Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa’da hastanelerin yoğun bakımlarında yatan koronavirüs hastalarının yüzde 88,2'sinin aşısız olanlarla aşılarını tamamlattırmayanlar olduğunu açıkladı.

Sayın Vali bu açıklamasıyla, aşınızı yaptırmaz yahut tamamlattırmazsanız hastalığa yakalandığınız takdirde yoğun bakıma girebilirsiniz demek istedi.

İki doz BioNTech aşısı yaptıran biri olarak gözlemlediğim kadarıyla özellikle son birkaç haftadır ‘aşı yaptırmayan vatandaşların koronavirüsü ağır atlattığı ya da atlatamadığı’ üzerine bir aşıya teşvik politikası izleniyor.

Haber ajansları, mülki idare amirleri, sağlık çalışanları aklınıza kim geliyorsa artık…

Herkes son dönemde aşı olmayanların adeta bir tür ‘kötü son’ tehlikesiyle yüz yüze olduğunu ilan ediyor.

Aslında herkesin gösterdiği çaba ve “Bak arkadaşın aşı yaptırmadı ne oldu?” şeklindeki temennilerini, çocuklarını ‘okumazsan bak böyle olursun’ şeklinde uyaran ebeveyn imajıyla neredeyse bir tutmak istiyorum.

Bu tarz bir kampanyayı anlayışla karşılarken; aşı yaptırmayan, yaptırmak istemeyen hatta aşı karşıtı olan vatandaşların, izlenilen bu politika karşısında ters bir tepki vereceğinden korkuyorum.

Bırakın aşı olmayı, koronavirüsün varlığına inanmayan insanların fikirlerini bu tarz bir ödül ve ceza yönetimi ile değiştirebilmenin imkansıza yakın olduğu kanaatindeyim.

Son zamanlarda alınan aşı olmayanların test zorunluluğuna tabi tutulması kararı ise bu karardan taraf olmama rağmen gözlemlediğim kadarıyla hiç azımsanmayacak bir kesim tarafından radikal bir şekilde kınandı aynı Avrupa’da olduğu gibi…

*

Türkiye’de 15.5 milyon kişi ilk doz Covid-19 aşısını henüz yaptırmadı. Küçük bir ülke nüfusuna eş değer insan topluluğu çeşitli nedenlerle henüz ilk doz aşısını dahi yaptırmadı.

Buradaki hareketliliği, delta varyantının getirdiği bulaşıcılığı ve buna benzer birçok unsuru bir araya getirirseniz gün gibi ortada olan bir cevap karşımıza çıkıyor.

Aşıların ömür boyu koruyuculuğu olmadığı bilinen bir gerçek…

Türkiye’de uygulanan Sinovac aşısının koruyuculuğu epey bir süre gündem oldu. BioNTech aşısı ile sağlama yapmamız gerekti.

Buna koronavirüs aşısı yaptırmayanları ve aşının koruyucu olduğu düşünülen süreyi de ekleyince en azından benim karşıma ‘koronavirüs uzunca bir süre son bulmayacak’ sonucu çıkıyor.

*

Önceki günlerde araştırma gibi bir haber metni yayınlandı. Buna göre koronavirüse karşı aşı yaptırmayanların en çok başvurduğu gerekçeler ileri sürüldü.

Koronavirüse inanmayanlar, aşının etkisiz olduğunu düşünenler, yan etkilerden korkanlar, aşıyla çip takıldığını düşünenler, aşının kısırlık yaptığına inananlar, yabancı ajanların devrede olduğunu söyleyenler, Türk aşısını bekleyenler, alerji yapabilir diye korkanlar, ihmalkar olanlar ve en alışkın olduğumuz “Bana bir şey olmaz” diyenler.

Ben içinden çıkamadım.

Ne düşünürsem düşüneyim sonu iki ucu şoklu değnek.