Son günlerde basından takip ettiyseniz eğer, Manisa Büyükşehir Belediyesi, kamuya ait alanları işgal ederek görüntü kirliliğine neden olan ve yaya geçişlerini engelleyenlere karşı birtakım girişimlerde bulundu. İlk olarak Spil Dağı yolu üzerindeki çay bahçesi görünümlü yerleri kaldıran Manisa Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde de izin verilen işgaliye haricindeki işletmelerdeki masa, sandalye, tenteleri kaldırttı. Amaç, özellikle sevgi yolları üzerinde yapılan bu çalışmayla yaya trafiğinin rahatlatılması, olası bir afet durumunda itfaiye ya da ambulans girişini engelleyici olumsuz durumların ortadan kaldırılması.

Haber içeriğinde, vatandaşın uygulamadan memnun olduğu belirtiliyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi, yetkisi dahilinde bu çalışmayı gerçekleştiriyor. Duyduğuma göre, yüksek miktarda para cezası kesilen esnaf da varmış. Pandemi sürecinde esnafın işleri hiç kolay değildi, şimdi bu uygulama sonrasında, kış mevsimi de olsa açık alanda oturma kapasitesi asgariye inen esnafın Allah yardımcısı olsun. Manisa Büyükşehir Belediyesi, kuralları ihlal edene karşı tabii ki de görevini yapmakta çok haklı.

Ben bu işin boyutunu, Yarhasanlar Camii çevresinde kebapçıların yoğun olarak bulunduğu tarafa çekmek istiyorum biraz. Sakın yanlış anlaşılmasın, esnafın aleyhine olacak bir durum değil bahsedeceğim, istemem de böyle birşeyi zaten. Benim dikkat çekmek istediğim konu, oradaki gelişigüzel yerleşim ve dağınık görüntü. Etrafı konutlarla çevrili olan bu alana masalar öyle bir konuluyor ki, evine girmek isteyen çevre sakinleri ya yolunu uzatıyor ya da müşteri dolu masaların arasından geçmek zorunda kalıyor. 'Kebap, döner, lahmacun' diye buyur eden garsonlar da işin diğer boyutu. Baba evim tam da orada olduğu için, her gün de gitsem, günde iki kez de gitsem muhakkak bir buyrun daveti alıyorum. Neyse, son zamanlarda artık sanırım benim oraya yemek yemek için gitmediğini anlamış olacaklar ki, geçerken ses yok.

Şimdi havalar soğuduğu için müşteriler de kapalı mekanda yemek yiyorlar, boş masaların arasından geçerek eve gitmek için bir yol buluyorum.

Havalar biraz güzelleşsin, açık mekanda yemek yemek isteyen müşterilerle dolup taşar masalar. Hele Ramazan akşamları tıklım tıklım, çatal kaşık sesleri eşliğinde bir insan uğultusu. Balkonda oturmanın imkanı yok o gürültüden. Gerçekten abartmıyorum, durum aynen bu. Ama şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, eşyaları içeri al dışarı çıkar yapmamak için sanıyorum, içlerinden bir işletme gece güvenlik bulunduruyor, bu yüzden çevre sakinleri için de faydalı bir durum.

Dediğim gibi, amacım esnafın kazancıyla oynamak değil, öyle bir derdim yok. Sadece Manisa Büyükşehir Belediyesi burasıyla da bir ilgilense diyorum. İşgaliye ücreti ödedikleri için izinleri olabilir ama, bir masa düzeni getirmek şart. Alanın ortasındaki yeşil alanın büyük bir kısmı dahi kapatılarak masa atılan alana dahil edildi. Hoş kapatılmasaydı orası içi içecek kasalarıyla doldurularak çok kötü bir görüntü yaratıyordu, o da ayrı mesele. Şimdi oldukça çok fazla masanın gelişigüzel konularak yarattığı bir görüntü kirliliği mevcut.

Madem ki işgaliyeyle ilgili birtakım çalışmalar gündemde. Bu alanda da işletme sahiplerinin zararına olmayacak, çevre sakinlerinin de balkonda keyifle oturmasını ve yollarını değiştirmeden evlerine rahat giriş çıkışlarını sağlayacak bir şekilde düzenlemenin, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum.

Yetkililerin konuya hassasiyet göstererek gerekli düzenlemeyi gerçekleştirmesi dileğiyle, sevgiyle kalın.