Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk katıldı. Konferans Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Gümüş ile Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, öğretim elemanları, davetliler ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Dini algılama ve ilahi mesajın anlaşılmasındaki arızaların giderilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İslâm düşüncesi kavramının her ne kadar yeni bir kavram olsa da aslında sadece isimlendirme itibariyle yeni olduğunu, İslâm’ın kökleri itibariyle ilk asırlara kadar uzanan bir tecrübeyi ifade ettiğini söyledi.

Konuşmacı Prof. Dr. Öztürk, “İslâm düşüncesini temsil açısından değerlendirdiğimizde, İslâmi İlimler kategorisi içerisinde buna en yakın duran ilim dalının kelâm olduğunu belirten Prof. Öztürk, “Kelâm İlmi, İslâmi İlimler ıstılahatında usuliddin diye bilinir. Usuliddin, dinin temel ilkeleri demektir. Kelâm İlminin temel misyonu ve işlevi ise Müslümanların varoluş, hayat, eşya ve ötesine sarkan ahiret gerçekliği üzerine bir dünya görüşü oluşturmayı taahhüt eden bir ilim dalıdır. Eğer bir dini ideolojiden bahsedeceksek, o ideolojiyi kuran da kelâm ilmidir. Fakat İslâm düşüncesi dediğimiz paradigmayı tasavvufla mutlaka tabir etmek durumundasınız. Bir de bizim hayatımızın pratik boyutu var. Gündelik hayatımızda karşılaştığımız bazen tikel, bazen daha külliyatlı problemlerle mücadele etmekteyiz. Burada çözüm arayan bilim dalı da fıkıh, bugünkü tabiriyle İslâm hukukunu da buna dâhil ettiğimizde, karşınıza “kelâm, tasavvuf ve fıkıh” diye üçlü bir sacayak çıkar. Bunlar temelde İslâm düşüncesinin kurucu öğeleridir” dedi.

Konferans sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplayan Prof. Dr. Mustafa Öztürk’e Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi. Öztürk, konferansın ardından kitaplarını imzaladı.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk daha sonra, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri ile bir araya gelerek, sorularını cevaplandırdı.
Editör: TE Bilişim