi çok istediğini ve çok ağladığını ancak zihinsel engelli olduğu için askere kabul edilmediğini belirterek, “Askere gidebilmek için bir ay evden kaçtığı oldu. Şimdi asker elbisesiyle gezecek” dedi.
Down sendromlu Emret Kızıltuğ’un babası Uysal Kızıltuğ ise “Tarifi anlatılamaz, bu duygular çok farklı. Bu anı anlatmak kelimelerle mümkün değil” diye konuştu.
Törenin sonunda kendilerini izlemeye gelen Mehmetçikle selamlaşmaya giden özel askerler ise Mehmetçiğin sevgi gösterileriyle karşılandı. ‘En büyük asker bizim asker’, ‘Vatan sana canım feda’, ‘Her Türk asker doğar’ ve ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ şeklinde sloganlar atan Mehmetçikler özel askerlere alkışlarıyla sevgi gösterilerinde bulundu.
Törene Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı Albay Şefik Güvenç, Manisa Büyükşehir Belediyesi genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, protokol üyeleri ve aileler katıldı.
Editör: TE Bilişim