Dünyada ve ülkemizde yaşanan gündemin hızına yetişmek mümkün değil. Rusya-Ukrayna savaşının ateşi biraz düşmüş olsa da İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olmak için hazırlık yapması Rusya’nın hop oturup hop kalkmasına neden olurken Türkiye’nin PKK, PYD, YPG ve FETÖ’ye açık destek veren İsveç ve Finlandiya’nın olası NATO üyeliğine karşı çıkması dünyada bomba etkisi yarattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın; İsveç’i terör yuvalarının kuluçkası olduğunu, Türkiye aleyhine yapılan gösterilere İsveç’in yıllarca göz yumduğunu söylemesi NATO üyelerini harekete geçirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Amerika’ya gitti. Mevkidaşı Blinken ile görüşmelerde bulundu. Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya ile ilgili endişelerinin ciddiyetini ABD Dış İşleri Bakanı Blinken’e dün anlatmaya çalıştı. Dış siyaset bir satranç oyununa benzer, dikkatli oynanmalı. Cumhur İttifakı şu anda iki ülkenin de NATO üyesi olmasına sıcak bakmıyor. Bir süre buzdolabında dondurulması gerektiği görüşündeler. Türkiye bu konuda yerden göğe kadar haklı. İsveç parlamentosunda bile PKK’lıların olduğu ve onlara ülkemiz aleyhinde gösteri yapmasına cesaret verdiği gerçeği ortada. Rusya iki devlet için iyi şeyler düşünmediği gerçeğinin ne noktalara ulaşacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bu şartlarda Rusya Ukrayna savaşı bitmez. Amerika Rusya’yı sıkıştırmak ve mağlup etmek Avrupa ülkelerini İngiltere ile birlikte maşa olarak kullanma hünerine devam ediyor. Ayrıca Yunanistan’a yüz vererek Türkiye ile karşı karşıya getirme planları hazırlıyor görüşündeyim.

2023 SEÇİMLERİNİ HAYAT PAHALILIĞI BELİRLEYECEK

Koronavirüs derdinden kurtulup normal hayata dönerken Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte dünyayı ve ülkemizi ekonomik kriz kasıp kavuruyor. Ülkemizde enflasyon canavarı aldı başını gidiyor. Zamlar, hayat pahalılığını vatandaşın hissetmesinde büyük etki yarattı. Havaların ısınması ile çarşı ve pazarın ateşinin düşmesi bekleniyor. Vatandaşın geçim sıkıntısı had safhada. Hükümet tedbirler aldığını söylüyor. Ortada hayat pahalılığının durduğu yok. Her gün vatandaş çay ve şekerden tutun çeşitli gıda maddelerine yapılan zamlarla karşı karşıya. Artık seçim sürecine giriyoruz. Millet İttifakı Kemal Kılıçdaroğlu ile ortalığı toz dumana çeviriyor. 6’lı masadan cumhurbaşkanı adayı çıkmak için elinden gelen her şeyi Kemal Kılıçdaroğlu yapmaya çalışıyor.

Atatürk Havalimanının Millet Bahçesi yapılmasına karşı çıkıyor. Ortamı germek için elinden geleni yapıyor. İktidarın da yaptıklarını anlatmakta güçlük çektiği gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu arada anket firmalarının sahada çalışmalarına hız verdiğini görüyorum. Hakan Bayrakçı’yı Sonar’ın başkanı olarak televizyonlarda sık sık tartışma programlarında izliyorum. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu acımasızca eleştiriyor. Kemal Kılıçdaroğlu ile Millet İttifakının cumhurbaşkanlığı seçimini kazanamayacağı görüşlerini her kanalda anlatıyor.

SONAR’IN ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Hakan Bayrakçı’nın başkanı olduğu Sonar araştırma grubunun 6-12 Mayıs tarihleri arasında 2840 kişi ile yaptığı yüz yüze görüşme sonrası ortaya çıkan sonuçlar çok ilginç. “Yapılacak ilk seçimde kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsunuz?” sorusuna ankete katılanların %39,2’si Erdoğan yanıtını veriyor. Onu %15,7’yle Mansur Yavaş takip ediyor. Üçüncü sırada de %12,5 ile Ekrem İmamoğlu bulunuyor. Bu araştırmada Kemal Kılıçdaroğlu’nun ankette aldığı oy %3,9. Buraya kadar tamam ancak partilerin durumuna gelince “Bu Pazar seçim yapılsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna ankete katılanlar %32,5 AK Parti diyor. CHP diyenlerin oranı %24,4 çıkıyor. İYİ Parti %15 ile üçüncü HDP % 8,6 dördüncü MHP ise % 7,2 ile beşinci sırada görülüyor. Buraya diğer küçük partilerin oy oranlarını yazmayacağım. Durum gösteriyor ki AK Parti %32,5 ve MHP %7,2 ile %40 oranında gezindiği gerçeği ile karşı karşıyayız. Millet İttifakının CHP ve İYİ Parti oy oranı %40’lar oranında. HDP hariç. Bu toplamda vatandaş hayat pahalılığı karşısında oylarında değişiklik yapmaya hazırlanıyor görülüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi bugünkü duruma göre kıran kırana geçecek. Bu durumu gören CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ısrarla cumhurbaşkanı adayı olmak için çaba sarf ediyor. Bu hayat pahalılığı çarşı ve pazarın ateş pahası durumu devam ederse vatandaş Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayının kim olduğuna bakmadan Recep Tayyip Erdoğan’a hayır diyebilir. Kılıçdaroğlu onun için aday olmak istiyor. Cumhurbaşkanı seçileceğine inanıyor.

KILIÇDAROĞLU ADAY OLABİLİR Mİ?

Peki Meral Akşener ve altılı masa Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasına sıcak bakıyor mu? Şu anda buna cevap vermek doğru olmaz. Seçimlere bir yıldan fazla süre var. İmamoğlu kabul etmeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı zor görünüyor. CHP Genel Başkanı cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda mesafe kaydediyor mu? Kaydediyor. Millet İttifakı nasıl bir karar verecek herkesin merak konusu. Zaman her şeyin ilacı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu seçimde Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısında olmayı çok ama çok arzu ediyor. Kendi açısından yerden göğe kadar haklı. Bu seçimde cumhurbaşkanı adayı olmazsa seçim sonrası CHP genel başkanlığı koltuğunda oturması mümkün gözükmüyor.

BUGÜNÜN ANKETLERİNE RAĞMEN ERDOĞAN YİNE KAZANIR DİYORUM

Seçimlere bir yıl var. Vatandaş hayat pahalılığından bunalmış durumda. Neye karar vereceği konusunda tereddütlü. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ekonomi tedbirleri paketini 2023 yılına kadar vatandaşa sunacak görüşündeyim. Çalışan ve emeklilere enflasyon oranının üzerinde zamları vereceği kanaatindeyim. Hayat pahalılığı ve vatandaşın geçim sıkıntısı biraz olsun hafifleteceği görüşündeyim. Yaparsa bugünkü şartlarda Sonar’ın araştırmasında “Kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsunuz” sorusuna bu hayat pahalılığı karşısında yüzde 39,2 Erdoğan diyorsa benim kendi görüşümde açık ve net. 2023 cumhurbaşkanlığı seçimini yeni RECEP TAYYİP ERDOĞAN kazanır diyorum. İster beğenin ister beğenmeyin.