Türkiye’de kişi başına düşen kitap okuma sayısı dünya geneline göre çok düşük bir seviyedeyken, kitap okuma alışkanlığı kazandırılmasıyla ilgili yapılan tüm çalışmalar da yetersiz kalıyor. Manisa Olay Gazetesi sokakta vatandaşlara ‘En son ne zaman kitap okudunuz?’ sorusunu sordu. Bazı vatandaşlar 10 yıldır kitap okumadığını ifade ederken, bazıları da 1 yılda 40 kitap okuduğunu söyledi. En çok kitap okuyan kesim ise ortaokul ve lise öğrencileri oldu.
TÜRKİYE’DE git gide artan üniversite sayısı bile kitap okuma alışkanlığına etki etmedi. Yayınlanan son verilere göre Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı 1 yılda 8.4 oldu. Açıklanan yayıncılık raporlarında kitap okumaya günde ortalama 1 dakika ayrıldığı ifade edildi.
Manisa Olay Gazetesi, sokakta vatandaşlarla bir araya gelerek en son ne zaman kitap okuduklarını sordu. Sokak röportajında vatandaşlardan alınan cevaplar ise çok ilginç bir tablo ortaya çıkardı.
EN ÇOK KİTAP OKUYAN KESİM LİSE VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ
13 yaşındaki öğrenci Gülşah Karan, “Ben bir çok kitabı aynı zamanda okuyorum. En son Mavi Güneç Sarı Gökyüzü isimli kitabı okudum. Yılda 4-45 kitap bitiriyorum” dedi.
Bir diğer 13 yaşındaki öğrenci Dilvin Sayın, “En son 1 hafta önce Sarı Tebessüm isimli kitabı okudum. Genelde haftada 2 kitap bitiriyorum. Benim de yılda 40-45 kitap okuyorum” diye konuştu.
14 yaşındaki Ece Akçay, “En son 4 gün önce kitap okudum. Kitabımın ismi Kötü Ruhlar Defteri’ydi. Ben yılda en az 10 kitap okuyorum” dedi.
“EN SON LİSEDE KİTAP OKUDUM”
63 yaşındaki Şaban Ulus Çakıcı, 2 yıldır kitap okumadığını ifade ederek, “En son 2 sene önce kitap okudum. O zaman rahatsızlığım vardı, ameliyat geçirdim. Hastanede yatarken o kitabı okumuştum” dedi.
53 yaşındaki Suat Akar, “Vallahi ne yalan söyleyeyim, aşağı yukarı 10 yıl önce kitap okudum. Herhalde işler güçler nedeniyle kitap okumaya zaman ayıramıyoruz, böyle düşünüyorum” diye konuştu.
İsmini vermek istemeyen bir vatandaş da, en son lisede kitap okuduğunu ifade etti.
70 YAŞINDAKİ FADİME TEYZE GURURLANDIRDI
70 yaşındaki Fadime Öztürk, her gün Kuran-ı Kerim okuduğunu belirterek, “Ben her gün dua okuyorum. En son dün akşam okudum” dedi.
Yelda Akçay isimli vatandaş da son olarak şu ifadeleri kullandı, “Elimde kitabım var. En son 2 gün önce kitap okudum. Kitabın ismi Anılar Ağacı’ydı. Ben sürekli kitap okuyorum. Bir haftada 1 kitap da bitiriyorum, bazılarını bir günde tamamlıyorum. Yıllık en az 30 ila 40 kitap okumaya çalışıyorum”

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim