Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısından sonra Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın nasıl bir açıklama yapacağı merakla beklenirken televizyon kanalları da alt yazılarda Başkan Erdoğan’ın yapacağı açıklamalarının tüyolarını veriyordu. 4 saatlik Bakanlar Kurulu toplantısından alınan kararları Başkan Recep Tayyip Erdoğan şöyle açıkladı “432 bin 567 esnaf salgından doğrudan etkilendi. Esnafa 3 ay boyunca 750 lira kira desteği verilecek. 1 milyon 239 bin kişiye de 3 ay süreyle bin lira destek ödemesi yapılacak. İş yeri kiralarının da KDV oranı 1 Haziran’a kadar %8 olarak uygulanacak. Esnaftan 1 yıl süreyle ecrimisil alınmayacak. Önümüzdeki 3 aylık süreçte esnafımıza 5 milyarlık destek sağlamayı hedefliyoruz” dedi ve yasaklarla ilgili olarak da yılbaşında sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağını söyleyen Başkan Recep Tayyip Erdoğan “31 Aralık Perşembe saat 21.00’dan 4 Ocak saat 05.00’a kadar kesintisiz uygulanacak” dedi.

Başkan Erdoğan başka neler dedi derseniz koronavirüs salgınında canla başla çalışan sağlık çalışanları için de “Salgında vefat eden sağlık çalışanlarının vazife malullüğü ya da meslek hastalıkları statüleri hızla sonuçlandırılacak” dedi. Gerçekten esnaf koronavirüs tedbirlerinden çok etkilendi. Kapanan iş yerinde çalışanlar çaresizlik içinde. Bazı durumları iyi olan işverenler çalışanlarını aç ve açıkta bırakmamak için mekanları kapalı da olsa ücretlerini ödeme gayreti içinde olduklarını öğrendim. Hibe şeklinde 3 ay boyunca devletin vereceği biner lira yardımdan taksi şoförü, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanabilecek. Başkan Erdoğan’ın 3 ayı kapsayan toplam 5 milyarlık destek paketi küçük esnaf kesimine biraz olsun moral verecektir.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında iki hafta sonu sokağa çıkma yasağını geride bıraktık. Başkan Erdoğan’ın pazartesi akşamı televizyonda yaptığı açıklamalarda hafta sonu sokağa çıkma yasağının 4 Ocak’a kadar devam edeceğini dile getirdi. Sonrası Allah kerim. Yılbaşında 4 gün sokağa çıkmasının yasaklanma kararı çok dedikodulara ve anlamsız tartışmalara neden olacağını bugünden yazıyorum. Çünkü bir kısım düşünce insanları şunu diyecek “Bu yasaklar yılbaşını kutlamamak için alındı” diyecekler. Aslında hafta sonu yasağı Cuma akşamından başlıyordu. 31 Aralık Perşembe günü gece 21.00’den sonra bu yasak uygulanmaya başlayacak ama bunun adı “Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı olacak” ağzı olan konuşacak. Amaç ülkeyi yöneten 18 yıllık iktidara çatmak. Çin’den yayılan dünyayı ve ülkemizi sarsan, can kaybına neden olan koronavirüsü yok etme tedbirlerini küçümsemek. Salgın hastalıktan bile kendilerine oy toplama hevesinde olan partilerin hali üzüyor beni. Bir de her akşam televizyon kanallarında 2023 yılında yapılacak seçimler ile ilgili bugünlerden program yapılmıyor mu? Anlamakta güçlük çekiyorum. Kemal Kılıçdaroğlu başkan adayı olacak mı olmayacak mı diye havanda su döven programlar yapılmıyor mu? Pes doğrusu. Millet can derdinde, geçim derdinde. Koronavirüs salgınından korunma derdinde. Ey televizyon yöneticileri bu yaptığınız programların izlenmediğini biliniz. Vatandaşın izleyeceği programlar yayınlayın.

İZMİR’E YAĞMUR YAĞDI BÖYLE OLDU

Susuzluktan yakınmaya başladığımız barajların boşaldığı kuraklıkla karşı karşıyayız diye konuşmaya başladığımız geçen haftada birden bire bütün yurtta yağmur dualarının kabulü ile sağanak yağışlar başladı. Ege’de Akdeniz’de şiddetli yağışlardan başta İzmir olmak üzere kıyı kentlerde denizin yükselmesi ve sel sularının iş yeri ve evleri basması sonucu can ve mal kaybı yaşandı. Antalya’da seralar sular altında kaldı. Ekili tarım arazilerinde hasar tespitleri bugün yarın başlanabilir. Her yağmur yağdığında yıllardır CHP yönetimindeki belediyelerin alt yapı sorunlarını seyretmesi sonucu İzmir’de su baskınlarının yarattığı manzaralarla karşılaşıyoruz. Karşıyaka’da Mavişehir’de deniz taştı araçlar ve evler sular altında kaldı. Menderes ilçesinde sel sularına kapılan iki kişi can verdi. Dikili, Foça, Urla ve Karaburun’da ev ve iş yerlerini su bastı. Vatandaşlar sabaha kadar evlerindeki suları boşaltmak için çalıştı. Meteoroloji verilerine göre 4 günde metrekareye düşen 194,6 kilogram yağışla Aralık ayı ortalaması aşıldı. 10 Aralık akşam saatlerinde başlayan ve 14 Aralık’a kadar devam eden yağışlar Kordon’u Karşıyaka’yı oturulamayacak hale getirdi. Çalışanların büyük bir kısmı Karşıyaka’da çalışma merkezlerine gidemediler. İzmir’i sağanak yağış vurdu. Yarın öbür gün ve kış aylarında yağacak yağışlar da her seferinde İzmir’de hayatı felç edecektir. Çünkü yıllardır İzmir’de alt yapı yatırımları belediyeler tarafından rafa kaldırıldığından kesintisiz su baskınlarından kurtulma şansı yok. Hani bir deyim var “Kendim ettim kendim buldum” diye. İzmir’de yaşayanlar sel felaketlerini her yağmurda yaşıyorlarsa aynanın karşısına geçip “Kendim ettim kendim buldum” nakaratını hatırlamaları gerekecek. İzmir’im sen bu kafa ile yola devam edersen daha çok sel felaketi ile karşılaşırsın.