MANİSA İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi tarafından uygulamaya konan ve beş ülkenin ortak olduğu, "Dini Farklılıkların Bulunduğu Sınıflarda Öğretmenlerin Mesleki Eğitim Becerilerinin Güçlendirilmesi ve Avrupa'da Çok Kültürlü Eğitimin Artırılması: B.LIVING" projesi kapsamında hem Türkiye hem de Avrupa ülkelerindeki çok sayıda kültürün bulunduğu eğitim sınıflarında yaşanan sorunlar giderilmesinin hedeflendiği bildirildi.

Türkiye ve Avrupa ülkelerindeki eğitim kurumlarında çok kültürlü ve farklı din mensubu öğrencilerin bulunduğu sınıflarda öğretmenler ile öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulunması amacıyla Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi tarafından 2016 yılı Ağustos ayında "Dini Farklılıkların Bulunduğu Sınıflarda Öğretmenlerin Mesleki Eğitim Becerilerinin Güçlendirilmesi ve Avrupa'da Çok Kültürlü Eğitimin Artırılması: B.LIVING" projesi hayata geçirildi. AB tarafından kabul edilen 219 bin 999 Euro bütçeli projeye Belçika, İspanya, Avusturya, Yunanistan ve İngiltere ortak oldu. Proje kapsamında ilk toplantı İspanya'da gerçekleştirilerek katılımcı ülkelere proje hakkında bilgi verildi.

"DİNSEL VE KÜLTÜREL FARKLILIKLAR YÜZÜNDEN SIKINTILAR YAŞANIYOR"

Proje hakkında bilgi veren Ar-Ge'den Sorumlu Manisa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necmettin Okumuş, Türkiye'de ve özellikle Avrupa ülkelerinde çok kültürlü, farklı din mensubu öğrencilerin bulunduğu eğitim sınıflarında bir takım sıkıntıların yaşandığını ifade etti. Özellikle çok kültürlü eğitim ortamlarında öğretmenlerin çeşitli sorunlarla karşılaştığını belirten Okumuş, "Özellikle Avrupa ülkelerinde bazı sınıflarda bir çok kültürden gelmiş, farklı din mensubu öğrenciler bulunuyor. Böyle eğitim ortamlarında öğretmenlerin öğrencilerle ilişkilerinde bir takım sıkıntılar yaşanabiliyor. Aynı ortamdaki öğrenciler arasında bir takım sorunlar ortaya çıkabiliyor. B.LIVING Projesi ile Avrupa'da dinsel farklılıklar, kültürler arası öğrenme, mesleki eğitim yoluyla kültürel ve eğitimsel yeni bir boyut kazandırılmayı hedeflemektedir. Yani eğitim kurumlarında dinsel ve kültürel farklılıklar yüzünden yaşanan sıkıntılara bu projeyle çözüm getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Projenin öncelikli hedefinin dinsel farklılıklar içeren çok kültürlü ortamlarda öğretmenler için yenilikçi yöntem ve metodlar geliştirmek olduğunun altırnı çizen Okumuş, "Ayrıca, dinsel farklılıkların olduğu sınıflarda öğretmenlerin mesleki eğitim becerilerinin güçlendirilip, çeşitlendirilmesi de projenin hedefleri arasında yer alıyor. Proje çerçevesinde öncelikli olarak Türkiye ve beş ülke kendi dinsel farklılıklar ve kültürlerarası öğrenme konusunda yaşanan sıkıntıları ortaya koyan bir durum raporu hazırlayacak. Bu raporlar Şubat ayı içerisinde bitirilecek. Ardından Şubat ayı içerisinde yine raporlar doğrultusunda bir eğitim programı hazırlanacak. Eğitim raporuyla birlikte bir el kitabı ile eğitimsel araç seti oluşturulacak. Proje kapsamında yaşanan sorunlara çözüm getiren online öğrenme programının oluşturulurken, 2018 Eylül ayında ise Belçika'da bir çok ülkenin katılacağı bir konferans düzenlenerek çok kültürlü ve farklı din mensubu öğrencilerin bulunduğu eğitim ortamlarında yaşanan sorunlara çözüm getiren yeni eğitim setinin tüm Avrupa ülkelerinde yaygınlaştırılması sağlanacak" diye konuştu. Okumuş, proje kapsamında Avrupa'daki bir çok okulda öğrencilere ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadele konularının anlatılacağı, farklılık ile evrensel insan haklarına nasıl saygı duyulacağı, cinsiyet eşitliğine nasıl saygı gösterileceği konularında eğitim programlarının yapılacağını da ifade etti.

Editör: TE Bilişim