Hükümet ekonomiyi canlandırmak için KOSGEB aracılığıyla 50 bin liraya kadar faizsiz kredi kullandıracağını açıkladı. Bunu duyan işleri bozuk esnaf da kredi umuduyla günlerce KOSGEB bürolarının önünde sıra bekledi. İstenen evrakları tamamlayıp kredisinin verileceğini sanan esnaf, bankaya gittiğinde tam bir şok yaşadı. Bankaların kredi kullanma kriterlerini yerine getiremeyen esnaf eli boş bir şekilde KOSGEB'e geri dönünce şu cevabı aldı: "Krediyi veren banka, biz sadece faizi karşılıyoruz." Zaten işi bozuk olan esnaf, bu cevap karşısında adeta isyan ederek kredi umudunun hüsrana dönüştüğünü dile getirdi. KOSGEB'e başvuru yapmak için ertelediği SGK prim ve vergi borçlarını kapatan bir çok esnaf da " Devlet alacağını tahsil etmek için KOSGEB'i çok güzel kullandı" diyerek isyan etti.
Ekonominin canlanması amacıyla Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla verileceği duyurulan faizsiz kredi, esnafı deyim yerindeyse perişan etti.
İşi bozuk olan esnaf KOSGEB kredisiyle işlerinin düzeleceği umuduyla KOSGEB ofislerine akın etti. Manisa'da da uzun kuyruklar oluştu. Hatta kimi zaman kavgalar bile çıktı. Bir şekilde evraklarını KOSGEB'e teslim eden esnaf krediyi alacağı günü beklerken, bankalardan aldıkları cevapla adeta yıkıldı.
Bankalar birçok esnafa kredi kullanım sicilleri düzgün olmadığı gerekçesiyle kredi veremeyeceğini bildirince tekrar KOSGEB'e dönen esnaf oradan da umduğunu bulamadı. KOSGEB yetkilileri vatandaşa ‘İşin o kısmı banka ve sizin aranızda' cevabı verdi.
KOSGEB vasıtasıyla alacağı faizsiz krediye umut bağlayan esnaf ülke genelinde sesini yükseltirken Manisa'da da özellikle KOBİ statüsündeki esnaf duruma isyan etti. İsmini vermek istemeyen bir esnaf, "Zaten işlerimiz kötü. Bir umut KOSGEB kredisine başvurdum. Evraklarımı tamamlayıp bankaya gittiğimde kredi alamayacağımı öğrendim. Sebep olarak da sicilimin temiz olmamasını gösterdiler. Sicilim temiz olsa neden KOSGEB'e başvurayım. Gider bankadan kredimi alırım. KOSGEB aracılığıyla bize kolay kredi verileceği söylendi ancak tamamen göz boyamaymış. Biz durumumuz olmadığı için SGK primlerini ve bazı vergilerin ödemesini mecburen öteliyorduk ama KOSGEB'e başvurmak için ötelediğimiz borçları sıkışarak kapattık sırf KOSGEB'den kredi alabilelim diye. Ama gelinen nokta da devlet alacağını tahsil etmek için KOSGEB'i kullandı. Adeta ağzımıza bir parmak bal sürüp geri gönderdiler" ifadelerini kullandı.
ÖZGÜR ÖZEL ATEŞ PÜSKÜRDÜ
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de KOSGEB kredilerinin esnaf için çileye dönüştüğünü dile getirdi. Hükümetin KOSGEB kredileri duyurusuyla esnafı umutlandırdığını söyleyen Özel, " Türkiye'nin dört bir yanında esnafı gezdiğimizde aynı şeyi görüyoruz. KOSGEB kredisi için evrakları hazırlayıp KOSGEB'e teslim eden vatandaş krediyi alabileceğini sanıyor. Ancak kredi verilme aşamasına geçildiğinde banka esnafın ticari geçmişine, kendi kurallarına ve diğer detaylara bakarak ya kredi vermiyor ya da başka evraklar talep ediyor. Bu sefer esnaf KOSGEB'e dönüp başına gelenleri anlattığında vatandaşla bankayı yüz yüze bırakıyor. ‘Orası banka ve sizin aranızda' diyerek esnafı bankanın kucağına geri atıyor. KOSGEB kredisi aslında kolay alınan, düşük faizli, esnafın yüzünü güldürecek bir krediyken; uzun süre uğraşılıp en sonunda yine bankanın kucağına ittirildiği sürece dönüşüyor." dedi.
SİYASET DE Mİ VAR?
KOSGEB tarafından birçok esnafın mağdur edildiğini sözlerine ekleyen Özel, şöyle devam etti: "Kredisi çıktığı halde banka tarafından yokuşa sürülenler azımsanmayacak derecede. Bu durum Türkiye'nin dört bir yanında geçerli. Diyarbakır'da, Manisa'da, Afyon'da, Konya'da kısaca her yerde aynı sorun karşımıza çıkıyor. Burada vatandaşla alay eden bir zihniyet var. Çünkü bu krediler bir propaganda malzemesi olarak kullanıldı. Ancak gelinen noktada büyük bir hayal kırıklığına dönüştü. Büyük umutlar yerini büyük hayal kırıklığına bıraktı. KOSGEB kredilerini alamayan bazı esnafın iddiaları var. Kesin olmamakla birlikte bu iddialar kulağımıza geldi. Kredi alamayanlar, siyasi ayrımcılığa tutulduklarını iddia ediyor. Krediyi alamayan esnafın pek çoğu bu iddiayı yineliyor. Diyorlar ki ‘Bankalar bizi ekonomik olarak, birileri de siyasi olarak fişlemiş.' Bu siyasi fişlemenin sonucunda muhalif kimlikleriyle bilinen esnafın kredi alamadığı iddiaları var. Ancak ispatlanmış bir durum yok."

ÖZEL HABER: BURHAN AKDEMİR
Editör: TE Bilişim