Manisa Organize Sanayi Bölgesi'yle köylülerin davalık olduğu kamulaştırmayla ilgili arazilere yapılan kıymet takdiri sonuçlandı. Bilirkişiler, araziler için Manisa OSB yetkililerinin köylülere teklif ettiği değeri objektif kriterlerde değerlendirerek, rakamı bir önceki teklif edilen kamulaştırma bedelinin yaklaşık 1,5 katına çıkardı.
Emlakdere, Karaali ve Akgedik mahallelerinde 3 bin 950 metrekarelik arazi üzerine yapılacak olan kamulaştırma çalışması, Manisa Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri ve köylüler arasında tartışmaya neden olmuş, süreç mahkemeye taşınmıştı. Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve İnceleme Komisyonu'nun Manisa OSB adına açtığı davada mahkeme, arazilerin değerinin belirlenmesi için içerisinde ziraat mühendislerinin de bulunduğu bilirkişi heyetiyle birlikte alanda keşif yapılmasını kararlaştırmıştı. Arazilerde yapılan incelemede köylüler, Manisa OSB'nin kamulaştırma için ödediği bedeli toprakların verimlilik ve diğer niteliklerini dikkate alarak yukarı bedel ile revize etti. Bilirkişi heyeti, Manisa OSB'nin 3 bin 950 metrekarelik alan için teklif ettiği 141 bin TL'yi 218 bin 198 TL'ye çıkardı. Yine tarlalarda Manisa OSB yetkilileri metrekare başına 15 TL teklif ederken, bilirkişi rakamı 51 TL'ye yükseltti. Bağlarda da Manisa OSB'nin teklifi metrekare başına 25 ila 35 TL arasında değişirken, bilirkişi heyeti rakamı 55 TL'ye çıkardı.
BUĞDAY VE DOMATES DEĞİL, TÜTÜN VE KAVUN!
Manisa OSB, arazilere kamulaştırma davası açmadan önce kamulaştırma bedeli oluşurken arazilerde yalnızca buğday ve domates ekilebileceğini öne sürerek bedeli olarak belirlenmesine neden olmuştu. Bilirkişi heyeti bu öngörüye de itiraz ederek, arazilerde Manisa'ya özgü tütün ve kavun yetiştirilebileceğine hükmetti. Yapılan inceleme ve çalışmalar sonucu bilirkişi heyeti, Manisa OSB'nin araziler için teklif ettiği fiyatların çok daha üzerinde bir değere sahip olduğunu belirterek, objektif kriterler çerçevesinde ödeme artırımına gitti.
KARAR MAHKEMEDE
Bilirkişi raporunun 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin eline ulaştığı ve raporun dava sonucunda büyük bir rol oynayacağı ifade edildi.
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim