Ukrayna Kiev’de Rus saldırılarına karşı gencinden yaşlısına, gazisinden milletvekiline kadar topyekûn Rus ordusuna direnişini sürdürüyor. Allah yardımcıları olsun. Bugün şiddetli savaşın hüküm sürdüğü Ukrayna’nın başkenti Kiev’e Manisalı iş insanı Ekonomist ve Yuntdağı’ndaki Talu Çiftliğinin ortaklarından bizim Söğütaltı Kahvesinde pişpirik oynadığımız Hikmet Oray Yalçın ile 2017 Kasımında gitmişim.

Ben de yaşamımda Hikmet Oray Yalçın gibiyim. Evliya Çelebi gibi mesleki avantajımla dünyayı dolaştım. 1980 yıllarında Erdinç Yumrukaya’nın sayesinde Rusya’nın Başkenti Moskova’ya gitmiştim. Hikmet Oray Yalçın Kiev’den belli döndü dönecek elçilikte bekliyordu. Ben sizlere Hikmet Oray Yalçın ile 2017 yılının Kasım ayında gittiğim Ukrayna’nın başkenti Kiev gezimi de yazmıştım. Şimdi savaş öncesi Kiev’i ve Hikmet Oray Yalçın’ın çikolata fabrikası ile ilgili izlenimlerimi tekrar sayfama koyuyorum. Güzelim Kiev şimdi Rus işgalinden kurtulma savaşın durması için çalışıyor. Genci ile kadını ve gazileri ile Allah yardımcıları olsun diyorum.

HİKMET ORAY YALÇIN İLE KİEV’DE

Hikmet Oray Yalçın ekonomist. Dünyayı birkaç kez Evliya Çelebi gibi dolaşmış. Ukrayna Kiev’de yönettiği çikolata ve bisküvi fabrikası nedeniyle uzun süre kalmış. Burada iş yapan Türk işadamlarına zaman zaman ekonomi konusunda konferanslar veren Hikmet Oray Yalçın’la Ukrayna Kiev’e gittim. Kiev’i ve çikolata fabrikasını gezdim. Özellikle kışın gidiyorsanız Kiev ‘Karlar altındaki sessiz ve sakin Başkent’ diyebilirsiniz. Bu sessiz ve sakin Başkent biz gidinceye kadar rastlanmayan terörle sarsıldı. Bizim Hikmet Oray Yalçın’la birlikte gezdiğimiz meydanda ayrıldıktan sonra patlama oldu. Yıllar önce Bangkok ve Pattaya’ya gittiğimde tusinami ile karşılaşmıştım. Bendeki şans ve talihe bakınız. Kiev’i yakından tanıma fırsatını buldum. Hikmet Oray Yalçın sayesinde. Şimdi sizlere Kiev’i anlatayım.

Kiev şehri, tarihinde geçirdiği değişik dönemleri sınırları içerisine hapsetmiş başkentlerden biridir. Mimari olarak ise Barok dan Post Modern’ e kadar uzanmaktadır. Fakat Kiev şehrinin dünya çapında çok iyi tanınmaması, fazla turist çekmesini engelliyor. Avrupa’ da benzer şehirlere olan ilgiyi hala görmemiş. Kiev şehri Dinyeper Irmağı çevresinde bulunur ve tarihte olduğu gibi bütün önemli ve gelişen şehirlerde nehirlerin ırmakların etrafında oluşurlar. Ticaret ve su Kiev Şehri’ nin oluşumunda da önemli rol oynamış.

Kiev deki nehir manzarası Frankfurt, Prag, Budapeşte gibi şehirleri de hatırlatmıyor değil. Ne kadar benzerlikler olsa da, bence Kiev görülmesi gereken şehirlerden birisidir. Kiliseleri, heykelleri, tarihi yapıları özgün ve gösterişli olarak karşınıza çıkacaktır. Tabi ki caddeleri ve bulvarları da diğer Ukrayna şehirlerinde ve Rusya da olduğu gibi geniş ve uzundur.

Kiev uğrunda kavga edilen, savaşılan ve sürekli işgal edilen çok güçlü bir şehirdir. Dirençli ve dik duran mazisi ile hatırlanır. Kazak ve Rus işgaline kadar her savaştan onurlu olarak çıkmıştır. Kiev Şehri’ nin sokaklarında yürürken her köşede farklı bir devrim görmeniz mümkündür. Kapitalist devrimden Bolşevik devrimine, sonrasında ise en son yaşadıkları Turuncu devrime kadar. Bu arada Kiev şehrinin 500 sene Türkler tarafından yönetildiğini eklemeden geçmeyelim.

Ukrayna para birimi Grinva’dır. Grivna, Grivni, Uah bunların hepsi Ukrayna para birimine ait terimlerdir. Ukrayna’ ya giderken yanınızda dolar götürmenizi tavsiye ederim. Özellikle Türkiye’ de Grivna arayışına girmek tamamen zaman kaybı olacaktır. Son olarak 20 Mart 2017 de bulunduğumda 1 dolar = 27.10 Grivna idi. Kıyaslama yapabilmeniz için faydalı olacaktır diye düşünüyorum.