Başkan Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Kabinesini topladı. Bakanlarından brifing aldı. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyelerini dinledi ve sonra televizyon kanallarının karşısına geçerek herkesin merakla beklediği 1 Haziran uygulamalarını açıklamaya başladı. Bende televizyon başında dinlemeye başladım. Başkan Erdoğan Haziran ayında kademeli normalleşmenin yeni adımlarına açıkladı. Haziran boyunca sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi akşam kısıtlaması bir saat uzatılarak 22.00’da başlayıp sabah 05.00 arasında devam edecek. Cumartesi yasağı kalktı. Pazar günü tam gün evde olacağız. Açık ve kapalı alanlarda düğün ve nikah törenleri yapılabilecek. Kahvehane, kafe, halı saha, spor salonu gibi işletmeler Pazar günü hariç 07.00-21.00 arasında müşterilerine hizmet verebilecek. Yüz yüze eğitim ilkokullarda hemen, orta okullar ve liseler 2 Haziran’da başlayacak. Üniversiteler 13 Eylül’de açılacak. Restoranlar ise Haziran boyunca 07.00 ile 21.00 arası açık olacak. İsteyen Pazar günü de paket servis yapacak. Kamu kesiminde esnek mesai uygulanması yeni düzenlemeye kadar devam edecek.

AŞI SEFERBERLİĞİ

Haziran ayını tam anlamıyla bir aşı seferberliğine dönüşecek. Temmuz ayında bu kısıtlamalar vaka ve vefat sayılarındaki değişime aşılamada kat edilen mesafeye göre yeniden gözden geçirilecek.

SÖĞÜTALTI KAHVESİNDE ÇAYIMI İÇTİM

1 Haziran Salı günü geç kalktım. Sabah 09.30’a doğru her yaptığım ilk işim gazete almak için Erdoğan Esentaş’ın marketine gittim. Erdoğan Esentaş’ı çayını demlemiş kahvaltısını yaparken buldum. Gazetelerimi aldım. Olay’daki köşeme baktım. Pelin kızımız “AYŞE BEGÜM VE ANADOLU EFES İLE GÖĞSÜMÜZ KABARDI” başlıklı yazımı içeren sayfanın fotoğraflarını harika serpiştirmiş ortaya beğendiğim bir sayfa çıkmış. Bu sırada Erdoğan Esentaş plastik bardakta bana da çay ikram etti. Evde hanım olmayınca bana ilaç gibi geldi. Sonra kapalı halinde bile akşamüstleri Avukat Zülfikar Gürcan, Mustafa Karakaş, Rıdvan Ünsal ve Çapala Mehmet ile buluşma yerimiz olan Söğütaltı Kahvesine gittim. Mekanı işleten Mehmet elinde tepsi ile tavşan kanı çaylarını müşterilerine dağıtmaya başlamış. Beni görünce özlediğim çayımı verdi ve “Başkan terlikle çıkmışsın biz seni hep güzel giyimli görmeye alışkınız” deyince berber Fevzi’ye “Ben çayımı içip eve gideceğim” dedim. Bir süre evde gazetelerimi okurken İstanbul’dan ekonomist Hikmet Oray Yalçın aradı “Başkan Söğütaltı kahvesine terlikle gitmişsin” deyince Hikmet Oray Yalçın’ın Manisa’ya gelip Söğütaltı kahvesine uğradığını öğrenmiş oldum. Bende kendisine “Talu Çiftliği deneme yoğurdunu yapmış” dedim. Hikmet kardeşim “Geçen hafta Osman Talu ile Spil mandırada gerçekleştirdik” cevabını verdi. Hikmet yasaklarda nikah ve düğün serbest bırakılınca bir yakınının düğününe ailece gelmiş. Hikmet Oray Yalçın uçan kuş misali Akhisar’daki düğünden sonra Antalya yolcusu. Allah içine sindirsin.

HASAN ÇOKSÖYLER GELMİŞ

Söğütaltı kahvesinde aylar sonra gazeteme gitmek için ayrıldığımda karşımdan bir kişi geliyor. Şöyle baktım Hasan Çoksöyler’e benziyor. Bir daha baktım. Yasaklar kalkar kalkmaz benim balıklardan sorumlu devlet bakanım Hasan Çoksöyler Kuşadası Davutlar Güzelçamlı’dan Manisa’ya gelmiş. Birlikte olduk. Ailesi ile beraber gelmiş. Manisa’daki işlerini halledip tekrar Kuşadası’na döneceğini söyledi. Çaylarımızı içerken “Nermin hanımı al gel” dedi. Bende “Balıkçılar denize açılsın ondan sonra gelirim” dedim. Gazeteye giderken Kasap Taner’e uğradım. Pandemi süresince gazeteye gitmediğim için kendisini görmemiştim. Bayramda telefonlaşmıştık. Aylar sonra Gazetem Olay’a geldim. Bir süre Esra Kale, Ertan Korkmaz, Burhan Akdemir, Onur Yılmaz, Neslihan Aközgür ve Pelin Uğurlu ile sohbet ettik. Yazılarımı Pelin kızıma bıraktım.

Haziran ayında uygulamaları yerinde izlemek için Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde dolaşmaya başladım. Lokanta ve kahvehanelerin hizmete belirli saatlerde de olsa açılması 16 aydır zaman zaman açılıp kapanan müesseselerin sahiplerinin yüzlerine renk getirmiş. İçkili restoranların 21.00’e kadar hizmet vermesinden memnun olmayanlar çoğunlukta. Akşam o saatte oluyor. Yaz mevsiminde keyif o zaman başlıyor. Sakallı Nusret Konyalı Erol ile kolları sıvamış Organize Sanayi Bölgesindeki işletmelerini 1 Haziran’dan itibaren açtılar. Bugünlere de şükür diyelim. Temmuz ayını bekleyelim.