Doların yükselişini fırsat bilerek bazı esnafın ellerindeki mallarını afaki rakamlarla piyasaya sürmelerine karşı olduklarını kaydeden Geriter, "Bu haksız bir kazanca dolaylı bir şekilde sebebiyet veriyor. Bunu fırsat biliyorlar." dedi.
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, oda binasında düzenlediği basın toplantısında yükselen doların anında piyasaya yansımasını fırsatçılara bağladı. Türkiye'nin serbest bir ekonomi içerisinde yer aldığını kaydeden Geriter, sermayenin önünün açılması gerektiğini belirterek, "Tabii sermayenin önünü açmak gerekiyor derken de ekonomi imkanı olan gerekli yatırımları ve işleri de yapacak. Biz dikkat edecek olursanız esnafımı en büyük sıkıntıya sokan unsurlardan bir tanesi alışveriş marketleriyle ilgili konuyu yıllardır dile getiriyoruz. Ve alışveriş marketlerinin açılmasında yüzlerce esnafımızın mağdur olduğunu ifade ediyoruz. Ama bunu yapanlar bir taraftan da bir sermayedir. İnsanın parası olduğu zaman sen bu işi yapma deme şansımızda yok. Bu tür yerleri açarken, bizler de iş yapmanın, para kazanmanın yollarını aramak zorundayız." dedi.

"BUNU FIRSAT BİLİYORLAR"
Serbest ekonomi sistemi içerisinde sadece Türkiye'de değil, dünyada da farklı ekonomik çalkantıların, hatta inişlerin ve çıkışların olduğuna vurgu yapan Geriter, "Biz küçük esnaf olarak büyük rakamlarla, dolarla, Euro'yla ilgilenen bir kesim değiliz. Ama haliyle doların normalin dışında birdenbire içinde bulunduğumuz ortam nedeniyle yükselmesinden dolayı sadece doların yükselmesindeki artış değil, değişik spekülasyonların nasıl olsa dolar yükseliyor diyerek ellerindeki mallarında afaki rakamlarla piyasaya sürülmesine karşıyız. Yani şunu bu ifadeyle açıklayalım. Bir bardağın fiyatı 1 liraysa bu dolara göre yapılan hesaba göre 10,5 kuruş olmuş olabilir ama karşımıza 15 kuruş gibi rakamlarla çıkıyor. Bu haksız bir kazanca dolaylı bir şekilde sebebiyet veriyor. Bunu fırsat biliyorlar. Biz buna esnaf arkadaşlarımızın, vatandaşlarımızın sağduyuyla hareket etmesini öneriyoruz. İnanıyoruz ki bu sadece bizim sorunumuz değil ülkenin dolar üzerindeki, ekonomi üzerindeki bir sorunudur. Bizi yöneten idarecilerimiz konuyla ilgili gereken çalışmaları yapıyorlardır. Dolardaki bu hareketlilik, sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde ekonomide sıkıntı oluşturuyor. Esnaf arkadaşlarımızın, vatandaşlarımızın sağduyuyla hareket etmelerini bekliyoruz. İnanıyoruz ki bu sadece bizim sorunumuz değil, ülkenin bir sorunudur. Bizi idare eden devletimiz ya da ekonomistlerimiz bu konuda da ilgili gerekli çalışmaları yapıyorlardır. Şunu da bilmekte fayda var. Dolardaki bu hareket Türkiye'yi etkilediği gibi dünyanın diğer ülkelerinde de ekonomide sıkıntıya neden oluyor. Doların bu denli artması piyasada insanların nefsine hakim olarak veya olmayarak bir frene basmakta veya ‘Acaba yarınım ne olur?' diyerek elindeki malı kendi adına zarar etmemek için elinde tutmakta veya farklı farklı fiyatlarla ortaya çıkmakta." diye konuştu.

"MANİSA'DA 50 BİNE YAKIN ESNAF VAR"
"Bir yerde yaşam varsa bir yerde de ölüm vardır" diyen Geriter, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama sağlıklı ve uzun yaşayabilmek önemlidir. Manisa'da 50 bine yakın işini bir fiil yapan esnaf ve sanatkarımız var. her yıl ortalama 500 işyeri açma kaydımız olmakla beraber buna paralel olarak da 200 işyerinin kapandığını görüyoruz. Ama burada dikkat edilmesi gereken husus şudur. Siz bugün lokantacılık esnaflığından kaydınızı sildirip, işyerinizi kapatıyorsunuz. Ama 3 gün sonra da tost, büfe ya da farklı bir mesleğe geçiş yapıyorsunuz. Siz tamamıyla esnaflıktan kopmuş olmuyorsunuz. Bir iş değişikliği yaparaktan hayatınızı da devam ettiriyorsunuz. Ama bizim korkumuz açılan iş yerinin kapanandan az olmaması. Eğer böyle bir duruma gidersek bizdeki üye sayısının aşağı inmesi demektir bu. O zaman ortada bir ıkıntı var demektir."
Editör: TE Bilişim