Düşünün, Cuma akşamı Galatasaray, Cumartesi lider Alanya Denizli’de, gece de Gaziantep’te Fenerbahçe mağlup. Lider 26 puanda. Galatasaray ve Fenerbahçe 23 puanda sıralanmış, Beşiktaş’ın 19 puanı var. Erzurum maçını bekliyor İstanbul’da. Spor camiasında kime sorarsan sor Beşiktaş’ın Erzurum’u kolay ve farklı geçeceği cevabını verir. Mantık bunu gösterir. Peki Beşiktaş ne yaptı? Erzurum’u İstanbul’da 4-0 yendi. Zafer kazandı. Puan cetvelinde Alanya, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş sıralaması gerçekleşmiş oldu. Kolay mı oldu? Kilidi kim açtı bunlara değineceğim değinmesine de Beşiktaş Sergen Yalçın döneminde iç sahada galibiyet serilerine devam ediyor. Erman Toroğlu’nun “Kilidi Halil Umut Meler açtı” yorumuna da değineceğim ama zayıf, güçsüz Erzurum karşısında Beşiktaş maça rakibini küçükseyerek başlamasa belki de maçın skoru 4-0 değil 8, 10 olabilirdi. Beşiktaş penaltı ile öne geçtiği andan itibaren 10 dakika içinde harika futbol seyredilmeye ve doyulmayan goller izlenmeye başladı. Kamerunlu Aboubakar Erzurum karşısında iki gol atarak ligde krallıkta zirveye yükseldi. Vida’nın golü ise estetik ve klas yönünden mükemmeldi. Sabah’ın yorumcusu Ali Gültiken’i Manisalılar iyi tanır. Vestel Manisaspor’u, Mustafa Denizli ile Ali Gültiken, Mustafa Turgut üçlü çalışmıştı. Kendisi ile iyi ilişkilerim oldu. Ali Gültiken şimdi TRT Spor’da yorumcu. Sabah Gazetesinde de Beşiktaş maçlarının yorumcusu. Bakın Ali Gültiken Pazartesi Sabah Gazetesindeki köşesinde Beşiktaş-Erzurum maçının yorumunda yazısına şöyle başlıyor “Şartlar eşitlendi” “Zirvedeki bütün rakiplerinin puan kaybettiği bir haftada Beşiktaş bu fırsatı hem gollere hem de puanlara çevirdi. Bu tür haftalar çok önemlidir. Zirve yarışında herkesin birbirinin ensesinde olduğu süreçlerde kazanılan puanlar kadar, bu puanlarla birlikte gelen psikolojik üstünlük de çok değerlidir. Beşiktaş aldığı 3 puanla şampiyonluk yarışını herkes adına eşit hale getirdi. Sezon başından bir farkı var, takımların artık oyun güçleri daha net ortaya çıkmaya başladı.” diyerek Erzurum maçında Beşiktaş’ın oynadığı oyunu ve kaliteli oyuncuları ile ilgili değerlendirmelerini yazan Ali Gültiken yazısına “Herkesin kalbini ve coşkusunu koyduğu bir takım görüntüsüyle Beşiktaş gönlündeki hedefe bir adım daha yaklaştı” diye nokta koyuyordu. Gelelim Erman Toroğlu’na Pazar akşamı A Spor’daki programında Beşiktaş Erzurum maçı ile ilgili konuşmalarından Pazartesi günü Sabah Gazetesindeki köşe yazısının ipuçlarını verdiğini hemen anladım. Erman Toroğlu “Kilidi Halil Umut Meler açtı” başlıklı yazısında “Sergen Yalçın haklı çıktı. Geçen hafta dedi ki "Maçların neticesi, VAR'da oturan hakemin elinde." Dün gece Erzurumspor bir şey oynamıyor, Beşiktaş bastırıyor ama vitaminsiz. Bir gol bulsalar kilidi açacaklar ama Beşiktaşlı oyuncular bir türlü bu kilidi açamadılar.

Sonunda yardım geldi. Kilidi maçın hakemi Halil Umut Meler'le beraber VAR'daki Koray Gençerler açtılar, Erzurumspor'u çıtır çıtır yediler. Arkası geldi. Peki Beşiktaş zaten kazanır mıydı, kazanırdı. Ama işte bu olay yarın Fenerbahçe, Galatasaray, Başakşehir, Trabzonspor ve bütün takımların ağzında sakız olacak, "Beşiktaş hakem kararıyla kazandı" diyecekler.

Kilit hakemdi, maymuncuk VAR'dı. Yani birisi Halil Umut Meler, birisi Koray Gençerler. Bakınız siyah-beyazlılara; o golden sonra güzel goller attılar ama galibiyete gölge düştü. Çünkü bu ilk goldü.

Türkiye futbolda böyle bir ülke. Bağıracaksın, çağıracaksın, kazanacaksın” diyor. Erman Toroğlu şunu demek istiyor. Türkiye’de kazanan haklıdır. Gerisi teferruat. Erman Toroğlu bu her maçta cımbızla çekip çıkardığı bir pozisyon üzerine yorum yapmakta hünerlidir. Ben onu bunu bilmem hakem vermişse vermiştir. Beşiktaş’ın 11 dakikalık süre içerisinde oynadığı ve attığı goller görülmeye değerdi ama Türkiye’de kazanmak üzerine kurulmuş bir düzen var. Kazan, nasıl olursa olsun kazan. Sonunda herkes kazananın yanında. Sergen Yalçın öyle veya böyle zor şartlarda geçirdiği sıkıntılı günleri geride bırakarak Beşiktaş’ı Süper Lig’de zirve yarışında dördüncü sıraya oturttu. Bugün Beşiktaş hafta içi mesaisinde Ankara’da Ankaragücü ile zorlu bir müsabakada oynayacak. Beşiktaş’ın kalitesi bu maçta daha da belirgin olabilir. Beşiktaş Ankaragücü’nü geçerse kulüp camiasında kış ortasında bahar havasını yaşamış olur. Yazımı tam bitiriyordum tecrübeli hakem camiasından bir dostumla konuştum.

ERMAN TOROĞLU’NUN YORUMU YANLIŞ

Erman Toroğlu yanlış yorum yapıyor dedi penaltı pozisyonu için. Pozisyon gri. VAR’daki Koray Gençerler’in müdahale hakkı yok. Futbolcunun gelişi zaten kontrolsüz. Penaltıyı neden verdi diyemem dedi bana. Ben de bu düşünceleri yazımın sonuna ekledim. Bugünkü Ankaragücü-Beşiktaş maçının hakemi Halis Özkahya’nın olması Beşiktaş camiasını tedirgin etti. Malatya’da görevdeyken Sergen Yalçın’ı iki kez tribüne gönderen hakem Halis Özkahya’nın bu akşam Sergen Yalçın’a Ankaragücü maçındaki tavrının ne olacağı merak ediliyor. Yoksa Sergen Yalçın atılacak mı?