Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Cahit Yayman, Başkan Yardımcısı Hüseyin Şenay, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ersaygı, Ziraat Mühendisi Özlem Çetin ile birlikte yaptığı kahvaltılı basın toplantısında Manisa tarımı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özkasap “Üzümün ve zeytinin merkezi Manisa’dır. Tarıma dayalı sanayisi, bereketli toprakları, su kaynakları, ürün çeşitliliği, ihracata yönelik tarıma dayalı sanayimiz var. Manisa en fazla ihracat yapan iller arasında yedinci sırada” dedi. Borsa Başkanı Sadık Özkasap bir saate yakın konuşmasında Manisa tarımının karnesini ortaya koydu. Taş Fabrikadaki basın toplantısına Aydın Besen ile birlikte gittim. Borsanın basın danışmanı Rıdvan Körpe karşıladı. Manisa’nın göz bebeği Manisa TV’nin Genel Müdürü Cihat Taysi de toplantıya bizim gibi erken gelenler arasındaydı. Manisa Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdiresi Nagihan Eroğlu, Basın İlan Kurulu Müdürü İdris Cirit, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan Manisa’da görev yapan yerli ve ulusal medya çalışanları katıldı. Borsa Başkanı Özkasap’ın basın toplantısına ilgi bir hayli fazlaydı. Ben yılların dostu Borsa Meclis Başkanı Cahit Yayman ile toplantı öncesi sohbet ederek hasret giderdik. Borsa Başkanı Sadık Özkasap Manisa’nın tarımsal ürünlerde ülkenin önde gelen şehri olduğunu, üzümü üretmek önemli ama satmanın zor olduğunu dile getirdiği toplantıda “Manisa’mız üzüm, tütün, tavuk eti, sofralık zeytin, susam üretiminde ülkemizde birinciyiz. Manisa’mız tüm sektörlerde 2020 yılında toplam ihracatı 4 milyar 180 bin 358,68 dolar iken tarımın payı ise yüzde 15’tir. İlimiz bir sanayi ili olmasının yanında geniş bitkisel ve hayvansal ürün yelpazesi ile Türkiye tarımında çok önemli bir yere sahiptir. Manisa’da kuru üzüm sektöründe lisanslı depoculuk işletmesinin ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çekirdeksiz kuru üzümde Türkiye’nin yüzde doksanlık kısmını Manisa karşılıyor” dedi.

PAMUK EKİM ALANLARI ARTIYOR

Manisa, sanayisi ile tarımı ile bereketli toprakları dört mevsimde çeşitli ürünlerin yetiştirilebileceği cennet bir şehir. Bu kentte yaşamaktan mutluyum. Aydın Besen ile benim baba dostu Borsa Başkanı Sadık Özkasap uzun bir aradan sonra basın mensuplarının karşısında dersini iyi çalışmış bir öğrenci gibiydi. Özkasap gerçekten Manisa tarımının röntgenini çekip basın mensuplarının önüne koydu. Son yıllarda pamuğun tekrar para etmesinin ekim alanlarının artmasına neden olduğunu da anlatan Başkan Özkasap “Manisa’da 2004 yılında 285 bin dekar alanda ekilen pamuk bir zamanlar 12 bin dekara kadar düştü. 2020-21 yılında pamuk ekim alanlarında yüzde otuz beş arttı. Şuan 12-13 bin dekar alanda pamuk ekildi. Önümüzdeki sezon yüzde yirmi daha artacağını düşünüyoruz. Zeytinde de yüzde beş büyüdük” dedi. Zeytinyağı fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesinin nedenleri basın mensupları tarafından soruldu. Bu konuya açıklık Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ersaygı’dan geldi. Ersaygı zeytinyağı fiyatları ile ilgili “İthal zeytinyağının girdi fiyatları 8,5 lira civarında. İthal etmenin zor olduğu yerde yurt içindeki piyasa fiyatlarını yükseltmeye çalışıyorlar. Dökme zeytinyağında 45 TL civarında toptan fiyatlar var. Müstahsilden alım fiyatı 38-40 TL civarında. Döviz yukarı çıkmaya devam ederse 50-60 TL’yi bulmasını bekliyoruz. Perakende fiyatlar değişik 80-100-150’den zeytinyağının kilo bazında fiyatlarla satıldığı yerler var” dedi.

Zeytinyağı ticareti ile ilgilenen dostum Cahit Yayman da ürün bulmakta zorlandıklarını üretici fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde yüz zamlandığını söyledi. Toplantı sonrası bol bol Başkan Özkasap ve yönetimi ile birlikte fotoğraf çektirdik. Daha sonra Ekonomist Hikmet Oray Yalçın ile birlikte olduk. Ona da zeytinyağı fiyatlarını sordum. Ekonomist Yalçın “Ertuğrul abi geçen sene İstanbul’da 80 TL’den zeytinyağı satıldı” dedi.

ESRA KALE’NİN ACI GÜNÜ

Gazetemiz Olay’ın Yazı İşleri Müdürü Esra Kale Salı akşamı babası Mustafa Yaşar Derbentakar’ı kaybetti. Acı haberi Ertan Korkmaz’dan aldım. Esra Kale’ye başsağlığı diledim. Dün Hatuniye Cami’nde öğle namazına müteakip son yolculuğuna uğurlanan Mustafa Yaşar Derbentakar’ın cenaze törenine katıldım. Kolay değil. Babasını kaybeden Esra Kale süzülen yüzü ile başsağlığı dileklerini kabul ediyordu. Acılı aileye ve dostlarına sabırlar dilerim. Mekanı cennet olsun.