Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) 29. Bölge Manisa Eczacı Odası, 14 Mayıs Eczacılık Bayramı kutlamaları çerçevesinde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda "İnternetten Satılan İlaçların yüzde 100’ü Sahtedir” isimli stant açtı. Vatandaşların, sahte ilaca karşı bilgilendirildiği standın başında bir açıklama yapan Manisa Eczacı Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, “İnternet üzerinden ilaç almayın. Mutlaka eczacınıza, hekiminize danışın ve bilgi alın.” dedi.



Eczacılık Bayramı kutlamaları çeşitli etkinliklerle devam ederken Manisa Eczacı Odası da haftayı fırsat bilerek vatandaşları bilgilendiriyor. Şehzadeler ilçesindeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda açılan ve "İnternetten Satılan İlaçların yüzde 100’ü Sahtedir” verilen stant kuran Manisa Eczacı Odası, broşür ve kitapçıklarla Manisalıları bilgilendirdi.
Manisa Eczacı Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, internet üzerinden satılan ilaçların Sağlık Bakanlığı ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılan araştırmalar sonucunda da sahte olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Gelişen teknolojiyle beraber birçok ilacın reklamının yapıldığına dikkat çeken Kurtuluş, insanların bu reklamlara kapılıp bu ilaçları alıp kullandığını vurguladı.
Her sene zayıflama ilaçlarıyla ilgili ölümlerin meydana geldiğinin altını çizen Kurtuluş, “Bunların da çoğu internet üzerinden alınan ilaçlarla ilgili. Bu ürünlerin içinde kalp krizi, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği yaratabilecek maddeler bulunuyor. O yüzden birçok insanımız hayatını kaybediyor. İnternet üzerinden ilaç almayın. Böyle bir düşünceye sahipseniz mutlaka eczacınıza, hekiminize danışın ve bilgi alın” diye konuştu.
Özellikle zayıflama haplarının ve gıda takviyelerinin soru oluşturduğunu kaydeden Kurtuluş, “Aslında ilaç gibi gözükmüyor fakat içindeki etken maddelerden dolayı ilaç gibi etki gösteriyor. Bunların içinde en başta zayıflama ilaçları, kanser tedavi edici ilaçlar da var. Çaresiz hastalıklarda insanlar buralara yönelebiliyorlar. Onun dışında cinsel aktiveyi etkinleştirici ilaçlar var. Özelliklede de dini sömürüyü yapıp ilaç satmaya çalışan birçok şirket var. Halkımız kesinlikle bunlara kapılmamalı. Amacımız halk sağlığı.” ifadelerini kullandı.
Dini sömürüp ilaç satanların daha çok uzun ömrü uzattığını iddia edilen ilaçları pazarladığını vurgulayan Kurtuluş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalp damarlarının tıkalı olduğu zamanlar kalp damarları açtığını söylerler. Karaciğer, böbrek hastalıklarında kullanılan ve diğerleri de cinsel içerikli olanlar. Direk kansere iyi gelir şeklinde anlatılmıyor ama yine de her türlü hastalığa iyi gelir şeklinde anlatılıyor. Bizim ülkemizde sağlık okuryazarlığı çok düşük. Bizim amacımızda bu sağlık okuryazarlığını anlatmaktır. Bunu artırabilirsek bu tür şeylere kolaylıkla inanmayız diye düşünüyorum. Sağlığımızda zarar görmez. Kanser hastaları hekimi olmadan ilaç kullanmamalıdır. Bu tür sahte ilaçları kullandığı için hayatını kaybeden insanlar var. ”
Editör: TE Bilişim