Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, kentte yürütülen FETÖ soruşturmaları hakkında bilgi verdi. Manisa'da örgüte yönelik soruşturmaların 15 Temmuz darbe girişiminden 10 ay önce başladığını dile getiren Başsavcı Şimşek, soruşturmalarda sona geldiklerini ifade etti.
İLK OLARAK ASKERLER YARGILANACAK
Şimşek, "Manisa'da 2015 Şubat ayı itibariyle başlayan ve 2 yıldır devam eden bir ana dosya var. 15 Temmuz ve sonrası süreçte daha da netleşen FETÖ örgütünün idari ve mali yapılanmasıyla ilgiliydi. Ana dosyayla ilgili yaklaşık 10 aydır yürütülen bir bilirkişi incelemesi vardı. Daha önce MASAK'a gönderdik, belli bir noktaya kadar getirdi. O dosyada sona gelmek üzereyiz. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin faili olarak gözüken şüpheli askerlerle ilgili yürüttüğümüzü soruşturma dosyası ayrıdır. O dosyayla ilgili bu ayın sonuna kadar iddianame hazırlanacak ve Mart ayı içerisinde davaların başlayacağı kanaatindeyim. İlk olarak darbe gecesi faaliyeti olan rütbeli askerlerle ilgili davayı açacağız" diye konuştu. FETÖ'den tutuklu bulunan kişilerin yargılanacağı Manisa Adliyesindeki salonla ilgili çalışmaların da devam ettiğini bildiren Şimşek, Şubat'ın 15'inde salonun hazır olacağını ifade etti.
20'YE YAKIN SORUŞTURMA DOSYASI OLACAK
Tek bir dosya üzerinden dava açılmayacağını açıklayan Başsavcı Şimşek, 20'ye yakın soruşturma numarası olan dosya olduğunu söyledi. Bu dosyaların içinde akademisyenler, polisler, eğitim camiası, adliye personeli gibi birçok kesimin olduğunu kaydeden Başsavcı Şimşek, sadece hakim, savcılar ve mülki idare amirlerinin İzmir'deki İstinaf Mahkemesi'nde yargılanacağını duyurdu. Başsavcı Şimşek, Manisa merkezde FETÖ'den işlem gören kişi sayısının 860 olduğunu ve bunlardan yaklaşık 400'ünün tutuklu olduğunu açıkladı.
KOĞUŞ SİSTEMİNDEN ODA SİSTEMİNE GEÇİLECEK
Manisa'da yeni bir cezaevi yapılacağını duyuran Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, yer arayışı içinde olduklarını söyledi. Şimşek, "Türkiye genelinde oda sistemli cezaevleri düşünülüyor. Özellikle FETÖ örgütü üyeleri için. Çünkü bunlar koğuşlarda pişmanlık gösterecek insanları da etkilemeye başladılar. Gerçekten bazıları neyin ne olduğunu bilmeden, bunları dini cemaat gibi görüyordu. Bu insanlar gelip bazı şeyleri bize anlatmak istiyorlar. Ama koğuşlarda bulunan üst düzeyde etki altına alacaklar, çeşitli sebeplerle bazı şeyleri anlatmasını engelleme çabası içindeler. Biz bunları içeriden istihbaratını aldık. Tüm Türkiye genelinde bu istihbaratlar alındı. Adalet Bakanlığı da ilerleyen zamanda itirafçı sayısı artsın diye koğuş sisteminden oda sistemine geçecek cezaevleri düşünüyor. Bunlardan bir tanesi de Manisa'da yapılacak. Yaklaşık 1000 kişi kapasiteli olacak. Hem belediyeler hem de hazine arazisi ile yer bulma arayışı içindeyiz" dedi.
"AJİTE EDİYORLAR"
Cezaevlerindeki koşulların kötü olduğu iddialarıyla ilgili de konuşan Başsavcı Şimşek, "Biz cezaevlerini 5 yıldızlı otel yapalım iddiamız olmadı. Bazı şeyler Türkiye genelinde organize bir şekilde ajite ediliyor. Çocuklarını kullanıyorlar, mağdur edebiyatı yapıyorlar. Cezaevinde başka bir suçtan yatanın da çocuğu var, ne yapalım? O zaman bu mantıkla hareket edeceksen hüküm giymiş herkesi çoluğu var çocuğu var diyerek dışarı mı salacağız. Ama bunlar kullanıyorlar. Sanki otel resepsiyonunda bir kişiyi bekler gibi ortam bekliyorlar. Devlet cezaevleri konusunda iyileştirmeye gidecek. Ama dışarı ile içeri kıyaslaması yapılmasını doğru bulmuyorum. Kapasite fazlalığından kaynaklı sıkıntılarımız var" diye konuştu.
İDARİ VE MALİ YAPILANMA MANİSA'DA BAŞLADI
Başsavcı Şimşek, FETÖ terör örgütü lideri Fethullah Gülen'in Manisa'da geçirdiği dönemlere de atıfta bulunarak şöyle konuştu: "Malum yapının lideri olarak bilinen Fethullah Gülen'in 1976 yılında Manisa'ya geliyor. Burada 1-2 yıl kalıyor. O tarihte Nevbahar isminde grup veya cemaat ayağının yapılanmasına giriyor. Kendisine yakın yaşlardaki, samimi bulduğu insanlarla yapı içerisine giriyor. Bu yapı o tarihlerde başlıyor. İdari mali yapılanma işlerinin Manisa'da başlayıp, İzmir'de güçlenip sonra ekonomik imkan ve durumlara göre tüm Türkiye'ye yayıldığı da net. Bizim gibi insanları ya emekli ettirdiler, ya kıyıya köşeye attırdılar. Biz o süreçleri çok zor geçirdik. Benim 2009'dan 2014 yılı 17 Aralık'a kadar çektiğimi Allah bilir. O kadar haince, düzmece şeylerle meslekten uzaklaştırmak için gayret gösterdiler ki. Şimdi bu insanlar çıkmış bana kul hakkından bahsediyorlar."

Editör: TE Bilişim