20 Kasım’da yürürlüğe giren sokağa çıkma kısıtlaması üzerinden 7 ay geçtikten sonra kaldırılıyor.

Belli saatlerde sokağa çıkmanın yasak olduğu bir dönemi geride bırakıyoruz.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle zaruri olarak yüzleşmek durumunda kaldığımız bir sokağa çıkma kısıtlaması arkada kaldı.

3 yıl önce anlatsan inanmazlardı. Aylarca sokağa çıkabildiğimiz tam bir hafta yaşayamadık.

Dile kolay.

Karar açıklanır açıklanmaz bazı bilim insanları tepki göstererek Türkiye’de baş gösteren bir takım koronavirüs varyantlarının bu gevşetme sayesinde atağa geçebileceğini, tedbirli olmak gerekildiğini açıkladı.

Elbette kısıtlamalardan bunalan vatandaşlar karşılarında şeytanı bulmuş gibi ayların sinirini bu bilim insanlarından çıkardı.

***

2013 yapımı bir bilim kurgu/aksiyon filmi olan ve başrolünde Brad Pitt’in oynadığı orijinal adıyla World War Z, Türkçe çevirisiyle Dünya Savaşı Z filminde Dünya, insanlığı zombiye çeviren bir salgın nedeniyle çöküşün eşiğindedir. İsrail hariç…

Salgın ortaya çıkmadan çok önceleri İsrail, kendisini enfekte olanlardan korumak için duvarlar inşa etti. İsrail'in böyle uzaktan akla yatkın bir olaya nasıl hazırlanmasının mümkün olduğu sorulduğunda, bu kadar beklenmedik bir olayı beklemelerinin nedeninin 10 kişilik kuralı olduğu açıklanıyor.

Buna göre İsrail’in 10 kişilik bir konseyi vardır. Bu konseyin görevi olası tehditleri değerlendirmek ve onlara göre hazırlık yapmaktır. Hiç kimsenin gerçekleşmeyeceğine inandığı bir kaç felaketi yaşamalarından sonra bu konseyde onuncu adam kuralı uygulanmaya başlar. Bu kurala göre, eğer konseyin 9 üyesi bir tehdidin gerçekleşmesini imkansız görüyorlarsa kalan 10. üyeye onlara muhalefet etmek, bu tehdit ne kadar inanılmaz görünse de onu araştırmak, savunma hazırlıkları yapmak gibi bir görev düşmektedir. Bu şekilde İsrail hiçbir tehdide karşı savunmasız yakalanmayacaktır.

***

Aslında burada anlatılan bizim ‘doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar’ sözüne oldukça benziyor. Sanırım biraz ilham alınmış.

Doğru olmakla birlikte başkalarının işine gelmeyen ‘söz’ söyleyenler sevilmezler.

Hepimiz dışarı çıkmak istiyoruz.

Kısıtlamayı kim neden sevsin?

İnsanların; komşularının, akrabalarının, kardeşlerinin hatta kendilerinin dükkan açamamasını, iş yapamamasını istediğini mi düşünüyorsunuz?

Hayır.

İnsanlar bir daha kapanmak, işlerinden olmak istemiyor. Bunu da başka bir koronavirüs varyantı yüzünden yaşamamak elimizde. Her ne kadar açılmış, kısıtlamalardan arınmış olsak da bir daha kapanmamak bizlerin elinde.

Maskeye, mesafeye ve hijyene dikkat etmeye devam edelim.

25 yaş sınırına inen koronavirüs aşısını da randevu alarak başkalarının haklarına girmeyelim.

Bir de onuncu köyden birileri bağırıp çağırarak bir şeyler anlatmaya çalışıyorsa görmezden gelmeyelim.