Manisa'nın Yunusemre İlçesi kırsal Seyitli Mahallesi sakinleri, 150 yıllık geleneği sürdürerek, yaz sularını su kuyularından karşılıyor. Şebeke suyunun olmadığı dönemlerde mahalle sakinleri mahallenin ortasına 2 metre genişliğinde 7 metre uzunluğunda 13 su kuyusu inşa etti. Asırlar boyunca mahallenin su ihtiyacını karşılayan su kuyuları, mahalleye şebeke suyunun bağlanması ile sadece yazın kullanılmaya başlandı. 319 hanelik 1000 kişinin yaşadığı mahallede vatandaşlar ilerleyen teknolojiye rağmen yazın soğuk suyunu bu kuyulardan karşılıyor. Mahallenin tek camisi olan Seyitli Camisi avlusunda muhafaza edilen su kuyularına kışın su dolduran mahalle sakinleri, yazın bu suları halata bağladıkları bakraç yardımıyla çekerek içiyor. Yazın su kuyuları önünde kovaları ile bekleyen mahalle sakinleri ortaya renkli görüntüler ortaya çıkıyor.

HERKUYU 4 TON SU KAPASİTELİ

Yaz ayı sonlarında mahalle sakinleri olarak kuyuların bakımını yaptıktan sonra su ile doldurduklarını ifade eden Seyitli Mahalle Muhtarı Hüseyin Kırgöz, mahalledekicaminin avlusunda bulunan su kuyularına mahalle sakinleri olarak sahip çıkmaları gerektiğini belirterek şöylededi:

"Bakımlarını yapıyoruz. Bu konuda mahalle sakinlerimiz çok duyarlı. Kuyuları kışın çeşme suyu ile dolduruyoruz. Ramazanda ve yaz aylarında da çok güzel bir şekilde soğuk suyumuz oluyor. Bu kuyulardan yazlık içme suyu ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Bizim için iyi oluyor. Çok eskiden mahallemizde su olmadığı zamanlarda dedelerimiz, ninelerimiz el emeği ile kazdıkları su kuyularına günümüzde bizler sahip çıkıyoruz. Yaklaşık 150 yıllık olduğu bilinen su kuyularımız 7 metre derinliğe, 2 metre genişliğine ve 4 ton su kapasitesine sahip. Eski geleneğimizi sürdürerek bu kuyuları olduruyoruz."

"DOLAP SUYU GİBİ RAHATSIZ ETMİYOR"

Mahalle sakinlerinden 70 yaşındaki Süleyman Yavaş, "Önceden abdeste almak için dolduruyorduk. Şimdi şebeke suyu geldiği için artık sadece içme suyu amaçlı olarak kuyuları dolduruyoruz" dedi. 75 yaşındaki bir diğer mahalle sakini Hüseyin Avni Arslan ise, "Dedelerimiz yaptı bu kuyuları, bizler de korumakla birlikte aynı zamanda faydalanıyoruz. Dolap suyu gibi rahatsız etmiyor" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim