Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Manisa’daki askeri birliklerde yaşanan asker zehirlenmelerini değerlendirdi. TTB, hastaneye sevk edilen yüzlerce askerden geriye kalan erlerin çoğunun yaşadıkları endişe ile bisküvi cinsi paketlenmiş gıdalara yönelerek kötü beslenmeye itildiğini vuguladı. GATA’nın ortadan kaldırılmasıyla gıda güvenliği hizmetinin hangi kurum tarafından yürütüldüğünün belli olmadığını belirten TTB açıklamasında, “Yemek hizmetinin dışarıdan alınmasıyla askeri birlikler biyolojik ve kimyasal saldırılara açık hale getirilmekte, bu nedenle de daha sıkı bir denetim gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
Manisa’da yaşananlar ile Türkiye’deki tüm askeri birliklerin gıda kaynaklı salgın tehdidi altında olduğuna dikkat çeken TTB, “Bu salgınlar silsilesini ortaya çıkaran nedenlerin başında, askeri birliklerde halk sağlığı hizmetlerinin sahipsiz kalması gelmektedir. Daha da önemlisi, halk sağlığı hizmetlerinin olmadığı yerde her türlü bulaşıcı hastalık tehlikesi olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Halk sağlığı hizmetlerinin olmaması aynı zamanda, ortaya çıkacak bir bulaşıcı hastalık salgınının kontrol altına alınmasını da zorlaştırmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. TTB, bu olayların önüne geçilmesi için gerekli araştırma ve denetimler yapılmasını, geçmiş deneyimlerden de yararlanarak askeri birliklerde gerekli halk sağlığı hizmet yapılanması acilen oluşturulmasını önerdi.
CHP’Lİ TÜZÜN: ASKERE DÜZGÜN YEMEK ÇIKARIN
CHP, Manisa’da askerlerin yedikleri yemekten zehirlenmelerinin ardından TBMM Milli Savunma Komisyonu’nu olağanüstü toplantıya çağırdı. Komisyon üyesi CHP’li vekiller Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Hatay Milletvekili Birol Ertem, İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, İzmir Milletvekili Murat Bakan ile Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, TBMM Başkanlığı’na yazılı başvuruda bulundu. Başvuruda, “Milli Savunma Komisyonu’nun en kısa zamanda toplantıya çağrılmasını ve Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı tarafından konu hakkında komisyonumuza bilgi verilmesinin sağlanması hususunda gereğini bilgilerimize arz ederiz” denildi. Zehirlenme vakalarına tepki gösteren CHP’li Tüzün, “Askerlerimiz üzerinden hamaset yapanların Katar’a asker çıkaracağına önce kendi askerine düzgün yemek çıkarması gerekir” dedi.
Editör: TE Bilişim