Nedir farkındalık? Bir şeylerle bağlantılı olarak sıkça duyduğumuz bu tabir; bir canlının çevresinde gelişen olayları bilme, algılama ve duyumsama becerisi olarak ifade edilir.

Göreceli bir kavram olan farkındalık, iç organlara ait bir duygu olabilirken, duyu organları yoluyla alınan dış kaynaklı bir durumu da ifade edebilir.

Çokça ihtiyaç duyduğumuz, önemsediğimiz bir konu aslında… Neden mi? Daha bilinçli, daha duyarlı bireyler yetiştirebilmek için. Bir yerde, insan olabilmenin meziyetidir farkındalık…

Doğaya, çevreye, yaşantımıza, insan ilişkilerimize olumlu geri dönüşler sağlayabiliriz. Teknoloji çağında bilgiye ulaşmak çok da zor değil, sıkça kullandığımız sosyal medyalar aracılığıyla her türlü bilgi hakkında bilgi oluşturabiliriz.

Farkında olmak… Nasıl farkında olacağız peki? Etrafımızda olanlara, günlük olaylara, edindiğimiz bilgileri duyumsayarak, içselleştirerek, bilinçli bakarak bunu gerçekleştirebiliriz. Her şeyin başı bilinç. Herhangi bir konu hakkında yeterli bilgimiz olmadığında zaten bizim için bir anlam ifade etmez.

Yaşadığımız dünya hızla kirlenmekte, sular tükenmekte… En basitinden çocuklarımıza çevre kirliliği, israf gibi kavramları anlatarak daha bilinçli bir toplum için bir adım atmış olabiliriz.

Suyun gereksiz kullanımının, tabakta yemek bırakmanın israf olduğunu, içilen bir meyve suyunun kutusunun doğaya gelişi güzel atılmasının çevre kirliliği oluşturabileceğini şimdiden anlatabilirsek eğer, hem farkındalık kazanmış bir birey yetiştirme yoluna girmiş oluruz, hem de bizden geleceğe miras kalacak olan dünyamız için bir adım atmış oluruz…

Bir örnek daha vermek gerekirse, Manisa sokaklarında hepiniz sıkça karşılaşmışsınızdır, kaldırımlardaki engelli geçişlerine park edilen araçlarla… Aracını oraya park eden birey, durumun farkında olsa, empati yapabilse, engelli bireylerin bir yerden bir yere giderken, sırf onun aracının park etmesi nedeniyle zorlanacağını fark etse neler değişir varın siz düşünün…

Vesaire vesaire… Sayfalarca yazabiliriz bu örneklerden… Başta da dediğimiz gibi, farkındalık ve bilinçli olmak kavramlarını içimizde oluşturabilirsek, topluma da yansıtmak daha kolay olacaktır.

Birçok konuyla doğrudan doğruya bağlantılı olan bu kavram birçok alanda bize fayda sağlar… Toplum içinde, farkındalığımız kadar varız… Bu, bir yerde insan olmanın bir gereğidir. Daha bilinçli, daha bilinçli olduğumuz günlere…