Birçok ürünün rahatlıkla yetiştiği Manisa Ovası’nda pamuğa dönüş başlayacak gibi görünüyor. Yaklaşık 10 yıl önce para etmediği gerekçesiyle çiftçinin ekmekten vazgeçtiği pamuk, son iki yıldır tekrar ekilirken bu yıl pamuğa rağbetin daha da artması bekleniyor. Özellikle devletin vereceği prim desteğiyle birlikte son iki yıla oranla pamuk ekiminde yüzde 30’luk bir artış sağlanması öngörülüyor. Konuyla ilgili konuşan TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Cemal İnceler, 2017 yılı için pamuğa destek miktarının henüz açıklanmadığını belirterek, beklenen 75 kuruş desteğin az olacağını, en az 1 TL’lik prim desteği beklediklerini söyledi.

MANİSA Ovası’nda yaklaşık 10 yıl önce terk edilen pamuğa dönüş başladı. 2015 yılında 14 bin 268 dekar, 2016’da ise 17 bin dekar alanda yetiştirilen ve ‘Beyaz altın’ olarak nitelendirilen pamukta, bu yıl devletin prim desteği ile birlikte yüzde 30’luk bir artış bekleniyor.
Maliyet artışı ve fiyat düşüklüğü nedeniyle pamuk üretimini bırakan çiftçi, prim desteğinin artacağını umuduyla pamuğa yöneldi. Manisa’da 2015 yılında 14 bin 268 dekar alanda 375 çiftçi, 2016’da ise 17 bin dekar alanda 368 çiftçi pamuk üretti. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, pamuk üretiminin yeniden gündeme gelmesi ile birlikte bir talep artışı olduğunu belirterek, “Pamuk ekiminde artış var. Yaklaşık yüzde 25-30 oranında bir talep var. Mısırdan vazgeçenler pamuğa yöneliyorlar.” dedi.

TARİŞ DE UMUTLU

Manisa 118 No'lu TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Cemal İnceler de pamuk üretiminde artış beklendiğini, fakat devlet desteğinin biraz daha fazla olması gerektiğini vurguladı. 2017 yılı için pamuğa destek miktarının henüz açıklanmadığını söyleyen İnceler, bu yıl için en az 1 TL devlet desteği beklediklerini ifade etti.
Pamuk üretiminin artması için desteğin şart olduğunu dile getiren İnceler şöyle devam etti: “Pamuğun daha iyi bir teşvike ihtiyacı var. Henüz bir açıklama yapılmadı. Destek miktarı 75 kuruş olarak öngörülse de biz 1 TL olmasını bekliyoruz. Manisa’da pamuk üretimi bir miktar artacak. Pamuk fiyatlarının iyi olması, pamuk ekimine özendiriyor. Birdenbire çok büyük rakamlara ulaşmaz ama artacağına inanıyoruz. Alternatif ürünler artık para etmiyor. Mısır fiyatları yerinde sayıyor. Yurtdışından ciddi şekilde pamuk ithalatı yapıyoruz. 1 milyon 480 bin ton pamuğa ihtiyacımız var. Bunun 700 bin tonu yurt içinden karşılanıyor. Geriye kalanı ithal ediliyor. Dünyada en çok pamuk alan 3’üncü ülkeyiz. Eskiden üretimimiz bunun iki misliydi.”
Türkiye’de en kaliteli pamuğun Bergama ve Manisa’da yetiştiğini sözlerine ekleyen İnceler, verilen desteğin iyi olması durumunda çiftçinin pamuğa kolay geçeceğini dile getirdi.

DEPO OLAN ÇIRÇIR FABRİKALARI YENİDEN AÇILACAK MI?

Pamuk ekiminin azalması ile birlikte Manisa’da bulunan çırçır fabrikalarının ve içindeki makinelerin atıl durumda kaldığını hatırlatan İnceler, “Çırçır fabrikalarının çoğu üzüm ve mısır deposu oldu. Ama birçoğunun elinde makineleri duruyor. Bu çırçır fabrikaları yeniden açılır.” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim