Manisa Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısı Kültür Merkezi Meclis Salonu'nda yapıldı. 89 maddenin yer aldığı Meclis gündeminde öne çıkan madde 17'inci madde olan ve Mayapark olarak bilinen, "İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun Yunusemre İlçesi, Horozköy Mahallesi, 1916 ada 2 ve 3 parselde 1/1000 Uygulama İmar Planı değişikliği ile ilgili raporu" oldu. 

Madde üzerine ilk söz alan AK Parti Grup Başkanı Zülfikar Gürcan oldu. Gürcan, raporun Meclis'ten geçmesi gerektiğini öne sürerek "Bu hizmetin önünde durursanız sizi kamuoyuna şikayet ederiz" dedi.
RANT MI VAR?
Gürcan'ın ardından Meclis'i bilgilendirmek üzere MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü konuştu. Güzgülü, "Yunusemre Belediyesi'nde bunun yanlış olduğunu söyledik, karşı oy verdik. Kişilere ait özel yapıcı firmaya rant vardır. Usul hatası vardır, rant vardır" dedi.
Yine aynı konuda söz alan MHP'li Meclis Üyesi Mehmet Palabıyık da, "Yapılan işlemin önce hukuka uymasını istedik. Fikir olarak güzel olabilir. Burada belediyenin hiç hissesi yokken böyle bir yerde belediye orada bir şey kazanacak diye emsal artışı yapmak yanlış olacak dedik. Söz konusu yerde emsal 1'ken 2.75'e çıkıyor. Bu kötü bir karar olur, diğerlere kötü bir emsal olur. Rant kazandırır, bunun hesabını veremeyiz. Burası ticaret alanı yine ticaret alanı olarak oluyor" diye konuştu.
CHP'li Grup Başkanvekili Zeki Bilgin ise, "CHP grubu olarak imar planı çalışmaları tamamlanmadan imar değişikliği yapılmasını uygun bulmuyoruz. Emsal 1 iken, 2.75'e çıkması doğru değil. Bu diğer taleplerin de önünü açar" ifadelerini kullandı. 

KAMUYA AİT OLMAYAN İŞE ONAY VEREMEYİZ
Son olarak söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Ben de yarın dilekçe vereyim. Uncubozköydeki bütün alanlara 2.75 emsal istiyorum. Bülent Kar döneminde 12 katlı yerleri 5.5 emsal vermediniz mi? Burada kamuya ait olmayan işe onay veremeyiz. Emsal artışının uygun olmadığı herkes tarafından bilinen bir şeydir. 13 bin 500 metre inşaat yapılacak yere 38 bin metrelik inşaat yapmak istiyorsunuz." dedi.

YUNUSEMRE'DEN ÇOK MÜTEAHHİT KAZANIYOR
Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ise, "Hafsa Sultan Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm alanı bu meclisten geçti. Orada biz emsali biz kaç olarak geçirdik? Cevap istiyorum. Hukukun arkasına saklanmayın. Hafsa Sultan 3.7 yaptınız emsali. Ben kendime orada yer mi alıyorum orada? Kabul etmeme gerekçeniz yok. Biz hukuka gideceğiz. Gerekçesiz niye reddediyorsunuz diyeceğiz. Bu uygulama imar planı değişikliği kararıdır. Reddedecekseniz buna uygun bir gerekçe söylemeniz lazım. Burada bir yetki aşımı var. Manisalılar bunu görecek. 20 yıldır burası böyle. Yunusemre Belediyesi'nin burada 15 milyon karı olacak. Şeffaf olsun diye protokol metnini bütün meclis üyelerine sundum. Burada kamu yararı var, mezbelelik ortadan kalkacak. Yunusemre belediyesini düğün salonu, fuayesi olacak. " dedi.
Bu sözler üzerine konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Manisa halkı burada neleri yaptığınızı da gördü. Yunusemre'den çok müteahhit kazanıyor" dedi.
Konuşmaların ardından maddenin oylanmasına geçildi. Komisyonun verdiği ‘Bu şekliyle yapılamaz' raporu, oy çokluğuyla kabul edildi. 

20'NCİ MADDEDE DE ORTAM GERİLDİ
Uzun süredir Meclis gündemini meşgul eden Muradiye Mahallesi'nin imar planı gündeme geldi. Madde üzerine söz alan MHP'li üye Mehmet Palabıyık, "İhale edilen plan 1/1000'lik. Ne değiştirdiniz, görelim dedik. Bunları getirmediler. Biz binlik planları görmedik. Tarım İl Müdürlüğü'nden görüş alınmadığından dolayı çalışmaların devamı kararı alındı" dedi.
Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, "Ben belediye başkanı olarak bu planları görmedim. 5 binlik revizyon hayata geçmesem binliği görmenin anlamı yok. Yasal altyapı oluşsun istiyoruz. 1/5000'lik olmadan 1/1000'ik plan bir işe yaramaz. 5 binlik planlar olmadan şehir kaosa gidecek. Yani Muradiye'nin imar planları yapılmış, birkaç kez revize edilmiş. Biz Muradiye'de yeni bir alanı imara açmadık. Hatta daralttık" diye konuştu.
Başkan Cengiz Ergün de, "Bana kanunsuz şekilde kimse gelmesin. Belge getirin, planı yapalım. Aynı şeyler dönüyor. Tarım görüşü gelmeden komisyon raporu getirmeyin" dedi.
Konuşmaların ardından madde, Tarım İl Müdürlüğü görüşü olmadan meclise getirilmemesi yönünde kabul edildi.
Meclis'te maddelerin 78'inin görüşülmesinin ardından ara verildi. Meclis'in ikinci oturumunun 18 Ekim Salı günü saat 18:00'da yapılması kararlaştırıldı.
Editör: TE Bilişim