Merkez Efendi Devlet Hastanesi santralinde çalışan görme engelli 38 yaşındaki Mehmet Ali Kıvrak ve Salim Akgün, güçlü hafızalarıyla herkesi şaşırttı. Bilgisayara meydan okuyan Kıvrak ve Akgün, yaklaşık 5 bin telefon numarasını hafızalarında tutabiliyor. Teknolojik aletleri de herkes gibi kullanıyor. Kıvrak ve Akgün, bilgisayar klavyesini de 10 parmak kullanarak yazabiliyor.

ENGELİ HAYATINA ENGEL DEĞİL

Doğuştan görme engelli Mehmet Ali Kıvrak, 10 yıldır santralde çalıştığını anlattı. Günlerinin çok yoğun geçtiğini söyleyen Kıvrak, her çok sayıda telefona baktıklarını söyledi. Telefonu kullanmanın kendileri için zor olmadığını dile getiren Kıvrak, "Çalıştığımız için çok mutluyuz. Herkes gibi biz de evimize ekmek götürebiliyoruz. Hayatımızı devam ettirmek için çalışıyoruz. Görme engelim santralde çalışmama engel olmuyor" dedi.

REŞİT OLANA DEĞİN OKUMA YAZMA BİLMİYORDU

18 yaşına gelinceye dek okuma yazma bilmediğini söyleyen Kıvrak, "Açık öğretimden ilkokulu, ortaokulu, liseyi bitirdim. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Tanıtım Bölümünü okuyorum. Okumaya 18 yaşında başladım. Köyde oturuyorduk. Engellilerin okuyabileceklerine inanmıyorlardı. Kendi çabalarımla okudum. İki harfi yan yana getirmeyi bilmiyordum" diye konuştu.

5 BİN NUMARAYI HAFIZASINDA TUTABİLİYOR

Kıvrak'la yan yana çalışan diğer görme engelli santralci 36 yaşındaki Salim Akgün ise binlerce numarayı hafızalarında tutabildiklerini söyledi. Kendisinin de okula gidemediğini ancak açık öğretimden okuyup üniversiteyi bitirdiğini ifade eden Akgün, "İşimden çok memnunum. Hafızamda yaklaşık 5 bin numara var. Personelin hepsinin cep telefonu numaralarını da biliyorum. Birkaç defa duyunca hafızamda kalıyor. İnsanlara normal gelmiyor, ama bizim için çok sıradan. Numara ezberlemek bizim için çok kolay. Türkiye genelinde binlerce numarayı ezbere biliyoruz" dedi.

"HAFIZA YETENEKLERİ ÇOK GELİŞMİŞ"

Hastane Başhekimi Uzman Doktor Habil Yücel, hastane santralinde çalışan iki görme engellinin işlerini özveriyle yaptıklarını söyledi. Başhekim Yücel, "Çok hızlı şekilde çalışıyorlar. Engelli olmayan çalışanlara göre hafıza yetenekleri çok geliştiğinden çok hızlı şekilde telefonlara cevap veriyor ve kaliteli hizmet sağlıyorlar. Hastanemizde engelli çalışanlara iş imkanı vermek de bizi mutlu ediyor" dedi.

Editör: TE Bilişim