Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya, tarımsal sulama konusunda su kaynaklarının yetersiz olduğuna dikkat çekerek sulama sistemlerinde basınçlı sulama sistemlerine dönülmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Manisa Bölgesi Sulama Kooperatifler Birliği 23. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan ve çiftçilere yönelik açıklamalarda bulunan Kaya, ‘Vahşi Sulama’ olarak bilinen eski alışkanlığın bir an önce terk edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kaya, şunları aktardı: “Sulamanın yerel, ulusal, küresel olarak ne kadar önemli bir tarımsal girdi olduğunu biliyorsunuz. Fakat yine de vurgulamam gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Bildiğiniz gibi iklimler günden güne değişiyor. İklimler değiştiği için sulama imkânlarımızda günden güne zayıflıyor. Su kaynaklarımız hacim olarak azalıyor.”
Barajların, derelerin ve akarsuların günden güne kuruduğunu bu nedenle ilerleyen süreçte sulama sıkıntısının had safhaya ulaşacağını söyleyen Kaya, “ Su sıkıntısının sebebi olarak uzmanlar küresel iklim değişikliklerini gösteriyor. Kıt olan kaynağımızı tarımsal faaliyetlerde nasıl verimli bir şekilde kullanabiliriz, bunun mücadelesini vermeliyiz.” diye konuştu.
Tarımsal arazilerdeki su yokluğuna dikkat çeken Kaya, “Suyun çiftçimiz için ne kadar kıymetli olduğunu çok iyi biliyorum. Su olduğu takdirde üreticilerimizin üretemeyeceği hiçbir şey yok. Aynı zamanda sulama yaptığımız zaman verim de artıyor. Bu yüzden suyumuzu tasarruflu ve verimli bir şekilde kullanalım.” şeklinde konuştu.
Kaya, suların verimli kullanılabilmesi için eski alışkanlıkların terk edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Vahşi sulama diye tabir edilen bir alışkanlığımız var, onu terk etmemiz gerekiyor. Çünkü artık bu kadar bolluk içerisinde kullanabileceğimiz bir kaynak yok. Basınçlı sulama sistemlerine dönülmesi gerekiyor. En önemli konu sulama kanallarımızı kapalı sisteme göndermemiz gerekiyor. İnşallah devletimiz bununda üstesinden gelir diye düşünüyorum. Kurum ve bakanlık olarak önemsediğimiz konulardan bir tanesi de sulama kanallarının kapalı sisteme geçirilmesi konusundaki müracaatlarımız, müracaatlarımızın takibinin devamını sağlayacağız.”
Editör: TE Bilişim