Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Manisa çiftçisine sıcaklıklarla ilgili uyarılarda bulundu. Tarım alanlarında sıcak havalarda ilaçlama yapılmaması ve traktörle girilmemesi gerektiğine dikkat çeken Kaçire, “Toprağın içinde, nemli ortamda bulunan hastalıklar ortaya çıkarsa bağlara ve üzümlere bulaşıp ürüne zarar verecektir. Bu durum diğer tarım ürünleri için de gereçli. Bu nedenle çiftçilerimiz işlerini akşam ya da sabah serinliğinde yapsınlar.” dedi.




ÜLKEMİZ sıcak havanın etkisine girdi. Manisa’da da bayramın ilk gününden bu yana artarak devam eden sıcaklar hayatı olumsuz etkiliyor. Artan sıcakların tarım ürünlerine etkileri ile ilgili açıklamalarda bulunan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, çiftçileri uyardı.
ÜRÜNLERİN OLGUNLAŞMASI İÇİN SICAK GEREKLİ
Bayramın ilk gününden bu yana süren sıcak havanın, daha fazla yükselmemesi kaydıyla tarım için zararlı olmayacağını aktaran Kaçire, “Manisa’nın en önemli tarım ürünü olan üzümün gelişmesi, büyümesi ve olgunlaşması için bu sıcaklar önemli. 44-45 derecelere çıkmadığı sürece tarım ürünleri için çok aşırı bir zarar oluşturmayacağı düşüncesindeyim.” ifadelerini kullandı.
TARLAYA SICAKTA GİRMEYİN
Sıcak havada çiftçinin izlemesi gereken yol haritasıyla ilgili de konuşan Kaçire, “Çiftçiye tavsiyem sıcağın en yoğun olduğu saatlerde bağına bahçesine girmesin. Örneğin ilaç atmak ya da bağın arasını sürmek için traktörle araziye girilmesi, nemli havada toprağın içinde barınan hastalıkların ürünlere de bulaşması anlamına gelir. Bu nedenle çiftçilerimiz arazideki işlemlerini sabah ya da akşam serinliğinde yapabilir. Böylece ürününe de kendisine de zarar vermemiş olur.” şeklinde konuştu.
SOSYAL MEDYADA ‘ÜZÜMLERİ SICAK YAKTI’ İDDİASI
Öte yandan sosyal paylaşım sitelerinde üzümlerin sıcak havanın etkisiyle kuruduğu iddialarına da yanıt veren Kaçire, “Eğer budama, palatır alma ve yaprak alma işlemi doğru yapıldıysa şu andaki sıcakların üzüme zarar vermesi çok mümkün değil. Tabi ki kısmen de olsa bu tür zararlar olacaktır ancak bu zararlar çok küçük boyutlarda. Sıcaklar daha fazla artmadığı sürece çiftçimizin bu konuda endişe etmesine gerek yok.” dedi.
Burhan AKDEMİR-özel
Editör: TE Bilişim