Cumhurbaşkanlığı Anayasa Değişikliği oylaması geride kaldı. Ülke genelinde yüzde 51.4 ‘Evet’ çıkarken yüzde 48.6 oranında ‘Hayır’ oyu çıktı. Sonuçların bu kadar yakın olması AK Parti’de teşkilatlarla ilgili soru işaretlerini gündeme getirdi. Referandum sonuçlarını masaya yatırmak amaçlı komisyon kuran AK Parti, kulislerde konuşulanlara göre 2019 seçimlerinden önce ‘Hayır’ oyunun fazla çıktığı teşkilatlarda köklü değişimlere gidecek. Bu durumda Manisa teşkilatının da koltuğu sallantıda gibi görünüyor. Çünkü Manisa’da referandumda yüzde 45.6 ‘Evet’ oyuna karşın, yüzde 54.4 ‘Hayır’ oyu çıkmıştı.


Referandum sonuçlarını irdeleyen ve ‘Hayır’ oylarının fazla çıktığı illerde değişime gitmeyi planlayan AK Parti Genel Merkezi, 2019’daki seçimler öncesinde hata yapmak istemiyor. Bu nedenle ilk olarak Bakanlar Kurulu, MYK, MKYK ve il başkanlarıyla yapılan toplantılarda ‘Hayır’ oylarının yüksek çıkmasının nedenleri ve hayır oyu çıkan illerdeki sebepler tartışıldığı, il başkanlarından da ayrıntılı bir şekilde rapor istendiği öğrenildi.
DEĞİŞİM GÜNDEMDE
Referandumu geride bırakan AK Parti yönetimi, hedefini 2019’daki seçimler olarak belirledi. Bu seçimlere ise köklü bir değişimle gidileceği kulislerde konuşulan konular arasında üst sıralara yükseldi. Özellikle ‘Hayır’ oyunun yüksek çıktığı illerde bu değişikliklerin yapılması daha kuvvetli ihtimal olarak öne çıkarken, FETÖ operasyonları nedeniyle tabanda kan kaybettiği iddia edilen AK Parti Genel Merkezi’nin 2002 ruhuyla hareket etmeyi ve bu şekilde 2019’a hazırlanmayı amaçladığı öğrenildi.
KONGRE TAKVİMİ ERDOĞAN’A GÖRE BELİRLENECEK
AK Parti tarafından Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açıklayacağı kesin sonuçların Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a üyelik teklifinde bulunulacak. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu ise (MKYK) alacağı kararla olağan kongreye gidecek. AK Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, YSK'nın açıklayacağı kesin sonuçların Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından cumhurbaşkanının parti ile ilişiğine ilişkin hüküm doğrudan yürürlüğe girecek. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kurucusu olduğu partiden üyelik teklifi götürülecek. Başbakan Binali Yıldırım'ın, "AK Parti olağan kongre sürecine girdi zaten" açıklamasından sonra parti genel merkezinde kongre sürecine ilişkin hazırlıklar başladı. Bu kapsamda MKYK'da alınmış bir karar olmamakla birlikte Erdoğan'ın üyelik sürecinin tamamlanmasının ardından toplanacak ilk MKYK'da olağan kongre takviminin alınması bekleniyor. Olağanüstü kongre ihtimali üzerinde durulmayan partide, olağan kongre sürecinin de takvime bağlı olarak, belde, ilçe ve il teşkilatlarında yapılacak kongreler göz önüne alındığında birkaç ay içinde tamamlanabileceği belirtiliyor.

MANİSA’DA KOLTUKLAR TEHLİKEDE Mİ?
‘Hayır’ oyunun yüksek çıktığı illerdeki olası değişimin, Manisa’yı da etkileyebileceği de sesli konuşulmaya başladı. 1 Kasım’daki seçimin ardından çalkantılı bir süreçle görevden alınan Zülfikar Gürcan’ın yerine önerilen 4 aday arasından il başkanı olarak atanan Berk Mersinli’nin daha ilk seçiminde beklenen sonucu alamamış olması ve ‘Hayır’ oylarının ‘Evet’e göre neredeyse 10 puanlık bir fark yaratması Genel Merkez’in de gözünü Manisa’ya çevirmesine neden oldu. Kulislerde Genel Merkez’in, bu nedenle 2019 seçimleri öncesinde Manisa teşkilatlarında bir değişime gidebileceği konuşuluyor.
MERSİNLİ’NİN ÖZRÜ İŞE YARAYACAK MI?
AK Parti Manisa İl Başkanı Berk Mersinli, referandum ertesinde yaptığı açıklamada sonuçları değerlendirmiş, özür dilemişti. Mersinli, açıklamasında şunları dile getirmişti: “Manisa için üzgünlüğümüz var. Manisa’nın farklı bir kozmopolit bir yapısı var. Biz kendi üzerimize düşen değerlendirmeyi ve öz eleştiriyi yapacağız. Eksiklerimiz nerede, teşkilatlarımızla ilgili sorunlarımız nerede noktasında bir değerlendirme yapacağız. Bunu Genel Merkez’e rapor edeceğiz. O doğrultuda da çalışmalarımızı başlatacağız. Kendi partimizden kayıplarımız var mı, bunları araştıracağız. Bizim değerlendirmelerimize göre AK Parti’ye Manisa’da oy verebilecek yüzde 65’lik bir kitle var. Bizim amacımız bu taraflara da ulaşmak. Bu da istikrarlı bir çalışmayı gerektiriyor. İddiamızı ortaya koymak için çalışmalarımızı oturtacağız. Manisa ölçeğinde siyaset üslubumuzda yeni ayarlamalar yapacağız. Manisa, Türkiye ortalamasını yakalayamadığı için yönetimim ve kendim adına kamuoyundan özür diliyorum”
DEĞİŞİM SADECE İL TEŞKİLATLARIYLA SINIRLI KALMAYABİLİR
AK Parti’nin değişim kararının sadece il teşkilatlarıyla da sınırlı kalmayacağı iddia ediliyor. Yine iddialara göre AK Parti’nin 2019 değişiminden bakanlar ve milletvekilleri de etkilenebilir.
Editör: TE Bilişim