Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Vali Yardımcısı Hüseyin Karameşe Başkanlığı'nda oluşturulan ve 3 Mayıs 2017'de faaliyete başlayan Manisa Mevsimlik Tarım İşçileri Bürosu'nun çalışmaları hakkında brifing aldı. Valilik Brifing Salonunda Mevsimlik Tarım İşçileri Bürosunda görevli idareci ve uzman personelin katılımıyla düzenlenen toplantıda, mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri ortak kullanım alanlarında Başbakanlık genelgesi doğrultusunda çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Vali Güvençer, görülebilecek aksaklık ve eksikliklerin gecikmeksizin giderilmesini istedi.


Açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Metin Öztürk, mevsimlik tarım işçilerinin Manisa'da ortalama 8-10 kişilik ailelerden oluşan, 12 haneli gruplar olarak gelmelerinden dolayı 100 kişilik asgari yaşam standartlarında ortak yaşam alanı projesi hazırladıklarını belirtti. Öztürk, "Ortak Yaşam alanı; muayene ve ilk yardım odası, çocuk bakım alanı, ibadet yeri, eğitim alanı, dinlenme odaları, mutfak, banyo ve tuvalet ihtiyaçlarının karşılanacağı nitelikte sabit tesis olarak projelendirildi. 1 Milyon TL ödenek çıktı. Kısa sürede prefabrik ortak yaşam alanlarını yapmaya başlayacağı ve bu her sene çoğalarak devam edecek" dedi.


Öte yandan Mevsimlik Tarım İşçileri Bürosu; Başbakanlık Genelgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik (ÇSG) Bakanlığı Eylem Planı Rehberi doğrultusunda uluslararası standartlar ve ulusal raporlara dayanarak çalışmalarını sürdürüyor. Mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde, eğitim ve sosyal faaliyetler ile işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri ortak kullanım alanı için iklim şartlarına uyumlu, emniyetli, ekonomik, estetik, fonksiyonel, elektrik, su ve kanalizasyon alt ve üst yapısı bulunan geçici yerleşim alanlarının tespiti ve proje modelleme (3 tip oluşturuldu) çalışmalarını tamamladı. Projeler Çalışme ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilme aşamasına gelmiş bulunuyor. Mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak geldiği yerler incelenerek proje çalışması için Şehzadeler ve Saruhanlı ilçelerinde alanlar belirlendi, program dahilinde diğer ilçelerde yer tespit çalışmaları devam ediyor.

Editör: TE Bilişim