Uzun süreli elektrik kesintileri ve kabarık faturalarla bazı kesimlerin tepkisini üzerine çeken GDZ Elektrik'in bu seferki mağdurları esnaflar oldu. 1. ve 2. Anafartalar Mahallesi'nde işyeri sahibi esnaflar, sayaçlarının 2 ayda bir okunması nedeniyle fazla ücret ödediklerini öne sürerek, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti. Esnaflar, sayaçların 2 ayda bir okunmasını yeni bir rant kapısı olarak yorumladı.

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
SAYAÇLARININ 2 ayda bir okunmasından dertli esnaf Şeref Aygün, "Normalde ayın 7'sine kadar sayaçlar okunup elektrik faturamız gelirdi. Ancak son dönemlerde sayaç okumaları 2 ayda bir yapılıyor. Bu nedenle faturalar fazlasıyla kabarık geliyor. Ödeme yapılmaması durumunda açma-kapatma ücretleriyle birlikte çok daha fazla para ödüyoruz. Yetkililerin bu soruna çözüm bulması gerekiyor" dedi.
"HUKUKSUZ KAÇAK ELEKTRİK BEDELİ KESİYORLAR"
GDZ A.Ş tarafından esnaflara hukuksuz bir şekilde Kaçak Elektrik Bedeli kesildiğini öne süren bir diğer esnaf Hüsnü Bayraktar, "Yaklaşık 2 aydır sayaçlarımız okunmuyor. 2 ay üst üste sayaçların okunmaması faturaların meblağsını yükseltiyor. Doğal olarak yüksek oluşan faturalar, bir sonraki ödemde abonelerin ödeme şansını zayıflatıyor. Meblağ yükseldikçe ödemede zorluk çekiliyor. Eğer faturanın ödenmediğini düşünürsek, GDZ A.Ş'nin bir uygulaması var. Ödenmemiş faturaları sanki elektrik kesilip açıldı gibi bir işlem yaptırıyor. Aboneyi kaçak elektrik kullandı diyerek itham ediyor ve ek bir fatura oluşturuyor. Kullanım akdinin sayacı yüzde 150 gibi bir artırıma sevk ediyor ve faturayı tekrar kabarttırıyor. Gelen elektrik faturasının haricinde kaçak elektrik kullanımı, buna dayalı kapatma açma faturası ve çarpanı çok olan bir fatura daha gönderiyor. Olay 3 faturaya dönüşüyor. Yaklaşık olarak 200 TL olan faturanız 700-800 olarak geliyor" diye konuştu.
"YETKİLİLERİN OKUMADIĞI SAYAÇLAR YÜZÜNDEN FAZLA FATURA ÖDÜYORUZ"
Hüsnü Bayraktar, "Bana 6 ayda yalnızca 2 defa fatura geldi. GDZ A.Ş, okumadığı faturaları bize yüklüyor. Bir de kaçak elektrik kullanımı olduğunu söylüyor. Mühürü söküp açtığını söylüyor. Beni böyle bir durumla itham ediyor. Daha önce bunu yaşadığımda GDZ A.Ş'nin yetkilileri geldi ve mühüre dokunmadığımı gördü, tutanak tuttular. 266 TL fazla kullanım tutarı ödedim. Ödemem gereken rakam 600 TL'ye yakın iken yapmadığım ve tutanaklarla tespit edildiği halde kaçak kullanım bedeli ödedim. Ben 30 yıldır burada işletmeciyim. Aylık en fazla 200 TL gelen faturam 600 TL'lere yükseldi. Üstelik yetkililerin okumadığı sayaçlar yüzünden" dedi.
İŞİN İÇİNDE RANT MI VAR?
GDZ A.Ş'nin kasıtlı bir şekilde sayaçları okumadığını iddia eden esnaf Hüsnü Bayraktar son olarak şunları söyledi, "Burada hileye dayalı, kasıtlı işlem yapıyorlar. Bazı sayaç okuyucularını görüyoruz. İçeriden de araştırıyoruz. Birileri üstteki amir kitlesine ‘faturalar ne kadar yüksek olursa size o kadar fazla prim kesilir' diyor. Bilerek esnafların sayaçlarını okumuyorlar, daha sonrasında da hukuksuz bir şekilde kaçak kullanım bedeli ve fatura çıkartıp vatandaşın parasını alıyorlar. Yüksek fatura oluşsun, kullanıcı ödeyemesin, ek faturalar koyalım istiyorlar"
KONU YARGIYA TAŞINACAK
Öte yandan esnaflar, sayaçların okunmaması nedeniyle ödedikleri faturalar için süreci yargıya taşıyacaklarını ifade etti.
Editör: TE Bilişim