Ahmet ÜNSAL/Manisa

ADALET ve Demokrasi Haftası çerçevesinde ADD Manisa Şubesi, CHP Şehzadeler ve Yunusemre ilçe örgütlerinin ortaklaşa düzenledikleri ‘Türkiye ve Devrim Şehitleri’ panelinin konukları Siyaset Bilimci Burak Cop ve ADD GYK Üyesi Utku Erişik oldu.  Anma programında panelin moderatörlüğünü ADD GYK Üyesi Tolga Kale üstlendi.

Tarihi Bedesten nikah salonunda gerçekleşen panele CHP İl Başkanı İsmail Çalışkan, ADD Manisa Şube Başkanı Hamza Kopal, Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak, CHP milletvekili aday adayları Semih Balaban, Kanber Oğur, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Yenal Yıldırım, CHP il ve ilçe yöneticileri , ADD üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

CHP’NİN İKTİDARA GELMESİYLE FAİLLER BULUNACAK

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, Uğur Mumcu’nun ölüm 30. yıldönümü olmasına karşın hâlihazırda katillerin bulunamamış olmasını ve AK Parti hükümetinin elindeki tüm imkânlarına karşın herhangi bir sonuca ulaşamamasına bir anlam yükleyemediklerini dile getirirken, CHP iktidarının iş başına gelmesiyle demokrasi şehitlerinin faillerinin bulunacağı ifade etti.

  

“DEMOKRASİ AYDINLARIMIZI SAYGIYLA ANIYORUZ”

Semih Balaban’ın milletvekili aday adaylığı için görevinden istifa etmesiyle boşalan CHP Manisa İl Başkanlığı görevine getirilen İsmail Çalışkan ise yaptığı konuşmasında, “Başta Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Gaffar Okkan, Hrant Dink ve birçok aydın bilim insanı katledilerek aramızdan kopartıldı. Ancak faillerinin bulunamamış olmasını bir tesadüf olarak görmüyorum. Biz CHP olarak aydınlarımızı saygıyla anıyor, faillerin bulunması umudunu taşımaya devam ediyoruz. Çabamız da bu yönde olacaktır.” dedi.

  

“AYDINLARIN YAŞAMLARI ELLERİNDEN ALINDI”

Panelin moderatörlüğünü üstlenen ADD GYK Üyesi Tolga Kale ise günün anlam ve önemine ilişkin, “Abdi İpekçi’den başlayan ve sonrasında Uğur Mumcu, Muammer Aksoy ile devam eden son süreçte Hrant Dink’e kadar aydınların tek tek suikaste uğrayarak yaşamları ellerinden alınan bu insanlar unutmasınlar ki bizler, onlara yapılanları unutmuş değiliz. Onların bizlere bıraktığı en büyük eser kitapları, hayatta oldukları süreçte topluma ışık tutan söylemleridir. Onların her biri toplum önderi idi.” dedi.

“BU ÜLKEDE TAM ANLAMIYLA BİR SOL KIRIMI YAPILMIŞTIR”

 Panelin ilk konuşmacısı olan siyaset bilimc,i akademisyen Burak Cop, “Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Gaffar Okkan ve birçok sol aydını katleden katilleri, bulmak istemedikleri için bulmuyorlar. Belki de bu katiller, kan kokan elleri ile sol aydınları ortadan kaldırmak üzere hazırlık yapıyorlardır. Bu ülkede tam anlamıyla bir sol kırımı yapılmıştır ve yapılmaya da devam edilmektedir. 1980’den başlayan yıllara yayılan bir sol kırımı. Manisa ölçeğine baktığımızda Eczacı Neşe Gülersoy, CHP il başkanlığı yapmış olan eczacı Mete Erdem öldürülerek İslamcıların önü açılmıştır. Bahriye Üçok ve ADD’nin kurucu Başkanı Muammer Aksoy’a yönelik saldırılar laik döneme yönelik saldırılardı. AKP iktidarına adım adım bu yoldan gelindi. ADD bu anlamda çok demokrasi şehidi vermiştir. Boşluk ise sözde aydınlarla dolduruldu.” dedi.

“ECEVİT’İN DE RESMİ BU TABLONUN İÇERİSİNDE YER ALACAKTI”

Burak Cop, sözlerine devam ederek, “Cinayetler serisi soğuk savaş süreci içerisinde işlendi. Bugün baktığımızda devletin içinde hukuk dışında olan yapılanmaların devam ettiğini anlıyoruz. Cinayetleri kimin ve kimlerin işlettiği belli. Düşünün 1977 yılında kontrgerillayı ifşa eden Bülent Ecevit’in de resmi demokrasi şehitlerinin yer aldığı bu fotoğraf tablosunun içerisinde yer alacaktı. Uğur Mumcu’nun katledilmesiyle ilgili deliller elimizin ucunda... Bu deliller toplumdan saklanıyor. En yakın örnek, Sedat Peker’in bu konularla ilgili itirafları var. Muammer Aksoy ve diğer aydınlarımız biyolojik olarak ölmüş olsalar bile geride bıraktıkları, yazdıkları ve kitapları bizlere ışık olacaktır. Uğur Mumcu benim yol rehberim olmuştur. Bunları okumalı ve okutmalı” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

  

“DÜŞÜNEN ADAMLA HER ŞEYİ TARTIŞABİLİRSİNİZ”

ADD GYK Üyesi tiyatrocu Utku Erişik ise aydınların katledilmesini sanatçı bakış açısıyla ele alarak, yanında getirdiği Rıfat Ilgaz’ın dönemin savcılarınca toplatılan ’Sınıf ‘ isimli kitaptan söz etti. Erişik, “Eminönü’nde bir dönem Deniz Gezmiş’ten Alparslan Türkeş’e, Aziz Nesin’den Nihal Atsız’a kadar hem sol hem sağ görüşten siyasilerin sorgulandığı eski Emniyet Müdürlüğü binası olan ünlü Sansaryan Han oteli... Rıfat Ilgaz o tarihte bu kitabı dağıtırken, Cumhuriyet Savcısı talimatıyla önce jet hızıyla kitabın toplatılması ardından da yazarının gözaltına alınması olayı yaşandı. Sorgu saatlerce, günlerce sürdü. Daha ilginç olanı ise olayın bilirkişisinden gelen raporda şu yazdı: Hasta, ruh hastası... O nedenle düşünen adam heykeli Bakırköy’deki Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesinin bahçesine inşa edilmiş. Daha  dönemde başlamış düşünen insanların deli konumunda görülmeye başlanması. İşte bu tablo, o dönemlerden günümüze gelen korkak yönetim anlayışının bir ürünüdür. Düşünen adamla her şeyi tartışabilirsiniz. Ondan korkmayın. Rıfat Ilgaz da onlardan birisi idi.” dedi.

“GEÇMİŞTE BİRBİRİNE KURŞUN SIKMIŞ İNSANLARIN AYNI CEPHEDE BULUŞMUŞ OLMASI BİR UMUT”

Panelde katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan siyaset bilimci, akademisyen Burak Cop, “Bugüne geldiğimizde toplumun manipüle edilemeyeceğini düşünüyorum. Uyanık olmamız gerekir. Geçmişte birbirine kurşun sıkmış insanların aynı cephede buluşmuş olmasını bir umut olarak değerlendiriyorum. Yolumuz açık olsun” ifadeleriyle sözlerine son verdi.

Panele katılan katılımcılara ADD Başkanı Hamza Kopal ve yönetim kurulu üyelerince çiçek takdim edildi.

Editör: Onur Yılmaz