Manisa Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Sekreteri Selahattin Adalı, bağlara atılan tarımsal ilaçlar nedeniyle arı kolonilerinin yok olduğunu belirterek, yetkililerden yardım istedi. Selahattin Adalı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne de sitem etti. 32 senedir arıcılıkla uğraşan Manisa Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Sekreteri Selahattin Adalı, bağlarda kullanılan tarımsal ilaçlar nedeniyle kolonilerin tükendiğini söyleyerek, “Eğer bu sorun çözülmezse 2-3 sene içerisinde Türkiye’de arıcılık bitecek” dedi.

MANİSA’NIN Şehzadeler İlçesi Selimşahlar Mahallesi’nde arıcılıkla uğraşan Selahattin Adalı, sistematik tarımsal ilaçlardan dertli. Selahattin Adalı, bu ilaçların arıları solunum yoluyla zehirleyip öldürdüğünü söyleyerek, konuya ilişkin herhangi bir çalışma yapamadığını belirtti.

“KOLUMUZ KANADIMIZ KIRILDI”

Çiftçilerin bağlarına hastalık testi yaptırmadan sistematik ilaç kullandığını söyleyen arıcı Selahattin Adalı, “1985 yılında arıcılığa başladım. 32 senedir bu işe devam ediyorum. Şu andaki arı ürünleri olan polen, propolis ve arı sütü üretimi yapıyoruz. 3-4 senedir üzüm bağlarına atılan sistematik ilaçtan dolayı projelerimiz yarı yolda kalıyor. Birçok masrafla geliştirdiğimiz kolonilerimiz bu zehir yüzünden tükeniyor. Maalesef bu zehir yüzünden arı ürünü üretemiyoruz. Kolumuz kanadımız kırıldı. Yetkililerden arıyı yok eden ilaçları piyasaya sürmemelerini istiyoruz. Buradaki çiftçi arkadaşlarımız hastalık tespiti yaptırmadan sadece koruma amaçlı bu ilaçları atıyorlar” dedi.

“BU ARILARI CİNLER PERİLER Mİ ÇARPIYOR?”

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün konuya ilişkin geniş kapsamlı bir çalışma yapmadığını iddia eden Adalı, “Arılarımız bu ilaçlar yüzünden can çekişip ölüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü numune alıyor, temiz çıkıyor. Bu arıları cinler periler çarpıyor herhalde. Arılarda hiçbir ilaç kalıntısı çıkmıyor. Aldıkları numune üzerinde ilaç kalıntısı arıyorlar. Halbuki bu ilaç solunum yoluyla arıyı öldürüyor. Bu öyle bir sistematik ilaç ki, ciğeri olmayan arıları yok ediyor. Bu ilaçlar faydalı böcekleri öldürüyor. Çiftçilerimiz ve devlet büyüklerimiz bunun farkında değil. Arı olmazsa tarım olmaz. Polinasyon sağlanamaz. Arı olmazsa çiftçilerimizin arazilerinde yabani ot bile çıkmaz. Çiftçilerimiz bindikleri dalı kesiyor. Biz çiftçilere, çiftçiler de bize muhtaç. Hepimiz birbirimize muhtacız. Çiftçi ekecek, biz polinasyonu sağlayacağız” diye konuştu.

“BÖYLE DEVAM EDERSE 2-3 YILA ARICILIK BİTECEK”

Manisa Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Sekreteri Selahattin Adalı son olarak şöyle konuştu, “Bu sistematik ilaçlar birçok çiftçiye reçetesiz olarak veriliyor. Bu hasta olmadan eczaneye gidip ilaç almaya benziyor. Arılar ölüyor, bizim üretimlerimiz boşa gidiyor. Kolonilere nektar akımı gelmediği ve işçi arılarımız öldüğü için diğer arılarımız da açlıktan ve susuzluktan ölüyor. Kolonilerimiz yok olup gidiyor. Bu böyle giderse 2-3 yıl içerisinde Türkiye’de arıcılık diye bir şey kalmayacak. Binlerce ailenin geçim kaynağı olan arıcılık, bu ilaçlar yüzünden son noktaya geldi”

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim