Günümüz dünyasında son dönemde sıklık ile kullanılmaya başlanılan tüm iletişim yollarına yeni medya adı veriliyor.

Geleneksel medyadan artık taşınabilir haberleşme araçları ile anında haberdar olma dönemine girdik.

Gireli de çok oldu aslında ancak bunun iyi mi kötü mü olduğunu söylemek için çok erken.

Çünkü bazen bilgiye ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Bir kitap yazar ortaya bir tez atar bir bilgi öne sürerseniz, sunduğunuz bilgiler tartışmaya açılır ve bilimsel yöntemler kullanılarak doğruluğu teyit edilir.

Ama bir tweet attığınız zaman binlerce kişiye ulaşabiliyor, teyit üzerinde durmanıza ‘zaman’ kalmadan bilgiyi işliyor ve sıradaki bilgiye geçiyorsunuz.

Böyle bir hıza erişmemiz bizim için mükemmel bir başarı...

Bunun bir yasayla sabite alınması bana göre imkansız ve manipüle edilebilir gibi duruyor.

Bu aksiliğin üstesinden gelmek için bilinçli sosyal medya kullanımı, internet okur-yazarlığı öğretmeniz ve bu öğretimi internetin değiştiği hızla doğru orantılı değiştirmeli, öğretmeye devam etmelisiniz.

Şimdi şimdi insanlar, geleneksel medya ve yeni medya arasında insanlar bir seçim yapmak zorundaymış gibi davranıyor.

Kimse böyle zorunluluk hissetmemeli çünkü etki alanları çok farklı...

Ödül-ceza sistemi ile faydalı bir kullanım aracını kontrol altına almak yerine ideal olan eğitimi sağlamaya odaklamak, ileriyi gören bir hedef olur.

Dezenformasyon yasasının ‘yalan haber yayanlar 1-3 yıl hapis cezası alacak’ ifadesinin yer aldığı 29’uncu maddesi dün akşam saatlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti.

İçeriğinde 'yalan haberi yayma' suçuna hapis cezası getirilmesi nedeniyle teklifin en tartışmalı maddesi olan 29. madde, Genel Kurul'da yapılan konuşmalardan sonra oylanarak kabul edildi.

Böylelikle Türk Ceza Kanunu'na "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu eklenecek.

Söz konusu maddede ise şu ifadeler yer alıyor:

“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.”

Yukarıda da belirttiğim gibi ben aksi görüşteyim. Yalan haberin içeriği ne olacak? Hangisi yalan hangisi gerçek kabul edilecek? Toplumu ilgilendiren bazı haberler tartışmalı olduğu için kullanılmayacak mı?

Önümüzdeki günlerde göreceğiz.