Manisa’da 3 TL’ye tavuk dürüm, 6 TL’ye et dürüm satan yemek salonları, halk sağlığını açıkça tehdit ediyor. Özellikle öğrencilerin tercih ettiği yemek salonlarında yaşanan sağlık skandalıyla ilgili yetkililerin önlem alması bekleniyor.
DANA etinin kilosu 36, tavuk etinin kilosunun ise 12 TL’ye satıldığı günlerde Manisa’da 3 TL’ye tavuk dürüm ve 6 TL’ye et dürüm satılan yemek salonlarında adeta sağlık skandalı yaşanıyor.
Özellikle öğrenciler tarafından tercih edilen yemek salonlarında tavuk dürüm ve et dürüm, en fazla 6 TL’ye içerisinde ayranın da bulunduğu menüler halinde satılıyor.
Sağlık ve güvenilirlik açısından ciddi zedelenmelere yol açan bu yemek salonları, yapılan denetimlere rağmen hizmet vermeye devam ediyor.
2017’DE 19 GIDA YERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Mayıs ayından itibaren paylaştığı verilere göre 53 bin 686 gıda yerine denetim yapıldı. Denetim yapılan 50 bini aşkın işyerinden bin 476’sına idari para cezası yazılırken, 19’u hakkında savcılığa suç duyurunda bulunuldu.
Öte yandan İl Müdürlüğü tarafından 2017 yılı Mayıs ayı itibariyle 122 bin 728 gıda satış yerine de denetim yapıldı. Denetimlerde bin 260 gıda satış yerine idari para cezası kesildi, 2’si hakkında savcılığa suç duyurusu yapıldı.
DENETİMLERE RAĞMEN YEMEK SALONLARI HER YERDE!
Yapılan tüm denetimlere rağmen 3 TL’ye tavuk dürüm, 6 TL’ye et dürüm satılan yemek salonları, kentin göbeğinde hizmet vermeye ve halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.
“3 TL’YE SATILAN ET, ET DEĞİL!”
Sağlıksız yemek salonlarına bir tepki de kasaplardan geldi.
Manisa’nın en popüler ve en güvenilir kasaplarından Emin Kaçar, dana etinin kilosunu açıkladı.
Emin Kaçar, 3 ila 6 TL arasında değişen dürümlerin içindeki etlerin sağlıksız olduğunu belirterek, “3 liraya 5 liraya satılan etler et değildir. Dana etinin kilosunu 28 TL’ye alıyorsunuz. İçinden 200 gram kemik çıktığı zaman fiyatı 34 TL’ye çıkıyor. Yüzde 8 KDV veriyoruz. Bu da 2 TL’yi geçkin bir KDV oluyor. Biz etin bir kilosunu 37 TL’ye mal ediyoruz. Yani dana etinin kilosunu 40 TL’den aşağıya satarsanız para kazanamazsınız. 40 TL’den aşağıya satanlar inek eti satarlar. Ucuz satıyoruz deyip müşteri çekmeye çalışıyorlar ama kaliteyi düşürüyorlar” dedi.
“8 TL’YE ET DÜRÜM SATSALAR KİRALARINI BİLE ÇIKARAMAZLAR!”
Kasap Emin Kaçar son olarak şöyle konuştu: “100 gram et 4 TL yapıyor. Bunun ekmeği, pidesiyle birlikte en az 6 TL yapar. Bunu 8 TL’ye sattıklarında dükkan kirasını bile kurtarmaz. 3 TL’ye tavuk dürüm, 5 TL’ye et dürüm satanlar kullandıkları ürünü kasaptan değil sakatatçılardan alıyorlar. O ürün de doğal olarak et olmuyor.”
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN




Editör: TE Bilişim