Bir grup fırıncının dükkanına astığı pankartla ortaya attığı merdiven altı ekmek üretimi iddiası ses getirdi. Manisa’da kaçak ekmek üretimi ve satışı yapıldığına dair iddialar üzerine konuşan ilgili ve yetkili isimler olan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Ekmek Unlu Mamülleri ve Gıda İmalatı Temsilcisi Mehmet Yılmaz ile Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Hasan Geriter, protestocu fırıncıların iddiasına sahip çıktı; Başkan Hasan Geriter, “Piyasada bu tür gıdalar sokaklarda satılıyorsa, denetim ve kontrol yok demektir” derken, Temsilci Mehmet Yılmaz, kaçak ekmeği denetleyecek kurumun eleman yetersizliğinden yakındı.


Gazetemizin dünkü sayısında yayımlanan “Ekmeğimiz yine merdiven altında” başlıklı haber sonrası insan sağlığıyla oynayan, denetimden yoksun ekmek üretimine tepkiler gelmeye başladı.
Bilindiği gibi önceki gün bir grup fırıncı Manisa’da kaçak ekmeğin bir piyasa haline geldiğini savunarak, dükkanlarının camına ‘Ekmeğini bildiğin yerden al, nerede nasıl üretildiğini bilmediğin ekmeği alma’ yazılı pankartlar asmış ve vatandaşı hijyenik olmayan koşullarda üretilen kaçak ekmeği almamaları konusunda uyarmıştı.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün kaçak ekmek konusunda denetim zaafiyeti gösterdiğini savunan fırıncılar, dikkatleri bu konuya çekmeyi sağladı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Ekmek Unlu Mamülleri ve Gıda İmalatı Temsilcisi Mehmet Yılmaz ile Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Hasan Geriter, iddialar üzerine peş peşe açıklama yaparak, kaçak ekmekle mücadeleyi başlatmış oldu.
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Geriter, denetimlerin yetersiz olduğunu belirttiği açıklamasında, en az 3 kurumun içerisinde olduğu yeni bir ekip oluşturulması gerektiğini savundu.
“MERDİVEN ALTI GIDALAR SOKAKTA SATILIYORSA, DENETİM YOK DEMEKTİR!”
Başkan Hasan Geriter, “Biz tüm hijyenik olmayan alanlardaki merdiven altı üretime karşıyız. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü başta olmak üzere gerekli tüm kurumlar bu işle ilgilenmeli ve ciddi olarak üstüne gidilmelidir. Bunun için en az 3-4 kurum bir araya gelmeli. Pilavından, tatlısından, ekmeğine kadar, her türlü gıdanın sokakta satışına karşıyız. Yalnızca belediyelerin işin üzerine gitmesiyle olmaz. Piyasada bu tür gıdalar sokaklarda satılıyorsa, denetim ve kontrol yok demektir” dedi.
“SIKINTININ EN BÜYÜK KAYNAĞI, ÇOK BAŞLILIK”
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Masif Üyesi ve Ekmek Unlu Mamülleri Gıda İmalatı Temsilcisi Mehmet Yılmaz ise, çok başlılık nedeniyle denetim konusunda sıkıntı yaşandığını belirtti.
Mehmet Yılmaz, “Bu iş birden fazla başlılıktan kaynaklanıyor. Sıkıntının kaynağındaki en büyük etken bu. 2008 yılına kadar bu denetimler tek elden yönetiliyordu. Belediye ve Sağlık İl Müdürlüğü denetim yapıyordu. Şimdi işyeri ruhsatlarını belediye veriyor. Gıda denetimini Gıda ve Tarım Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri yapıyor. Böyle bir yapı içerisinde de denetimde sıkıntı ortaya çıkıyor” dedi.
“DENETİMLE GÖREVLENDİRİLEN KURUMLARDA ELEMAN YETERSİZLİĞİ VAR”
Manisa TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yılmaz, “Denetim ile görevlendirilen kurumlardaki eleman yetersizliği de sorunun en büyük etkenlerinden biri. Görevliler ekmeğin dışında, yüzlerde ürünün denetimini yapıyor. Eleman sayısı yetersiz kalıyor. Bir diğer etken de ekmeğin satış noktasındaki sıkıntı. Ekmeği üreten işyerinin özellikleri kalın bir çerçeve dahilinde belirtilmiş değil. O yüzden ekmek, ekmek olmaktan çıkıyor ” diye konuştu.
“MANİSA’DAKİ EKMEKLERİN MENŞEİ BELLİ DEĞİL!”
Mehmet Yılmaz, kentteki ekmeklerin menşeinin belli olmadığını savunarak, “Ekmeğin hangi koşullarda satılacağıyla ilgili yerel idarelerin belirlemiş olduğu bir kıstas yok. TSE'nin belirlemiş olduğu bir kriter var ama ona da uyulmuyor. Manisa’da en temel sorun ekmeğin menşeinin belli olmamasıdır. Ekmeği üreten firmanın tanıtıcı amblemi olmadığı için ekmeğin kim tarafından üretildiği belli olmuyor. Ekmeğin ambalajda olduğu dönemde nerede üretildiğini biliyorduk. Ekmeği getiriyorlar ama nerede üretildiği belli değil. Ekmeği taşıyacağınız vasıtanın da belli bir kriterleri var. Hangi şartlarda getirdiğiyle ilgili de bir açıklık yok. Satış noktasındaki ekmeği görüyoruz ama o ekmeğin üretim noktası ile taşınma noktasını görmüyoruz” dedi.
“MANİSA’DA MERDİVEN ALTI ÜRETİM ÇOK FAZLA”
Manisa TSO Yönetim Kurulu Maasif Üyesi ve Ekmek Unlu Mamülleri Gıda İmalatı Temsilcisi Mehmet Yılmaz son olarak şunları söyledi: “Sağlıksız mı? Evet, maalesef Manisa’da nerede üretildiği belli olmayan merdiven altı üretim çok fazla. Bu da kanunla çalışan işyerlerini bitiriyor. Manisa Valiliği öncülüğünde dönemin Manisa Belediyesi Başkanlığı, Manisa TSO, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’yle ortaklaşa imzalanan mücadele eylem planı taslağı vardı. Merdiven altı üretim o zaman da gündemdeydi ve böyle bir önlem alınmıştı. Ama maalesef uygulamadan kalktı. O günden bu yana da hijyenik olmayan koşullarda üretilen kaçak ekmek yine piyasaya sürülmeye başlandı. Acil bir şekilde ekmekle ilgili karar almalı ve Manisa’dan kaçak ekmeği temizlemeliyiz.”

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim